Sådan fungerer direct metal deposition

direct_metal_deposition

Direct metal deposition, DMD, er en additiv fremtillingsmetode, som er specielt velegnet til reparation af slidte eller skadede komponenter, men også til fremstilling af helt nye komponenter. DMD-teknikken giver en produktion af metalkomponenter med høj densitet. Med teknikken kan man også pålægge en metalbaseret belægning på en eksisterende komponent, fx for at skabe andre overfladeegenskaber.

Til forskel fra 3D-printere med byggeplader eller byggekamre, så består en DMD-maskine af en CNC-robot med en monteret laser og en dyse, som forsyner maskinen med metalpulver. Det betyder, at man også kan producere større komponenter. CNC-robotarmen kan arbejde i op til seks aksler og har dermed stor bevægelighed, hvilket påvirker fleksibiliteten i de komponenter, man vil producere. Oftest handler det om fem aksler for robotarmen og yderligere en eksel til byggepladen. Basen kan enten være en byggeplade i metal eller en eksisterende komponent som skal repareres. Al produktion sker i lag.

Visse maskinmodeller er forsynet med to dyser til materialeforsyning, så det er muligt at udskifte materiale i en produktion, alternativt bygge med to forskellige materialer, kompositter. De fleste modeller er også forsynet med en dyse, som distribuerer ædelgas for at beskytte produktionsoverfladen mod syre, som blandt andet modvirker oxidering. Det hjælper også med at få bedre kontrol over komponentens egenskaber samt bedre vedhæftning af lagene. DMD-teknikken er med succes anvendt til materialer som værkstøjsstål, rostfrit stål samt legeringer med nikkel, kobolt, titan, aluminium og kobber.

En vigtig ting i produktionen er realtidskontrol. Det sker ofte med to højhastighedssensorer, som optisk kontrollerer produktionen og forsyner et program med data. Sensorerne holder også styr på varmen, som bruges til at minimere varmepåvirkede zoner og dermed giver en bedre mikrostruktur i de færdige komponenter.

DMD benyttes i en række industrien, fra transport og fly til olie og gas og formsprøjtning. Et eksempel på applikationer kan være reparation af gas-turbineblade, komplekse slutkomponenter i flyindustrien og medicinindustrien, overfladebehandling af eksisterende komponenter, fx rustbeskyttelse samt værktøj til støbning og sprøjtestøbning.

Et af de mest almindelige applikationsområder er netop reparation af komponenter, som enten er beskadigede eller flossede. Her kan teknikken benyttes til at bygge videre på et eksisterende komponent med samme eller tilsvarende materiale. Den koncentrerede laserstråle begrænser det område, der skal varmepåvirkes, og det minimerer mikrostrukturelle skader på moderkomponenten. Teknikken er med succes anvendt til reparation af dele i gas-turbiner, som blade, lagerhus og pakninger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Futuristisk design med 3DP

Industridesigneren Nicole Hone fra New Zealand sætter med sine futuristiske design vores forestillinger om, hvad der er muligt med 3D-print på prøve.

Publicerat av: 

De forsker i legeringsmetalpulver

I England er der udført et nyt projekt, der kan ændre på, hvordan bil-dele er fremstillet. Liberty Powder Metals, der ejes af Liberty House Group, modtog 4,6 mio. £ til forskning i legeringsmetalpulver til anvendelse af 3D-printede bil-dele og andre komponenter

Publicerat av: