DAVINCI: HP’s 3DP får stor betydning for markedet

Tilbage i april 2000 blev to ingeniører fra Lego selvstændige. De startede en rådgivende ingeniørvirksomhed, hvor de tilbød produktudvikling.

De to ingeniører var Lars Pedersen og Ole Lykke Jensen og virksomheden udviklede sig hen over årene til en forretning i vækst. I 2002 investerede de, i forbindelse med et kundeorienteret projekt indenfor smykkebranchen, i deres første 3D-printer. En voksmaskine fra Solidscape. Året efter købte de en SLA-maskine og oprettede en afdeling for 3DP-serviceydelser. Og derefter er der løbende blevet investeret i nyt 3D-udstyr.

Ændring i ordretilgangen førte til en konkurs
– Den rådgivende ingeniørafdeling var fortsat en betydelig del af virksomheden og da en stor kunde sidste efterår pludselig annullerede en del ordrer nødvendiggjorde det, at vi skulle opsige en stor del af vores 60 medarbejdere, forklarer Ole Lykke Jensen.


– Lønomkostningerne var meget store i forbindelse med de lange opsigelsesvarsler og det gjorde det ikke muligt for os at fortsætte virksomheden, og derfor var konkursen uundgåelig.

Det var DAVINCI driftsselskabet, der gik konkurs. Holdingselskabet, som ejer udstyr og bygninger købte efterfølgende øvrige aktiver ud af konkursselskabet og startede i november 2017 det nye driftsselskab: DAVINCI 3D A/S. Det nye selskab fortsætter med 3D serviceydelser samt salg af 3DP-udstyr. Der er i dag 7 medarbejdere i DAVINCI 3D.

I forbindelse med konkursen købte Ole Lykke Jensen sin partner Lars Pedersen ud af selskabet.

I gang igen
– Vi startede næsten fra nul i det nye set-up, men vi er allerede oppe på over 80 procent af niveauet fra tidligere, fortæller Ole Lykke Jensen.


Der produceres på 3D printere fra Stratasys, 3D Systems og HP, endvidere udføres også, vha. specialudstyr, tests til kontrol af de færdige komponenter.

Fik forhandlingen af HP’s 3D-printudstyr
Sidste år blev DAVINCI forhandler af 3DP-udstyr.

– Jeg havde fulgt udviklingen af HP’s 3D print projekt og jeg mener, at HP’s nye 3D print teknologi er den største udvikling inden for 3DP-markedet i de 14 år vi har beskæftiget os med 3D-print, fortæller Ole Lykke Jensen.

Fascinationen af HP’s teknologi førte til, at Ole Lykke Jensen skrev direkte til HP’s CEO for 3DP i USA. Det førte til, at DAVINCI blev dansk forhandler af HP’s 3D printere.

HP 3D-printeren har et meget et funktionelt påfyldningssystem

– Det unikke ved HP’s 3D print teknologi: MJF (Multi Jet Fusion) er, at det er en helt ny teknologi, som fungerer som en slags kombination af eksisterende teknologier: SLS og Jet Fusion. Med denne teknologi tager hvert lag kun 10 sekunder uanset hvor meget og hvor kompleks geometrien er. Det er superhurtigt sammenlignet med andre 3D print teknologier. På trods af, at teknologien er 2 til 12 gange hurtigere end SLS, er HP MJF printerne faktisk billigere end tilsvarende SLS maskiner fra EOS eller 3D systems, forklarer Ole Lykke Jensen.

– Emnerne, der er printet i en HP MJF, minder om emnerne fra en SLS maskine, men er en tand bedre med hensyn til efterbehandling og mekaniske egenskaber, og så kører de med en åben materialeplatform, fortæller Ole Lykke Jensen.

Markedet for HP-udstyr
– HP er ikke gået ind i 3DP-markedet for at overtage det eksisterende marked. De er der for at få del i de gode muligheder der foreligger inden for produktion og det åbnes der op for nu og i fremtiden. Jeg vurderer at markedet for salg af HP MJF-maskiner, inden for de næste par år, er på mere end 10 maskiner, kommenterer Ole Lykke Jensen.

Den første installation i Danmark skete hos Danfoss, blot en uge efter at DAVINCI fik deres installeret.

HP arbejder intenst på udvikling af materialer. De har PA 12 + glasfyldt PA 12. som blev lanceret ultimo sidste år, og nu er de ved at være klar med PA 11, og flere følger.

HP er ved at gøre klar til lancering af endnu en 3D-printer, denne gang en der kan printe farver. Ole Lykke Jensen har set en testmaskine i et laboratorium i USA, og han forventer, at den kommer på markedet i løbet af 2018. Hvor den nuværende printer (HP MJF 4200) er en produktionsmaskine, bliver den nye farve-3D-printer en del billigere, men til gengæld har den et noget mindre byggeområde og er derfor mere målrettet koncept- og prototypemarkedet.

Fremtiden for 3DP i DAVINCI 3D
Det er nu det sker. HP er med til at bane vejen for produktion vha. 3D print. Der vil komme til at ske meget på hele 3D-printområdet, fx er HP i gang med at udvikle deres teknologi, så det inden for få år bliver muligt at printe elektriske egenskaber direkte med i produktet, kommenterer Ole Lykke Jensen.

Kent Nielsen i gang ved Objet-printeren i produktionslokalet

Lige nu fylder 3D-print afdelingen mest i omsætningen hos DAVINCI 3D, men på sigt forventer Ole Lykke Jensen, at salg af 3D printere fra HP vil nærme sig 50 % af omsætningen, i takt med at industrien får øjnene op for mulighederne og fordelene ved direkte at 3D-printe produktionsemner.

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Et gennembrud for 3D print i sprøjtestøbningsindustrien?

Der er et stadig et spænd mellem den konstante strøm af informationer, om alle de muligheder som 3D print tilbyder, og det der rent faktisk foregår i de danske industrivirksomheder. Men det er blandt andet lykkedes for DTU og innovationsvirksomheden AddiFab at udvikle nogle løsninger, der giver helt konkrete her-og-nu fordele for sprøjtestøbningsindustrien. Det tiltrak […]

Publicerat av: