The BOD har sat Danmark på verdenskortet

The BOD er endnu ikke helt færdig, men det har ikke noget med 3D printteknologien at gøre.

Det er et stykke tid siden, at 3D Printhusets betonprinter har forladt byggepladsen. Alligevel er Europas første 3D-printede kontorbygning – The BOD – endnu ikke taget i anvendelse. Men det skyldes ikke problemer med 3D-printet, men derimod med færdiggørelsen af de sidste håndværksmæssige elementer, hvor den usædvanligt formede konstruktion har givet flere udfordringer, end man lige havde forestillet sig. Når det så oven i købet falder sammen med høj beskæftigelse i byggebranchen tager det noget længere tid end forventet.

Henrik Lund-Nielsen, direktør for 3D Printhuset.

The BOD Projektet lå i naturlig forlængelse af 3D Printhusets deltagelse i Partnerskabet for 3D Printet Byggeri, iværksat og finansieret af Grøn Omstillingsfond, hvis formål var at opbygge know-how og skabe grundlag for en udbredelse og kommercialisering af 3D printet byggeri i Danmark. Henrik Lund-Nielsen, direktør for 3D Printhuset, siger om projektet:
– Man må sige at Grøn Omstillingsfond har fået ”bang for the buck” som konsekvens af støtten til Partnerskabet. Vi fra 3D Printhuset turde jo kun give os i kast med The BOD, som følge af den unikke viden, som vi havde erhvervet i det støttede projekt. Før var der ingen i Danmark, der rigtig vidste noget om 3D printet byggeri, og hvis man ville vide noget, måtte man til udlandet. I kraft af dette projekt oplever vi nu at få henvendelser fra hele Europa. Og der er tale om tre typer henvendelser: Der er kunder til tilsvarende innovative byggeprojekter rundt omkring i de andre europæiske lande, der er store internationale byggevirksomheder, der gerne vil have os til at indgå i udviklingsprojekter og så er der efterspørgsel på vores egenudviklede betonprinter.

Henrik Lund-Nielsen fortæller, at de ikke havde tænkt så meget over at lave en direkte kommercialisering af betonprinteren brugt til The BOD, men at de nu, hvor der er opstået en reel efterspørgsel, har raffineret og modulariseret printeren, så den forholdsvis enkelt kan produceres i forskellige størrelser og til forskellige formål. Et par kunder har allerede modtaget skriftlige tilbud, og flere er på vej. 3D Printhuset får emails dagligt fra interesserede.

3D Printhuset skal ikke være byggeri entreprenører, men kunne bistå med know-how og teknik, fortæller Henrik Lund-Nielsen. Men man bliver ikke verdensmester af at bygge ét hus. Der skal mange til. Derfor søger 3D Printhuset fortsat deltagelse i forskellige 3D byggeprojekter i hele Europa, samt deltager i konsortier, der vil udvikle teknologien yderligere.
– Sammen med andre virksomheder med samme tro på teknologien, kan vi få denne til at rykke sig med syv mile skridt, siger han.

Henrik Lund-Nielsen er ved at lægge sidste hånd på den rapport, der opsummerer og lukker Grøn Omstillingsfonds projektet og konkluderer, at det er mere end fuldbyrdet.
– Det har betydet alt for os at deltage i Partnerskabet for 3D Printet Byggeri. Der er erhvervet så meget viden via dette og det har skabt virkelig stor opmærksomhed både herhjemme og i udlandet. Danmark er kommet på landkortet. Der er virkelig sket et kompetenceløft og nu er det udlandet, der kommer til os for at lære noget om 3D printe byggeri, siger Henrik Lund-Nielsen, inden han afslutter med at fortælle, at han er på vej til Tyskland for at diskutere 3D Printhusets deltagelse i opførelsen af en række 3D printede flygtningeboliger, og at de netop er blevet præ-kvalificeret i en EU tender til at byde ind på levering af en printer til et belgisk 3D printet byggeri projekt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Et gennembrud for 3D print i sprøjtestøbningsindustrien?

Der er et stadig et spænd mellem den konstante strøm af informationer, om alle de muligheder som 3D print tilbyder, og det der rent faktisk foregår i de danske industrivirksomheder. Men det er blandt andet lykkedes for DTU og innovationsvirksomheden AddiFab at udvikle nogle løsninger, der giver helt konkrete her-og-nu fordele for sprøjtestøbningsindustrien. Det tiltrak […]

Publicerat av: