Sådan fungerer Selective Laser Sintering

FOTO: 3D Systems

Fordybning: Selective Laser Sintering, SLS, er er additiv fremstillingsteknik, hvor man anvender en laser med høj effekt, fx kuldioxidlaser til at smelte de små partikler af plast, metal, keramik eller glas sammen. Metoden bliver normalt kaldt sintring eller sintering. Teknikken blev udviklet og patenteret af Dr. Carl Deckard fra University of Texas i Austin tilbage i 1980’erne. I dag er betegnelsen SLS et registreret varemærke fra 3D Systems.

Metoden bygger på at man opdeler en tredimensionel geometri i horisontelle lag i et program. Dette kaldes også for at man stratificerer/lagdeler en geometri. Lagene er melem 0,1 og 0,15 mm. I de områder, som udgør de forskellige lag, genereres et raster, som styrer selve laseren.

De partikler, som skal hærdes af laseren, hældes ud i byggekammeret og danner et lag, som kaldes pulversengen. Dette lag kan være tyndere eller tykkere, afhængigt at hvilken opløsning man vil opnå. Laseren smelter derefter partiklerne i et tværsnit på det område, som specificeres iht stratificeringen. Lasereffekten er installeret for at smelte det aktuelle pulverlag cirka 0,02 mm ned i det foregående lag.

Efter hvert smeltelag sænkes pulversengen et lager ned, hvorpå et nyt pulverlag lægges ud oven på det forrige med en såkaldt recoater. Processen gentages til jobbet er færdigt. Når sintringen er klar, skal objektet køles ned i maskinen. Dette kan tage fra en til 30 timer. Derefter renses objekterne, sandblæses og kontrolmåles.

Densiteten i de sammensmeltede partikler afhænger først og fremmest af laserens maksimale kapacitet, ikke af eksponeringstid. Derfor anvender man ofte en pulserende laser i en SLS-baseret printer. For at fremskynde sintringen opvarmes pulveret i pulversengen til lige under smeltepunktet.

En af fordelene med SLS-teknikker er at man ikke behøver producere nogen støttestrukturer. En støttestruktur er tråde eller “bjælker” af plast, som holder en komplex geometri på plads under print og benyttes ofte i ekstruderingsprintere (FDM-teknik). Da det sintrede objekt holdes på plads af det tilstødende pulver (det som ikke sintres), så er det ikke behov for ekstra støtte.

Sammenliget med andre fremstillingsmetoder så anvendes SLS-teknikken oftest til fremstilling af prototyper, også selv om det i nogle tilfælde er muligt at seriefremstille slutprodukter. Mange materialer som fx polymerer i form af nylon og polystyren samt metaller som stål, tital og legeringer kan sintres. Det skal dog pointeres, at overflade finish ikke er så høj som med SLA-teknikken, stereolitografi. Derimod er de en hurtig teknik.

SLS-teknik hos GT Prototyper
Ystadvirksomheden GT Prototyper har været i 3D-branchen siden 1994. I huset med 11 ansatte arbejder de hovedsagelig med SLA og SLS. Man har også en n´finishafdeling med grundfinish og avanceret overfladebehandling. Kunderne kommer fra et bredt område lige fra opfindere til store industrivirksomheder.

De har fem SLS-maskiner, som aller kommer fra den tyske leverandør EOS. Tre mindre i form af en Eosint 380-model og to opgraderede 380-modeller til 390, samt to større Eosint P730. 380- og 390-modellerne har et byggekammer på 340 x 340 x 620 mm, mens P730 har et byggekammer på 700 x 380nx 580 mm. Opgraderingen af de to 380 til 390 var ganske omfattende og indebar flere fordele, siger produktionschefen Niclas Nilsson.

– I opgraderingen indgik en opvarmet linse til laseren, fortæller Niclas Nilsson. Det er godt, når man arbejder i højden for at bibeholde en ens kvalitet på modellerne. En kold linse suger nemlig damp, som påvirker laserens kvalitet. Siden findes der en anden recoater, som er lettere at justere for at få en bedre kvalitet, og samtidig har 390 en anden scanner, som betyder at den byger hurtigere end sin forgænger.

– I vores to større P730-printere er det lidt sværere at udskifte materiale sammenlignet med de mindre, så her benytter vi ofte samme materiale, siger Niclas Nilsson. Vi producerer også større prototyper i disse uden at de opdeles i mindre elementer som efterfølgende sammensættes.

Når det drejer sig om materiale så køber man alt af leverandøren EOS. Det drejer sig først og fremmest om polyamid 12, som bruges i de store maskiner og polyamid 12 med glaskugler i en af de små. Tilsætningen af de små glaskugler i polyamiden betyder at slutprodukterne blivet noget stivere, men samtidig mere sprøde. Man printer også i PP, polypropylen, men mest til prototyper, som skal en form for hængsel. PP er både mere resistente og mere bøjelige en fx polyamid.

Et specialmateriale, Primecast, er egentlig et almindelige polystyren og det er et materiale, som GT Prototyper ofte benytter til støbeforme, når man fx skal støbe modeller i aluminium. Ud fra en printet master laver man en gipsstøbeform som bagefter bruges i selve aluminiumsstøbningen.

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Petras kundskaber blev en hjælpende hånd

Med hjælp af 3d-scanning, 3d-print og tålmodighed lykkedes det Petra Jørgensen at designe og printe en armprotese til femårige Tova, som er født med dysmeli. “Det var et projekt, der føltes ekstra godt, fordi jeg fik mulighed for at gøre noget for et andet menneske, siger Petra Jørgensen.

Publicerat av: 

Første Pantone-certificering til to Stratasys-printere

To PolyJet’s 3d-printere fra Stratasys er blevet certificeret af Pantone, der er den globale myndighed og ekspert i farver til designbranchen. Med certificering af de to printere har Stratasys integreret et Pantone Color Management System i arbejdsprocessen for 3d-printermodellerne J735 og J750 – hvilket sikrer at prototypeprocessen bliver farvekodet.

Publicerat av: 

Dansk 3d-printer på vej til Saudi Arabien

Den danske 3d-printerproducent COBOD International har netop solgt en af deres 3d-konstruktionsprintere – BOD2 modellen – til det Saudi Arabiske byggefirma Elite for Construction & Development Co og bidrager til landets mål om, at 25% af bygningerne skal være bygget med 3d-teknologi.

Publicerat av: 

Danske slutbrugere drager fordel af 3D-printing

Den danske 3D-printvirksomhed Damvig har produceret 3d-printdele siden 1995 ved hjælp af 3d-printsystemer fra EOS. Siden da har Damvig oplevet en ændring inden for viden og brug af 3d-printning i Danmark. Virksomheder der anvender 3d-printning overhaler nu deres konkurrenter.

Publicerat av: 

Årets Wohlers Report om 3D-printning er her

2019-udgaven af den ledende rapport om 3d-printerbranchen er netop udgivet. Wohlers Report påviser, at AM-teknologien fortsætter som en trend med mange nye aktører, og at det er et marked med investeringer, der omfatter flere hundrede millioner dollars.

Publicerat av: 

Studerende fik firma til at satse på 3d-print

Nenad Dordevic valgte at tage skridtet fra traditionel konstruktør til at studere til 3d-printspecialist. På hans arbejdsplads Alfdex i Landskrona har han vist ledelsen, hvordan man kan effektivisere produktionen med hjælp af 3d-printning.

Publicerat av: