Hvornår vil 3D-print revolutionere vores samfund?

3D-print er en del af Industri 4.0, en tidsalder vi er midt i. I flere år har vi talt om, hvordan 3D-printteknologien vil revolutionere vores verden. Vi skal til at tænke helt nyt. Mærsk’ gamle transportforretningsområde vil uddø, når vi begynder at printe alle vores produkter on-demand, der hvor de skal bruges.

Det lyder fortryllende, og mulighederne er også til stede. Men vi venter, og vi venter, og vi venter. På HI-messen i starten af oktober, var der for første gang en hel hal (dog ikke en af de store) til 3D-print. Og der var, som vi har berettet om tidligere her på siden, mange mennesker, og stemningen var absolut positiv. De besøgende kunne se muligheder, men de er stadig tilbageholdende.

Jesper Damvig fra 3D-servicebureau-virksomheden Damvig (tidligere Damvig Develop) skriver i et blog-indlæg i Ingeniøren, at 3D-print er fremtiden, og allerede nu har 3D-print sine forcer.

– Teknologien er på visse områder den billigste og hurtigste produktionsform. 3D-print giver altså industrien nye muligheder, som kan reducere omkostningerne og sætte fart på produktionsudviklingen af nye produkter, skriver Jesper Damvig på bloggen, og han fortsætter:

– Så langt så godt. Men i disse år bliver der kommunikeret mangt og meget om disruption og om 3D-printets fortræffeligheder. Her i landet er det dog ganske få, som har ekspertise eller blot erfaring med at betjene de nyeste 3D-print teknologier. Det betyder desværre, at debatten om 3D-print bliver unuanceret.

Vi skal passe på, at vi ikke råber: Ulven kommer, for mange gange lyder det også på bloggen. Og Jesper Damvig slutter blogindlægget i Ingeniøren med disse ord:

– 3D-print er fremtiden. Men det vil ikke revolutionere produktionen i dag, i morgen, om et år eller ti. Udviklingen tager ganske enkelt tid.

Det er måske ikke netop det branchen gerne vil høre, men der er nok en sandhed i, at det ikke går så stærkt. Personligt mener jeg det blandt andet skyldes, at vi har været for længe om at klæde os selv på til Industri 4.0 og herunder 3D-print. Det lyder så enkelt, og jeg er overbevidst om, at interessen er der. Men det er svært for virksomhederne at overskue, hvordan strategien skal udtænkes, hvilke ressourcer og kompetencer der skal inddrages, og findes disse ressourcer og kompetencer overhovedet tilgængeligt på markedet i dag? Vi har nok brug for, at hele digitaliseringen og Industri 4.0 kommer på ministerniveau og bliver indtænkt politisk i forhold til hvordan, hvor undervisningsinstitutioner og højere læreanstalter skal klæde os på til morgendagen og sørge for at vi som samfund ikke bliver overhalet.

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Et gennembrud for 3D print i sprøjtestøbningsindustrien?

Der er et stadig et spænd mellem den konstante strøm af informationer, om alle de muligheder som 3D print tilbyder, og det der rent faktisk foregår i de danske industrivirksomheder. Men det er blandt andet lykkedes for DTU og innovationsvirksomheden AddiFab at udvikle nogle løsninger, der giver helt konkrete her-og-nu fordele for sprøjtestøbningsindustrien. Det tiltrak […]

Publicerat av: