3D-hypen er gennemskuet og Industri 4.0 skal komme ned på jorden

Damvig er Danmarks største 3D-print servicebureau og de har mere end 20 års erfaring. Stifter og medindehaver Jesper Damvig kender omtrent alle i branchen og alle kender Jesper. Vi har spurgt Jesper Damvig om året der gik og året der kommer.

Søskendeparret Susanne og Jesper Damvig, som står bag Danmarks største 3D servicebureau. I baggrunden en af deres seneste investeringer, en Fortus 450mc fra Stratasys.

Hvad var, set med dine øjne, det mest spændende der skete på det danske marked i 2017?
– Addifab skal fremhæves. De har endelig løftet sløret for, hvad de har gang i, og det er særdeles spændende. Der er store perspektiver i at lave en hybrid-teknologi, som er nem at implementere i en traditionel sprøjtestøbingsproduktion, hvor du får alle fordelene fra 3D-teknologien og samtidig kan producere i de materialer og den kvalitet folk kender. Det sjove er, at deres opfindelse af en opløselig resin er noget helt andet end det, de oprindeligt havde fokus på, men nu står de med det guldæg og noget der er langt større.
Det er også spændende med det nye center for metalprint som Teknologisk Institut er ved at opbygge med deltagelse af blandt andre Grundfos og Danfoss. Jeg håber der bliver en bred inddragelse af branchens interessenter, så vi for alvor kan få luft under vingerne på 3D-teknologien i Danmark.

Hvad var internationalt set det mest spændende?
– Internationalt set er det, at brugen af 3D-print til produktion er i vækst. Den nye store EOS-printer er interessant (P500 red.) og det er spændende at se hvad der kommer ud af GE Additive. De laver begge maskiner, der er for store til sådan nogen som os på nuværende tidspunkt. Men de kommer til at rykke ved hele tankegangen omkring additiv fremstilling, som vil blive meget mere industrialiseret.

Hvordan vil du beskrive Damvigs position på markedet her i starten af 2018?
– Vi er helt klart i en førende position med den største 3D-maskinpark i Danmark. Og uden at lyde alt for selvhøjtidelig, så sætter vi en ære i, og vil kæmpe hver dag for, at bevare den position. I Danmark har vi andre dygtige firmaer der arbejder med 3D-print. Men efter min mening er man nødt til at kunne lidt af hvert, hvis man vil være et seriøst servicebureau. Det kan vi.

I har investeret kraftigt i ikke mindre end tre forskellige maskiner i december. Kan du fortælle om, hvilke maskiner I har valgt?
– At de alle kommer i december er lidt af en tilfældighed. To af dem er rene produktionsmaskiner, hvor aftalen med kunden først er faldet på plads nu. Vi har investeret i en Fortus 480mc FDM-printer fra Stratasys, hvor vi producerer færdige emner til vores kunder. Så har vi tilføjet en EOS Formiga 110 SLS-printer til vores i forvejen ret store EOS-maskinpark. Endelig har vi udvidet kapacitet på vores SLA-printere med en helt ny ProJet 7000.

Du har selv sagt, at for at nå frem til en industriel fremstilling af slutprodukter skal materialerne være mere holdbare og automatiseringen op på et højere niveau. Hvad tror du der sker i 2018 og hvor står Damvig i den proces?
– Det er fuldstændig rigtigt. Mange tror at Industri 4.0 er noget der sker lige her og nu. Det er der mange der går rundt og siger. Men sagen er, at det er en 20 års plan, hvor vi kun lige er startet.
Det er forbavsende, hvor lidt efterbehandlings- og automatiseringsudstyr du kan købe. Fx har vi en ganske almindelig cementblander stående til at blande pulver, fordi der i øjeblikket ikke er bedre alternativer. Men vi har investeret i en ”de-powder” maskine, der både skal gøre afrensningen af overskydende materiale nemmere og ikke mindst sikre en fuldstændig ensartet overflade, hvilket kan være ret vanskeligt ved manuelle processer. Det er et skridt på vejen til bedre efterbehandling og automatisering.
På materialesiden er der ikke sket kvantespring. Der er kommet flere leverandører, blandt andre BASF, men det er de samme materialer de udbyder – PA6 og PA12. Du har større materialefrihed i FDM-processerne, men her er kvaliteten dog ikke på højde med SLS. Problemet er, at kunderne vil have alle mulige forskellige materialer, som de kender fra sprøjtestøbning.

Hvad mener du der skal ske for at 3D-print for alvor adopteres og accepteres som en fremstillingsform i industrien?
–Det er min opfattelse, at der sidste år var mange, som gennemskuede ”hypen” – i Damvig brugte vi også ekstraordinært mange ressourcer i 2017 på oplysende arbejde med at skille skidt fra kanel i debatten om 3D-print. Mit indtryk er nu, at mange nu har fået en god forståelse af mulighederne i 3D-print.
Det går ret fornuftigt fremad og specielt når vi taler egentlig produktion, sker der store ændringer. Der er rigtig mange færdige produkter inden for fx elektronik eller medico-verdenen, som i dag indeholder 3D-printede komponenter.
Guruerne, der udtaler sig om væksten de foregående og kommende år nævner årlige vækstrater på 20-25%. I de kredse jeg færdes er vækstraterne snarere 10-15%, men det er vi også godt tilfredse med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Petras kundskaber blev en hjælpende hånd

Med hjælp af 3d-scanning, 3d-print og tålmodighed lykkedes det Petra Jørgensen at designe og printe en armprotese til femårige Tova, som er født med dysmeli. “Det var et projekt, der føltes ekstra godt, fordi jeg fik mulighed for at gøre noget for et andet menneske, siger Petra Jørgensen.

Publicerat av: 

Første Pantone-certificering til to Stratasys-printere

To PolyJet’s 3d-printere fra Stratasys er blevet certificeret af Pantone, der er den globale myndighed og ekspert i farver til designbranchen. Med certificering af de to printere har Stratasys integreret et Pantone Color Management System i arbejdsprocessen for 3d-printermodellerne J735 og J750 – hvilket sikrer at prototypeprocessen bliver farvekodet.

Publicerat av: 

Dansk 3d-printer på vej til Saudi Arabien

Den danske 3d-printerproducent COBOD International har netop solgt en af deres 3d-konstruktionsprintere – BOD2 modellen – til det Saudi Arabiske byggefirma Elite for Construction & Development Co og bidrager til landets mål om, at 25% af bygningerne skal være bygget med 3d-teknologi.

Publicerat av: 

Danske slutbrugere drager fordel af 3D-printing

Den danske 3D-printvirksomhed Damvig har produceret 3d-printdele siden 1995 ved hjælp af 3d-printsystemer fra EOS. Siden da har Damvig oplevet en ændring inden for viden og brug af 3d-printning i Danmark. Virksomheder der anvender 3d-printning overhaler nu deres konkurrenter.

Publicerat av: 

Årets Wohlers Report om 3D-printning er her

2019-udgaven af den ledende rapport om 3d-printerbranchen er netop udgivet. Wohlers Report påviser, at AM-teknologien fortsætter som en trend med mange nye aktører, og at det er et marked med investeringer, der omfatter flere hundrede millioner dollars.

Publicerat av: 

Studerende fik firma til at satse på 3d-print

Nenad Dordevic valgte at tage skridtet fra traditionel konstruktør til at studere til 3d-printspecialist. På hans arbejdsplads Alfdex i Landskrona har han vist ledelsen, hvordan man kan effektivisere produktionen med hjælp af 3d-printning.

Publicerat av: