Vink Plast er klar til næste skridt i 3D plastproduktion

Hos Vink Plast har de haft 3D print i huset i en årrække. Faktisk havde de på et tidspunkt forhandlingen af Blueprinters pulverprinter og indtil sidste år forhandlede de også Markforged’s FDM printere. Det er historie nu, men det betyder ikke, at det er slut med 3D print hos Vink Plast.

De er ved at indrette et helt nyt område i fabrikken i Randers, hvor de har samlet alle de højteknologiske funktioner i en afdeling. Det gælder 3D opmåling, robotstyret CNC fræsning, test og færdiggørelse, og altså også 3D print, som forventes at få større og større betydning i den samlede produktportefølje.

Jan Busk fremviser de to Markforged printere Mark One og Mark Two, der blandt andet kan printe med carbon-forstærket plast.

I det nyindrettede 3D laboratorium står indtil videre fire 3D printere. En Stratasys Fortus 250mc, en Blueprinter og to Markforged printere, henholdvis en Mark One og en Mark Two. Men står det til Business Development Manager Jan Busk, så vil det ændre sig inden for en overskuelig periode.

Ikke langt fra små produktionsserier
– Indtil nu har vi langsomt udviklet produktpaletten til vores eksisterende kunder, som derfor har kunnet drage nytte af at få fremstillet forskellige former for prototyper, inklusive funktionelle prototyper. Men med den hastighed udviklingen bevæger sig i, er vi ikke langt fra, at kunne tilbyde kunderne små serier af slutprodukter, fortæller Jan Busk.

Det er blandt andet de fiberforstærkede produkter fra Markforged, der giver Jan Busk troen på, at slutprodukter med tilstrækkelig styrke og acceptabel holdbarhed kan være et attraktivt produkt for mange af Vink Plasts kunder. Som eksempel fortæller Jan Busk, at man kan fremstille avancerede kølekanaler til plaststøbeforme, som kan accelerere produktionshastigheden på den traditionelle sprøjtestøbningsproces på grund af den meget effektive køling. Og skulle kølekanalerne ikke have samme holdbarhed som støbeformene, kan man printe nogle nye.

Markforged printerne kan printe plast filament med og uden carbon fiberforstærkning, og skal man printe emner med helt særlige styrke- og/eller varmeegenskaber kan materialet forstærkes med kontinuerlige fibre i printprocessen. Det kan være glasfibre for stærke og seje emner, carbon-fibre hvor styrken ønskes kombineret med lavest mulige vægt, Kevlar, hvor der ønskes stor slag- eller brudstyrke og HSTH glasfibre til anvendelse i miljøer med meget høje temperaturer.

Første investering i ABS
Fortus 250mc-printeren er den føreste investering i 3D printteknologi, som printer i ABS-materiale. Den har en byggevolumen 254 x 254 x 305 mm.

–3D print vil en tid endnu blive brugt mest til prototyper og demomodeller, men hvis ABS-materialets tekniske specifikationer opfylder de enkelte applikationers materialekrav, kan man i princippet producere driftsklare emner i mindre serier, siger Jan Busk og tilføjer, at man sandsynligvis også vil se 3D printede komponenter indgå som dele i større sprøjtestøbte emner, der, hvor de kan noget, som det sprøjtestøbte ikke kan.

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Velbesøgte 3D-print seminarer

Protech Danmark har i denne uge afholdt seminar i Glostrup og Kolding. Formålet var at fortælle lidt om de forskellige muligheder med 3D-print – og ikke mindst informere om Protech og Stratasys-udstyret.

Publicerat av: 

BigRep indleder samarbejde med BASF

Den tyske producent af storformat 3D-printere til industrien, som sidste efterår indledte et udviklingspartnerskab med Heidelberg, har indledt endnu et nyt partnerskab. Denne gang med kemivirksomheden BASF

Publicerat av: 

DNV GL sætter standarden

I februar åbnede DNV GL deres første ”Additive Manufactoring Center of Excellence” i Singapore som en del af en strategi, der skal øge nytten af 3D print specielt inden for offshore- og energisektoren.

Publicerat av: 

3D Printhuset ændrer strategi

En meget stor del af kundeunderlaget har tidligere været private forbrugere. Nu er dette ændret, og samtidig er interessen for 3DP-teknologien også ændret.

Publicerat av: