Sådan fungerer DLP-teknikken

dlp_technology

DLP, eller Digital Light Processing, blev opfundet af Larry Hornbeck hos Texas Instruments allerede i 1987. Det er en additiv fremstillingsmetode, som minder om stereolitografi (SLA). Begge teknikker anvender flydende polymerer som materiale, men i stedet for at bruge laser til hærdning, anvendes en projektor. Den er ikke helt ulig de billedeprojektorer man kender fra præsentations- og filmvisning.

I forbindelse med skrivningen af denne artikel har vi talt med Pär Nobring, indehaver og daglig ledder af r.a.p.s, som er EnvisionTECs svenske forhandler. Der findes flere leverandører som anvender DLP-teknik, men ingen har så stort et maskinprogram som EnvisonTEC.

I en DLP-maskine sidder et såkaldt Digital Micromirror Device (DMD). Det er en række mikrospejle monteret på en halvlederchip. Hvert mikrospejl modsvarer en pixel. I lighed med en strømafbryder så lukker DMD-enheden for spejlet eller åbner så de kan reflektere lyset.

Forskellen på konsumentorienterede (som minder mest om filmprojektorer) og de professionelle er, at de konsumentorienterede anvender diamantformede pixels. Det giver en dårligere opløsning og en såkaldt trappeeffekt mellem de forskellige lag i 3D-figuren. De industrielle løsninger anvender firkantede spejle, som giver finere overgange og højere opløsning.

OPLØSNING
Præcis som SLA-teknikken giver DLP-teknikken en høj opløsning. DLP-teknikken kan opløse helt ned til 16 x 16 x 10 mikrometer i XYZ. Projektoroptikken kan også justeres for at kontrollere opløsning og lagtykkelse. Opløsning og detaljeskarphed i et 3D-printet produkt afhænger af projektorens opløsning, optik og lysstyrke, og selvfølgelig hvilket materiale som anvendes.

EnvisionTEC anvender yderligere noget de kalder ERM-teknik (Enhanced Resolution Module), som er en software der emulere højere opløsning. Så selv om pixelstørrelsen, der genereres af DLP-teknikken ligger på 19 mikrometer, kan ERM emulere ned til 10 mikrometer.

Teknikken giver lave udgifter til vedligehold, da der kun er mekanisk bevægelse i Z-aksen. Det er desuden en meget stille produktionsmetode, men på de større maskiner kan det lugte fra materialet under produktionen.

PRODUKTIONSPROCESSEN
Afhængig af applikationstypen kan man styre, hvordan komponenten skal placeres for den mest hensigtmæssige produktion. Det kan gøres med en række forskellige programmer som fx Materialise Magics, Netfabb og EnvisionTECs egen software. 3Shape i Cambridge har automatiseret denne proces, hvilket kan gøres med en række forskellige komponenter, men som de har målrettet personaliserede høreapparater.

DLP-teknikken eksponerer selektivt overfladen i et væskebad med plastpolymerer, oftest en akrylbaseret plast med fotopolymerer. I en SLA-maskine anvendes en laser som løber henover overfladen, fra punkt til punkt. Med DLP-teknikken eksponeres hele overfladen på en gang, hvlket giver en relativ høj produktionshastighed. Afhængig af lagtykkelsen kan produktionshastigheden komme helt op på 40 millimeter i timen (ved 100 mikrometer i opløsning). Når et lag er eksponeret sænkes eller hæves det, afhængig af model, og processen starter forfra med det næste lag.

Når eksponeringen er færdig skal materialet efterbearbejdes. Alle komponenter skal vaskes med isopropanol, og eventuelt støttemateriale skal fjernes fysisk.

MATERIAL

DLP-teknikken anvender for det meste akrylbaseret materiale med fotopolymerer. Der er et stort udvalg af akryler, som kan tilsættes forskellige oxider, hvorved man får forskellige materialeegenskaber. Men lyskilden spiller også en rolle. Vil du fx fremstille transparente materialer, kræver det, at du anvender en UV-projektor med høj energi og lave bølgelængder.

EnvisionTEC har et betydeligt materialebibliotek, der spænder over en række forskellige anvendelsesområder som fx medicinteknik, dental, høreapparater og smykker.

Desuden findes der en række materialer til modellering og visualisering, der findes biokompatible materialer til ortopædi og dental, samt transparente, holdbare og fleksible materialer.

Det største udviklingspotentiale findes, ifølge EnvisionTEC inden for dental, medicinteknik og høreapparater, hvorfor den mest intensive forskning i materialen også foregår her.

[divider scroll_text=”]
LEVERANDØRER AF DLP-TEKNIK
EnvisionTEC
Roland DG
Autodesk
DWS
Asiga
Rapid Shape

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


3d-printet ståltype vinder pris

En 3d-printet ståltype, der er i stand til at producere værktøjer, som kan skære gennem titanium, har vundet en pris på $15 tusinde australske dollars til en ph.d.-kandidat på RMIT University i Melbourne.

Publicerat av: 

Certificering er afgørende

Digital Metal får UL-certificering af deres binder jetting metal-system, DM P2500. Og i samme forbindelse lancerer de to nye legeringer, der tåler høje temperaturer.

Publicerat av: 

3d-print er fremtiden hos Arkitektkopia

3d-printning er blevet en mere almindelig del af arbejdsprocessen lige fra prototyping til markedsføring. Arkitektkopia ser en lys fremtid for branchen og har derfor øget sine investeringer i kvalitets 3d-print.

Publicerat av: 

I kamp mod våbenfiler på nettet

Den svenske organisation Non-Violence tog for nyligt afstand fra våben-filer, der kan downloades på nettet, så en 3d-printer kan fremstille dem. En student ved Xenter fik til opgave at designe CAD-filen, der gør det vanskeligere at lokalisere våbenfiler på nettet.

Publicerat av: