Sådan fungerer 3D Screen Printing

fraunhofer_3d_screen_printing

På Frauenhofer Institute for Manufacturing Technology and Applied Materials I Dresden, arbejder ingeniør Thomas Studnitzky og hans team på at udvikle en ny produktionsteknik til metal. Teknikken er baseret på en gennemtestet produktionsmetode fra den grafiske verden – serigrafi/screenprint.

Fra start har målet været at finde en teknik, som kan forkorte produktionstiden og hvor man samtidig kan producere større volumen. Den teknik, der matchede bedst var serigrafi, eller 3D Screen Printing, som teknikken er døbt. Den er hurtig. Det tager bare et par sekunder at producere et lag og afhængigt af størrelsen på serigrafirammen, kan man dække et område på flere kvadratmeter.

Nøjagtig som med andre additive fremstillingsmetoder handler det om at bygge et lag ad gangen indtil man har en færdig komponent. Materialer består af faste partikler, som er solventbaseret. Materialet indeholder også additiver som justerer viskositeten og holder alle komponenterne sammen. Hvert lag hærdes inden næste lag tilføjes. Det betyder, at ”kroppen” bliver mere stabil og modtagelig for næste lag. Når komponenten er klar, følger en varmebehandling, en såkaldt sintring, der fjerner bindemiddel og andre additiver.

I henhold til Studitzky er der flere fordele end bare produktionshastighed og volumen. Teknikken betyder også en betydelig højere opløsning end ved andre metalteknikker, ned til 40 my. Det er endda muligt at bruge flere materialer i en produktionsproces. Præcis som med grafisk serigrafi, hvor hver farve påføres for sig, så kan man under en proces udskifte ramme og materiale.

Selv overfladekvaliteten bliver høj med denne teknik. Det skyldes at materialet ligger i en væske, og det betyder at man kan anvende meget små materialepartikler, helt ned til nanometerniveau. Mindre partikler betyder også bedre sintring og giver en betydeligt mindre porøsitet og bedre mekanisk styrke i de færdige komponenter. Teamet har også med succes testet materialer som stål, rostfrit stål, kobber, keramik og glas med mere.

Studnitzky anser teknikken bedst til komponenter, der ikke bygger for meget i højden med mere komplicerede strukturer, som fx huller ogkanaler. Næste mål er at etablere kontakt med industrivirksomheder og udvikle skræddersyede materialer.

Publicerat av: 

Del artiklen

2 kommentarer till “Sådan fungerer 3D Screen Printing”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Petras kundskaber blev en hjælpende hånd

Med hjælp af 3d-scanning, 3d-print og tålmodighed lykkedes det Petra Jørgensen at designe og printe en armprotese til femårige Tova, som er født med dysmeli. “Det var et projekt, der føltes ekstra godt, fordi jeg fik mulighed for at gøre noget for et andet menneske, siger Petra Jørgensen.

Publicerat av: 

Første Pantone-certificering til to Stratasys-printere

To PolyJet’s 3d-printere fra Stratasys er blevet certificeret af Pantone, der er den globale myndighed og ekspert i farver til designbranchen. Med certificering af de to printere har Stratasys integreret et Pantone Color Management System i arbejdsprocessen for 3d-printermodellerne J735 og J750 – hvilket sikrer at prototypeprocessen bliver farvekodet.

Publicerat av: 

Dansk 3d-printer på vej til Saudi Arabien

Den danske 3d-printerproducent COBOD International har netop solgt en af deres 3d-konstruktionsprintere – BOD2 modellen – til det Saudi Arabiske byggefirma Elite for Construction & Development Co og bidrager til landets mål om, at 25% af bygningerne skal være bygget med 3d-teknologi.

Publicerat av: 

Danske slutbrugere drager fordel af 3D-printing

Den danske 3D-printvirksomhed Damvig har produceret 3d-printdele siden 1995 ved hjælp af 3d-printsystemer fra EOS. Siden da har Damvig oplevet en ændring inden for viden og brug af 3d-printning i Danmark. Virksomheder der anvender 3d-printning overhaler nu deres konkurrenter.

Publicerat av: 

Årets Wohlers Report om 3D-printning er her

2019-udgaven af den ledende rapport om 3d-printerbranchen er netop udgivet. Wohlers Report påviser, at AM-teknologien fortsætter som en trend med mange nye aktører, og at det er et marked med investeringer, der omfatter flere hundrede millioner dollars.

Publicerat av: 

Studerende fik firma til at satse på 3d-print

Nenad Dordevic valgte at tage skridtet fra traditionel konstruktør til at studere til 3d-printspecialist. På hans arbejdsplads Alfdex i Landskrona har han vist ledelsen, hvordan man kan effektivisere produktionen med hjælp af 3d-printning.

Publicerat av: