KRONIK: Thomas Tønnesen – At vælge 3D-printer er mere end teoretiske specifikationer

Direktør Thomas Tønnesen, Protech Danmark Aps

At indkøbe en 3D-printer er ikke svært, det er jo bare at spørge Google og så ellers sammenligne specifikationer og pris! – Eller er det?!

For Danmark er jo som bekendt ikke verdens største land, og rigtigt mange 3D-printere forhandles slet ikke i Danmark, andre forhandles af mindre lykkeriddere, som måske ikke tager det helt så seriøst, som kunden nok forventer.

Billedet er alt for ofte alt for unuanceret, der kigges (teoretiske) specifikationer og pris! – Men hvordan er det så lige med service og support, rådgivning, reservedele, leveringssikkerhed af forbrugsstoffer, har forhandleren overhovedet erfaring med 3D-print, og har de et sted, man kan komme og se udstyret?

Det hjælper jo ikke noget at have den her fantastiske 3D-printer, hvis ikke der er nogen, som kan hjælpe, hvis du har spørgsmål eller problemer, og hvad med installation og opstartskursus?

Jeg synes jo det er mærkeligt, at der stort set aldrig er potentielle kunder, som spørger til service og leveringssikkerhed på forbrugsstoffer?

Spørgsmål som ”Hvordan ser jeres support-organisation ud?” eller ”Hvad er leveringstiden på materiale og øvrige forbrugsstoffer?” eller ”Hvordan kan I hjælpe omkring materialevalg og programmering?” burde jo være helt naturlige, hvis man er ved at undersøge og vælge 3D-printer!

Nu er det ikke for at nedtone vigtigheden af selve hardwaren, det er naturligvis topprioritet.

For hvad er det egentligt, man gerne vil kunne? – 3D-printeren som dækker alle behov findes ikke, så enkelt er det.

Jeg plejer at sige, at man skal vælge en maskine som dækker det typiske behov, omkring 70% vil være meget normalt, resten bør man købe eksternt hos et servicebureau. Det er ganske enkelt for dyrt for de fleste at indkøbe udstyr, som dækker alle tænkelige behov.

Så bliver det lidt mere håndgribeligt, for så kan man begynde at kigge på ønskelige materiale-egenskaber, byggevolumen, krav til overflade, etc. -alt sammen noget som er til at forholde sig til.

Men hvad med betjeningen af maskinen? Hvor meget tid er der til kalibrering, rengøring, servicering, fjernelse af supportstrukturer, osv?

Alt det kræver en snak med en leverandør, sammen med en demonstration af udstyret!

Hvad selve 3D-printeren kan, udover de teoretiske specifikationer, som man kan læse sig til, kan man kun konkludere ved at få testet egne emner på det påtænkte udstyr. Benchmarks, eller testprint om man vil, bør være en naturlig del af evalueringen, og bør være noget enhver seriøs leverandør kan og vil hjælpe med.

Ovenstående kronik er skrevet af direktør Thomas Tønnesen

Protech Danmark Aps 

 

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Petras kundskaber blev en hjælpende hånd

Med hjælp af 3d-scanning, 3d-print og tålmodighed lykkedes det Petra Jørgensen at designe og printe en armprotese til femårige Tova, som er født med dysmeli. “Det var et projekt, der føltes ekstra godt, fordi jeg fik mulighed for at gøre noget for et andet menneske, siger Petra Jørgensen.

Publicerat av: 

Første Pantone-certificering til to Stratasys-printere

To PolyJet’s 3d-printere fra Stratasys er blevet certificeret af Pantone, der er den globale myndighed og ekspert i farver til designbranchen. Med certificering af de to printere har Stratasys integreret et Pantone Color Management System i arbejdsprocessen for 3d-printermodellerne J735 og J750 – hvilket sikrer at prototypeprocessen bliver farvekodet.

Publicerat av: 

Dansk 3d-printer på vej til Saudi Arabien

Den danske 3d-printerproducent COBOD International har netop solgt en af deres 3d-konstruktionsprintere – BOD2 modellen – til det Saudi Arabiske byggefirma Elite for Construction & Development Co og bidrager til landets mål om, at 25% af bygningerne skal være bygget med 3d-teknologi.

Publicerat av: 

Danske slutbrugere drager fordel af 3D-printing

Den danske 3D-printvirksomhed Damvig har produceret 3d-printdele siden 1995 ved hjælp af 3d-printsystemer fra EOS. Siden da har Damvig oplevet en ændring inden for viden og brug af 3d-printning i Danmark. Virksomheder der anvender 3d-printning overhaler nu deres konkurrenter.

Publicerat av: 

Årets Wohlers Report om 3D-printning er her

2019-udgaven af den ledende rapport om 3d-printerbranchen er netop udgivet. Wohlers Report påviser, at AM-teknologien fortsætter som en trend med mange nye aktører, og at det er et marked med investeringer, der omfatter flere hundrede millioner dollars.

Publicerat av: 

Studerende fik firma til at satse på 3d-print

Nenad Dordevic valgte at tage skridtet fra traditionel konstruktør til at studere til 3d-printspecialist. På hans arbejdsplads Alfdex i Landskrona har han vist ledelsen, hvordan man kan effektivisere produktionen med hjælp af 3d-printning.

Publicerat av: