Sådan fungerer direct metal deposition

direct_metal_deposition

Direct metal deposition, DMD, er en additiv fremtillingsmetode, som er specielt velegnet til reparation af slidte eller skadede komponenter, men også til fremstilling af helt nye komponenter. DMD-teknikken giver en produktion af metalkomponenter med høj densitet. Med teknikken kan man også pålægge en metalbaseret belægning på en eksisterende komponent, fx for at skabe andre overfladeegenskaber.

Til forskel fra 3D-printere med byggeplader eller byggekamre, så består en DMD-maskine af en CNC-robot med en monteret laser og en dyse, som forsyner maskinen med metalpulver. Det betyder, at man også kan producere større komponenter. CNC-robotarmen kan arbejde i op til seks aksler og har dermed stor bevægelighed, hvilket påvirker fleksibiliteten i de komponenter, man vil producere. Oftest handler det om fem aksler for robotarmen og yderligere en eksel til byggepladen. Basen kan enten være en byggeplade i metal eller en eksisterende komponent som skal repareres. Al produktion sker i lag.

Visse maskinmodeller er forsynet med to dyser til materialeforsyning, så det er muligt at udskifte materiale i en produktion, alternativt bygge med to forskellige materialer, kompositter. De fleste modeller er også forsynet med en dyse, som distribuerer ædelgas for at beskytte produktionsoverfladen mod syre, som blandt andet modvirker oxidering. Det hjælper også med at få bedre kontrol over komponentens egenskaber samt bedre vedhæftning af lagene. DMD-teknikken er med succes anvendt til materialer som værkstøjsstål, rostfrit stål samt legeringer med nikkel, kobolt, titan, aluminium og kobber.

En vigtig ting i produktionen er realtidskontrol. Det sker ofte med to højhastighedssensorer, som optisk kontrollerer produktionen og forsyner et program med data. Sensorerne holder også styr på varmen, som bruges til at minimere varmepåvirkede zoner og dermed giver en bedre mikrostruktur i de færdige komponenter.

DMD benyttes i en række industrien, fra transport og fly til olie og gas og formsprøjtning. Et eksempel på applikationer kan være reparation af gas-turbineblade, komplekse slutkomponenter i flyindustrien og medicinindustrien, overfladebehandling af eksisterende komponenter, fx rustbeskyttelse samt værktøj til støbning og sprøjtestøbning.

Et af de mest almindelige applikationsområder er netop reparation af komponenter, som enten er beskadigede eller flossede. Her kan teknikken benyttes til at bygge videre på et eksisterende komponent med samme eller tilsvarende materiale. Den koncentrerede laserstråle begrænser det område, der skal varmepåvirkes, og det minimerer mikrostrukturelle skader på moderkomponenten. Teknikken er med succes anvendt til reparation af dele i gas-turbiner, som blade, lagerhus og pakninger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Petras kundskaber blev en hjælpende hånd

Med hjælp af 3d-scanning, 3d-print og tålmodighed lykkedes det Petra Jørgensen at designe og printe en armprotese til femårige Tova, som er født med dysmeli. “Det var et projekt, der føltes ekstra godt, fordi jeg fik mulighed for at gøre noget for et andet menneske, siger Petra Jørgensen.

Publicerat av: 

Første Pantone-certificering til to Stratasys-printere

To PolyJet’s 3d-printere fra Stratasys er blevet certificeret af Pantone, der er den globale myndighed og ekspert i farver til designbranchen. Med certificering af de to printere har Stratasys integreret et Pantone Color Management System i arbejdsprocessen for 3d-printermodellerne J735 og J750 – hvilket sikrer at prototypeprocessen bliver farvekodet.

Publicerat av: 

Dansk 3d-printer på vej til Saudi Arabien

Den danske 3d-printerproducent COBOD International har netop solgt en af deres 3d-konstruktionsprintere – BOD2 modellen – til det Saudi Arabiske byggefirma Elite for Construction & Development Co og bidrager til landets mål om, at 25% af bygningerne skal være bygget med 3d-teknologi.

Publicerat av: 

Danske slutbrugere drager fordel af 3D-printing

Den danske 3D-printvirksomhed Damvig har produceret 3d-printdele siden 1995 ved hjælp af 3d-printsystemer fra EOS. Siden da har Damvig oplevet en ændring inden for viden og brug af 3d-printning i Danmark. Virksomheder der anvender 3d-printning overhaler nu deres konkurrenter.

Publicerat av: 

Årets Wohlers Report om 3D-printning er her

2019-udgaven af den ledende rapport om 3d-printerbranchen er netop udgivet. Wohlers Report påviser, at AM-teknologien fortsætter som en trend med mange nye aktører, og at det er et marked med investeringer, der omfatter flere hundrede millioner dollars.

Publicerat av: 

Studerende fik firma til at satse på 3d-print

Nenad Dordevic valgte at tage skridtet fra traditionel konstruktør til at studere til 3d-printspecialist. På hans arbejdsplads Alfdex i Landskrona har han vist ledelsen, hvordan man kan effektivisere produktionen med hjælp af 3d-printning.

Publicerat av: