Sådan fungerer 3D Screen Printing

fraunhofer_3d_screen_printing

På Frauenhofer Institute for Manufacturing Technology and Applied Materials I Dresden, arbejder ingeniør Thomas Studnitzky og hans team på at udvikle en ny produktionsteknik til metal. Teknikken er baseret på en gennemtestet produktionsmetode fra den grafiske verden – serigrafi/screenprint.

Fra start har målet været at finde en teknik, som kan forkorte produktionstiden og hvor man samtidig kan producere større volumen. Den teknik, der matchede bedst var serigrafi, eller 3D Screen Printing, som teknikken er døbt. Den er hurtig. Det tager bare et par sekunder at producere et lag og afhængigt af størrelsen på serigrafirammen, kan man dække et område på flere kvadratmeter.

Nøjagtig som med andre additive fremstillingsmetoder handler det om at bygge et lag ad gangen indtil man har en færdig komponent. Materialer består af faste partikler, som er solventbaseret. Materialet indeholder også additiver som justerer viskositeten og holder alle komponenterne sammen. Hvert lag hærdes inden næste lag tilføjes. Det betyder, at ”kroppen” bliver mere stabil og modtagelig for næste lag. Når komponenten er klar, følger en varmebehandling, en såkaldt sintring, der fjerner bindemiddel og andre additiver.

I henhold til Studitzky er der flere fordele end bare produktionshastighed og volumen. Teknikken betyder også en betydelig højere opløsning end ved andre metalteknikker, ned til 40 my. Det er endda muligt at bruge flere materialer i en produktionsproces. Præcis som med grafisk serigrafi, hvor hver farve påføres for sig, så kan man under en proces udskifte ramme og materiale.

Selv overfladekvaliteten bliver høj med denne teknik. Det skyldes at materialet ligger i en væske, og det betyder at man kan anvende meget små materialepartikler, helt ned til nanometerniveau. Mindre partikler betyder også bedre sintring og giver en betydeligt mindre porøsitet og bedre mekanisk styrke i de færdige komponenter. Teamet har også med succes testet materialer som stål, rostfrit stål, kobber, keramik og glas med mere.

Studnitzky anser teknikken bedst til komponenter, der ikke bygger for meget i højden med mere komplicerede strukturer, som fx huller ogkanaler. Næste mål er at etablere kontakt med industrivirksomheder og udvikle skræddersyede materialer.

Publicerat av: 

Del artiklen

2 kommentarer till “Sådan fungerer 3D Screen Printing”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Color on Demand

Seks år har Colorfabb brugt på at udvikle deres Color on Demand filament. Colorfabb er, som navnet antyder specialiseret i farvede 3D-printmaterialer.

Publicerat av: 

Kodak skal skubbe Evolve ind i fremtiden

Eastman Kodak og Evolve Additive Solutions Inc. indgår et teknologipartnerskab, hvor Kodak vil levere billeddannelsessystemer, dele og forbrugsstoffer til Evolve baseret på den digitale elektrofotografiske platform KODAK NEXPRESS.

Publicerat av: 

Mitsubishi på vej med en 3D-metalprinter

I flere internationale medier har man på det seneste kunne læse, at Mitsubishi er på vej med en ny 3D-metalprinter. Den er endnu ikke navngivet, og er muligvis kun protostadiet. Men inden for de næste to til tre år skulle det være ganske vist.

Publicerat av: