LED lysvirksomheden TecNiq bruger SLA-teknologien i produktionen

Den amerikanske virksomhed, TecNiq, producerer LED-lysløsninger. Jeff Condon står i spidsen for virksomheden, der i 2015 investerede i en ProJet 6000 HD Stereolitografi (SLA) 3D-printer.

TecNiq bruger Projet 6000-printeren i næsten alle dele af virksomheden. Rent teknisk har det gjort det muligt for virksomheden af eksperimentere med mere effektive metoder til fremstilling og montage af elementer som fx plastlinser.

Overraskende nemt at bruge
Jeff Condon for klarer at det med SLA-teknologien er let at skabe præcise og perfekt formede 3D-printede dele og prototyper. Byggepladens platform er 250 x 250 x 250 mm, og der kan printes med et bredt udvalg af materialer, der matcher eller overgår egenskaber traditionelle plastmaterialer.

Nøjagtighed er 0,025 til 0,05 mm per tomme og printhastigheden er hurtig. Printeren er udstyret med software, der gør den meget brugervenlig i forhold til opsætning , udførelse og færdiggørelse af et job. Det er et absolut plus aktiv for Projet 6000, mener Jeff Condon. Og det har ikke været nødvendigt med dedikerede eksperter til arbejdet. Blot uddannelse af det eksisterende personale.

Kvalitet plus besparelser
Condon fortæller at kvaliteten og ikke mindst det printede materiales overfladekvalitet havde afgørende betydning for deres valg af ProJet 6000-printeren.

– Printerens meget høje opløsning gør det muligt at fremstille produktionskvalitet i linser, der kan vise produktets ydeevne til vores kunder, inden det endelige produkt. Mange kunder har accepteret et produkt umiddelbart efter, de har set de 3D-printede prototyper, fortæller Jeff Condon.

TecNiq oplever ikke kun fordele ved at kunne fremstille meget anvendelige prototyper. De sparer også både tid og lønomkostninger med anvendelsen af 3D-print.

De 3D-printede prototyper kan også anvendes til at kontrollere funktionalitet. Det er også medvirkende til at gøre hele udviklingsprocessen væsentlig hurtigere.

Kurt Due Petersen fra Canon, der forhandler 3D Systems printere fortæller, at TecNiq-casen er et eksempel på at SLA-fordommene om, at det er en kompliceret teknologi, er ved at være nedbrugt.

– Fordommene har ikke mindst været rundt om supportstrukturen. Også den elimineres. Nu kan supporten bare fjernes med hænderne, fortæller Kurt Due Petersen.

Og så overrasker prisen også – på den positive måde
– Det er ikke selve 3D-printerens pris, men emneprisen, der bliver omkring 20 procent billigere, så det gælder om at se på det som en samlet løsning. Printerens pris i sig selv er ikke det mest interessante. Det er emneprisen, og emneprisen på produkter fremstillet med ProJet 6000 betyder, at maskininvesteringen tjener sig ind i løbet af bare et par år, forklarer Kurt Due Petersen, som oplyser, at der er set besparelser på op til 80 procent på nogle typer emner fra PJ6000 kontra andre teknologier.

Store forventninger til det danske marked
Det er ikke kun i udlandet, der sælges ProJet 6000 Stereolitografi-maskiner. I Danmark har Canon allerede installeret SLA-løsninger. Og Kurt Due Petersen forventer også, at vi vel se en vækst i printerens fortsatte udbredelse på det danske marked. Omkring tre til fire inden for det næste år er forventeligt.

I øjeblikket kan der printes med mere end 130 forskellige materialer i udstyr fra 3D Systems og SLA-maskinerne kan håndtere 25 forskellige. Og det antal udvides kontinuerligt, da der i øjeblikket udvikles kraftigt inden for materialesiden.

3DP DAGEN – konference om brugen af 3D-print i produktionen
På heldagskonferencen 3DP DAGEN, den 29. marts på Quality Hotel Høje Taastrup, er der udelukkende fokuseret på anvendelsen af 3DP i produktionsmiljøer. Her vil du blive præsenteret for en række cases fra det virkelige liv, og du vil også få mulighed for at møde en række leverandører, som du uforpligtende kan sparre med.

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


I kamp mod våbenfiler på nettet

Den svenske organisation Non-Violence tog for nyligt afstand fra våben-filer, der kan downloades på nettet, så en 3d-printer kan fremstille dem. En student ved Xenter fik til opgave at designe CAD-filen, der gør det vanskeligere at lokalisere våbenfiler på nettet.

Publicerat av: 

3d-hybridprintere kan bane vejen for byggeindustrien

EU-finansieret projekt præsenterer en 3d-hybridprinter til fly-og byggeindustrien.
Reduktion af omkostningerne forbedring af effektiviteten og produktionsflexibiliten er kernen til at styrke Europas industrielle konkurrenceevne, skriver projektpartner Autodesk i en pressemeddelelse.

Publicerat av: 

Svenske initiativer kan nå nye højder

Alfred Nobel Science Park modtager 3,7 millioner kroner til at drive projektet ACES, Additive Coordination in East Central Sweden. Målet er, at knytte forskellige initiativer inden for Additive Manufacturing sammen.

Publicerat av: 

Bulgarsk 3d-printet ribben i nylon

Tidligere 3d-printede man ribben i titanium, men det var ikke været et velegnet materiale, da titanium ikke er lige så bøjeligt som det naturlige. Men nu har man taget et nylonmateriale i brug, der egner sig meget bedre.

Publicerat av: 

3d-print i børnehøjde

3d-printere kan også fungere som værktøjer i undervisningen. Eleverne på Den dansk-franske Skole i København har som et projekt bygget deres egen 3d-printer. I processen har de lært meget om teknik og at løse problemer, og de har brugt deres kreativitet til at designe deres egne 3d-printede ting.

Publicerat av: