3D Printet byggeri for første gang i Danmark

I Spanien kan man se verdens første 3D printede bro og i Kina verdens første 3D printede 1200 kvadratmeter store villa, mens Dubai huser den første 3D printede kontorbygning. Bygninger der dokumenterer, at også byggebranchen står overfor voldsomme forandringer, som også er set i mange andre brancher.

3D Printed office Dubai

3D printet kontorbygning i Dubai.

Automatiseret 3D Printet byggeri er stærkt på vej frem i udlandet drevet af potentialet om op til 30% besparelse på løn og materialeforbruget. Men i Danmark halter vi bagud og vi mangler endnu at se den første bygning opført herhjemme med den nye teknologi.

Efter et forskningsprojekt finansieret af Grøn Omstillingsfond, hvor 30 af de førende 3D printede byggeri-projekter i udlandet har været besøgt og analyseret, er Partnerskabet for 3D Printet Byggeri og ledende udenlandske eksperter klar til at fortælle den danske byggebranche om de nye muligheder indenfor 3D printet byggeri. En teknologi der spås at ændre fundamentet for byggebranchen fremover.

Derfor sætter Partnerskabet for 3D Printet Byggeri nu fokus på de nye muligheder og afholder en heldags konference om emnet den 28. februar, hvor der vil være mulighed for også at høre på og lære af nogle af de ledende eksperter fra udlandet: Hvad kan vi, hvad kan de i udlandet og hvordan kan fremtidens byggeri blive forandret af den nye teknologi?

Foredragsholderne inkluderer bl.a. ”the man who prints houses”, Enrico Dini, fra italienske D-Shape. Enrico Dini siger ”Allerede da jeg var i 40’erne indså jeg, at 3D print fremover ville blive brugt indenfor byggeriet til at føje organiske former og naturlig skønhed ind i arkitekturen, uden at det ville blive dyrere end at bygge de firkantede kasser, som vi er så vant til”.

Portræt af Emil Thorup / fotograf: Sara Toft Jessen/Skovdal.dk - All rights reserved

Arkitekt og tv-vært Emil Thorup. Fotograf: Sara Toft Jessen/Skovdal.dk

Arkitekterne er blandt de første af byggebranchens aktører, der har set potentialet i den nye teknologi: Arkitekt og tv-vært Emil Thorup, der er konferencier på konferencen den 28. februar, siger: ”Mulighederne med den nye 3d printet byggeri teknologi er meget fascinerende, specielt for arkitekter, der nu virkelig kan bruge meget friere former i deres formgivning af bygninger”.

Det er dog ikke bare ønsket om en friere formgivning, der driver interessen for 3D printet byggeri. Entreprenører har også fået øjnene op for den nye teknologi. Chef for forretningsudvikling, Hans Blinkilde fra NCC siger ”I byggebranchen fokuserer vi på, hvordan vi kan øge produktiviteten og reducere vores store forbrug af materialer. Der er derfor god grund til at undersøge mulighederne for at tage mere automatiserede og materialebesparende teknologier i brug. Udviklingen indenfor 3D printet byggeri er en af flere teknologier, som vi følger meget tæt, og som vi ser et stort potentiale i.”

Konferencen afholdes den 28. februar på Teknologisk Institut i Tåstrup i samarbejde med innovations-netværket InnoByg og støttes af Grøn Omstillingsfond, hvorfor det er gratis for alle at deltage.

Du kan læse mere om, samt tilmelde dig konferencen her.

3D Printed villa Suzhou Kina Winsun

3D printet villa i Suzhou i Kina.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Petras kundskaber blev en hjælpende hånd

Med hjælp af 3d-scanning, 3d-print og tålmodighed lykkedes det Petra Jørgensen at designe og printe en armprotese til femårige Tova, som er født med dysmeli. “Det var et projekt, der føltes ekstra godt, fordi jeg fik mulighed for at gøre noget for et andet menneske, siger Petra Jørgensen.

Publicerat av: 

Første Pantone-certificering til to Stratasys-printere

To PolyJet’s 3d-printere fra Stratasys er blevet certificeret af Pantone, der er den globale myndighed og ekspert i farver til designbranchen. Med certificering af de to printere har Stratasys integreret et Pantone Color Management System i arbejdsprocessen for 3d-printermodellerne J735 og J750 – hvilket sikrer at prototypeprocessen bliver farvekodet.

Publicerat av: 

Dansk 3d-printer på vej til Saudi Arabien

Den danske 3d-printerproducent COBOD International har netop solgt en af deres 3d-konstruktionsprintere – BOD2 modellen – til det Saudi Arabiske byggefirma Elite for Construction & Development Co og bidrager til landets mål om, at 25% af bygningerne skal være bygget med 3d-teknologi.

Publicerat av: 

Danske slutbrugere drager fordel af 3D-printing

Den danske 3D-printvirksomhed Damvig har produceret 3d-printdele siden 1995 ved hjælp af 3d-printsystemer fra EOS. Siden da har Damvig oplevet en ændring inden for viden og brug af 3d-printning i Danmark. Virksomheder der anvender 3d-printning overhaler nu deres konkurrenter.

Publicerat av: 

Årets Wohlers Report om 3D-printning er her

2019-udgaven af den ledende rapport om 3d-printerbranchen er netop udgivet. Wohlers Report påviser, at AM-teknologien fortsætter som en trend med mange nye aktører, og at det er et marked med investeringer, der omfatter flere hundrede millioner dollars.

Publicerat av: 

Studerende fik firma til at satse på 3d-print

Nenad Dordevic valgte at tage skridtet fra traditionel konstruktør til at studere til 3d-printspecialist. På hans arbejdsplads Alfdex i Landskrona har han vist ledelsen, hvordan man kan effektivisere produktionen med hjælp af 3d-printning.

Publicerat av: