Sådan fungerer 3D Screen Printing

fraunhofer_3d_screen_printing

På Frauenhofer Institute for Manufacturing Technology and Applied Materials I Dresden, arbejder ingeniør Thomas Studnitzky og hans team på at udvikle en ny produktionsteknik til metal. Teknikken er baseret på en gennemtestet produktionsmetode fra den grafiske verden – serigrafi/screenprint.

Fra start har målet været at finde en teknik, som kan forkorte produktionstiden og hvor man samtidig kan producere større volumen. Den teknik, der matchede bedst var serigrafi, eller 3D Screen Printing, som teknikken er døbt. Den er hurtig. Det tager bare et par sekunder at producere et lag og afhængigt af størrelsen på serigrafirammen, kan man dække et område på flere kvadratmeter.

Nøjagtig som med andre additive fremstillingsmetoder handler det om at bygge et lag ad gangen indtil man har en færdig komponent. Materialer består af faste partikler, som er solventbaseret. Materialet indeholder også additiver som justerer viskositeten og holder alle komponenterne sammen. Hvert lag hærdes inden næste lag tilføjes. Det betyder, at ”kroppen” bliver mere stabil og modtagelig for næste lag. Når komponenten er klar, følger en varmebehandling, en såkaldt sintring, der fjerner bindemiddel og andre additiver.

I henhold til Studitzky er der flere fordele end bare produktionshastighed og volumen. Teknikken betyder også en betydelig højere opløsning end ved andre metalteknikker, ned til 40 my. Det er endda muligt at bruge flere materialer i en produktionsproces. Præcis som med grafisk serigrafi, hvor hver farve påføres for sig, så kan man under en proces udskifte ramme og materiale.

Selv overfladekvaliteten bliver høj med denne teknik. Det skyldes at materialet ligger i en væske, og det betyder at man kan anvende meget små materialepartikler, helt ned til nanometerniveau. Mindre partikler betyder også bedre sintring og giver en betydeligt mindre porøsitet og bedre mekanisk styrke i de færdige komponenter. Teamet har også med succes testet materialer som stål, rostfrit stål, kobber, keramik og glas med mere.

Studnitzky anser teknikken bedst til komponenter, der ikke bygger for meget i højden med mere komplicerede strukturer, som fx huller ogkanaler. Næste mål er at etablere kontakt med industrivirksomheder og udvikle skræddersyede materialer.

Publicerat av: 

Del artiklen

2 kommentarer till “Sådan fungerer 3D Screen Printing”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Velbesøgte 3D-print seminarer

Protech Danmark har i denne uge afholdt seminar i Glostrup og Kolding. Formålet var at fortælle lidt om de forskellige muligheder med 3D-print – og ikke mindst informere om Protech og Stratasys-udstyret.

Publicerat av: 

BigRep indleder samarbejde med BASF

Den tyske producent af storformat 3D-printere til industrien, som sidste efterår indledte et udviklingspartnerskab med Heidelberg, har indledt endnu et nyt partnerskab. Denne gang med kemivirksomheden BASF

Publicerat av: 

DNV GL sætter standarden

I februar åbnede DNV GL deres første ”Additive Manufactoring Center of Excellence” i Singapore som en del af en strategi, der skal øge nytten af 3D print specielt inden for offshore- og energisektoren.

Publicerat av: 

3D Printhuset ændrer strategi

En meget stor del af kundeunderlaget har tidligere været private forbrugere. Nu er dette ændret, og samtidig er interessen for 3DP-teknologien også ændret.

Publicerat av: