Bjarne Rasmussen: Der bliver installeret Ricoh 3D-printere i 2018

Bjarne Rasmussen fra CopyTech ved Ricohs S5500p.

Året er jo ved at gå på hæld, og vi har spurgt nogle af branchens forhandlere om deres forventninger til 2018. Nedenfor kan du læse om Bjarne Rasmussens forventninger.  Bjarne Rasmussen er indehaver af Copytec, der blandt andet forhandler Ricohs store 3D-printløsning.

Hvordan har 3DP-markedet udviklet sig i 2017?
Langsomt, men imod slutningen af året ser det ud til, at der er kommet lidt gang i salget, hvilket der dog historisk set altid gør sidst på året. Det er mit indtryk, at der er kommet godt gang i semiprofesionelle FDM printere som fx Markforged og i det hele taget printere til op mod kr. 100.000,00. Mange øger også deres kapacitet ved at anskaffe maskine nummer to.

Udviklingen er primært sket inden for materialer, men også produktionssystemer er også dukket op i år.

Det er dog stadig tankevækkende at der er så mange virksomheder, der endnu ikke er kommet i gang med at udforske 3D print og additive manufacturing.

Hvad er dine forventninger til markedet i 2018? (vil industrien og produktionsvirksomhederne for alvor begynde at undersøge 3DP-mulighederne)
Det er svært at sige. Jeg tror at 2018 bliver året, hvor 3D print vil blive mere udbredt. Hypen er til dels overstået, vi er gået fra Trough of Disillusionment til Slope of Enlightenment, og nu begynder de danske virksomheder at få forståelsen for, og interessen i mulighederne, inden for AM. Men egentlig onsite produktion tror jeg ikke, vi vil se i større omfang. Produktion foregår jo allerede i dag hos fx Damvig og Teknologisk Institut, og springet fra at benytte en serviceprovider og til selv at stå for et produktionssetup et temmelig stort, så det er nok de færreste der går den vej lige nu – men man har jo lov at håbe.

Hvilke teknologier vil få mest fremgang i 2018 i Danmark?
Jeg tror FDM, SLS og MJF vil være de fremherskende teknologier i 2018. Men da det jo er applikationen, der afgør hvilken teknologi der anvendes, kan vi ligeså vel se fremgang for SLA eller noget helt andet. Det bliver også spændende at følge metalprint – her vil vi nok se et par nyinstallationer næste år.

Hvad bliver udfordringen for udbredelsen af 3DP som produktionsteknologi i Danmark i 2018?
Det der bremser udviklingen er nok især den konservative holdning, som vi ser i Danmark. Hvis man ikke engang er nysgerrig og eksperimenterende med print af fx prototyper, så er der meget langt til implementering af AM baseret produktion.

Derudover mangler vi stadig indikationer for at der bliver tilrettelagt uddannelser inden for området – manglen på kvalificeret arbejdskraft bliver en kæmpeudfordring

Vil der blive installeret en Ricoh 3DP-løsning i Danmark?
Det vil der, vi arbejder med flere spændende emner, som ser fordelen i at kunne printe i PP, PBT og PA6/12

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Petras kundskaber blev en hjælpende hånd

Med hjælp af 3d-scanning, 3d-print og tålmodighed lykkedes det Petra Jørgensen at designe og printe en armprotese til femårige Tova, som er født med dysmeli. “Det var et projekt, der føltes ekstra godt, fordi jeg fik mulighed for at gøre noget for et andet menneske, siger Petra Jørgensen.

Publicerat av: 

Første Pantone-certificering til to Stratasys-printere

To PolyJet’s 3d-printere fra Stratasys er blevet certificeret af Pantone, der er den globale myndighed og ekspert i farver til designbranchen. Med certificering af de to printere har Stratasys integreret et Pantone Color Management System i arbejdsprocessen for 3d-printermodellerne J735 og J750 – hvilket sikrer at prototypeprocessen bliver farvekodet.

Publicerat av: 

Dansk 3d-printer på vej til Saudi Arabien

Den danske 3d-printerproducent COBOD International har netop solgt en af deres 3d-konstruktionsprintere – BOD2 modellen – til det Saudi Arabiske byggefirma Elite for Construction & Development Co og bidrager til landets mål om, at 25% af bygningerne skal være bygget med 3d-teknologi.

Publicerat av: 

Danske slutbrugere drager fordel af 3D-printing

Den danske 3D-printvirksomhed Damvig har produceret 3d-printdele siden 1995 ved hjælp af 3d-printsystemer fra EOS. Siden da har Damvig oplevet en ændring inden for viden og brug af 3d-printning i Danmark. Virksomheder der anvender 3d-printning overhaler nu deres konkurrenter.

Publicerat av: 

Årets Wohlers Report om 3D-printning er her

2019-udgaven af den ledende rapport om 3d-printerbranchen er netop udgivet. Wohlers Report påviser, at AM-teknologien fortsætter som en trend med mange nye aktører, og at det er et marked med investeringer, der omfatter flere hundrede millioner dollars.

Publicerat av: 

Studerende fik firma til at satse på 3d-print

Nenad Dordevic valgte at tage skridtet fra traditionel konstruktør til at studere til 3d-printspecialist. På hans arbejdsplads Alfdex i Landskrona har han vist ledelsen, hvordan man kan effektivisere produktionen med hjælp af 3d-printning.

Publicerat av: