Kronik: Bjarne Rasmussen. Additive Manufacturing – forandring fra nye fronter? 

Siden efteråret 2015 har vi beskæftiget os med 3D print eller Additive Manufacturing. Det hele startede som et projekt der skulle afklare om AM var noget som passede til vores eksisterende forretningsmodel som er almindeligt print, lad os kalde det 2D print. Efter kort tid fandt vi ud af to ting: den ene var at stort set alle aspekter ved AM lå milevidt fra 2D print! Den anden ting vi fandt ud af var at den etablerede branche (3D print har eksisteret i Danmark i mere end 20 år) manglede det vi var gode til, nemlig rådgivningsformen samt måden hvorpå vi servicerede vores 2D kunder; hurtigt og effektivt. Desuden var den etablerede branche domineret at kloge ingeniører der ved en pokkers masse om slicing, resin, post treatment, melt pool analysis og meget mere, men som er knap så gode til at tale et sprog som almindelige mennesker forstår

Det er bare ikke nødvendigvis den tekniske vinkel markedet og kunderne har brug for lige nu.

Bjarne Rasmussen ved en Ricoh S5500p.

Det er mit indtryk at der er nogle få danske virksomheder der er langt, langt foran når vi taler om implementering og målrettet anvendelse af AM, det er f.eks. Danfoss, Grundfos, Teknologisk institut og flere andre. Men vi har stadig en meget stor del af de danske virksomheder som endnu ikke er kommet særligt langt på deres vej ind i denne fantastiske verden.

Det er ligesom om de mangler nysgerrigheden og det innovative mindset der skal til for at man virkelig kan omfavne og udnytte denne nye teknologi. Den konservative indstilling til teknologien og ikke mindst måden at tænke på, er stadig fremherskende, om end ikke helt så meget som for blot et år siden.

Vi har brug for at tilgangen til additive manufacturing eller 3D print bliver gjort mere mainstream og lettilgængelig, og vi skal hjælpe kunderne med at se mulighederne.

Markedet er til stadighed under forandring, et godt eksempel her på er det faktum at Desktop Metal til dato har fået tilført 277 millioner dollars fra investorer – hvilket er med til at gøre dem til en seriøs spiller på markedet, hvorimod Stratasys og 3D Systems er lidt udfordret, måske fordi de har hvilet lidt på laurbærrene og har haft en lidt for selvsikker tilgang til markedet – ”vores produkter sælger sig selv”-agtigt. Desktop Metals stand på den nyligt afholdte Rapid +TCT messe i Texas var ifølge medier på nettet markant større end både 3D Systems og Stratasys’ stande, som i øvrigt også var mere beskedne end tidligere.

Udviklingen inden for AM eller 3D print går sindssygt hurtigt, på ganske kort tid er vi gået fra prototyper og visualiseringer og meget små serier, til metal, automatisering og produktion af færdige dele, i stort antal og skala. Vi ser også mange nye spændende teknologier og produkter som bliver præsenteret næsten dagligt, hvor crowdfunding projekter nogle gange bliver markedsført som færdigudviklede produkter – så det kan være svært at navigere i nyhedsstrømmen.

Så vores opskrift til succes er at selvom din virksomhed ikke allerede nu har et klart defineret behov eller en nøje beskrevet applikation, der egner sig til at blive 3D printet, så skal du købe en lille billig printer, så dine medarbejdere kan komme i gang med at lege og eksperimentere. Du vil ret hurtigt fornemme at det ikke bare lige er crtl + P, så har du en personaliseret ostehøvl eller gearhjulet til din evighedsmaskine – det er langt mere end det: designoptimering, emnets printbarhed, valg af materiale, emnets placering på byggepladen, support, byggetid, efterbehandling, validering af emnet – og ikke at forglemme vedligeholdelse af printeren

3D-printede produkter fra Ricoh Rapid Fab

Hvis du derimod er helt skarp på hvad du vil bruge teknologien til og blot skal bruge de printede emner, men ikke er helt klar til at investere i nyt maskineri, kan du med fordel spørge os eller en anden serviceprovider som kan hjælpe med at printe dine emner. I kraft af vores samarbejde med Ricoh råder vi over stor ekspertise, blandt andet i kraft af vores Ricoh Rapid Fab, som er et videnscenter med kompetencer indenfor mange forskellige teknologier, ud over vores egne. Så vil du blive hjulpet videre her og nu med dit 3D projekt, uden at du skal ud og investere mange penge i en printer.

Men du skal stadig sørge for at komme i gang med din egen printer, for hvis du køber dig til ydelsen bliver du kun langsomt dygtig til at beherske teknologien og udnytte det enorme potentiale der ligger i den. Og når du køber den, så sørg for at få den rette nuancerede rådgivning, så du ikke bare køber det produkt leverandøren lige har på hylden – du skal være kritisk i dit valg af rådgiver. Vælg en der har gode store leverandører i ryggen og som kan leverede det bedste produkt til netop dit behov.

Og det er lige præcis vores mission hos Copytec; at tale med virksomheder om deres ønsker om at kunne udnytte det enorme potentiale og komme i gang nu – I mange tilfælde ender det ikke med et salg af de printere vi har i vores sortiment fordi de simpelthen ikke passer til kundens behov, men så ved vi hvor vi skal sende kunden hen.

Ovenstående kronik er skrevet af Bjarne Rasmussen
direktør og indehaver af Copytec,
der bl.a. forhandler 3D-printudstyr fra Ricoh og Raplas.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Petras kundskaber blev en hjælpende hånd

Med hjælp af 3d-scanning, 3d-print og tålmodighed lykkedes det Petra Jørgensen at designe og printe en armprotese til femårige Tova, som er født med dysmeli. “Det var et projekt, der føltes ekstra godt, fordi jeg fik mulighed for at gøre noget for et andet menneske, siger Petra Jørgensen.

Publicerat av: 

Første Pantone-certificering til to Stratasys-printere

To PolyJet’s 3d-printere fra Stratasys er blevet certificeret af Pantone, der er den globale myndighed og ekspert i farver til designbranchen. Med certificering af de to printere har Stratasys integreret et Pantone Color Management System i arbejdsprocessen for 3d-printermodellerne J735 og J750 – hvilket sikrer at prototypeprocessen bliver farvekodet.

Publicerat av: 

Dansk 3d-printer på vej til Saudi Arabien

Den danske 3d-printerproducent COBOD International har netop solgt en af deres 3d-konstruktionsprintere – BOD2 modellen – til det Saudi Arabiske byggefirma Elite for Construction & Development Co og bidrager til landets mål om, at 25% af bygningerne skal være bygget med 3d-teknologi.

Publicerat av: 

Danske slutbrugere drager fordel af 3D-printing

Den danske 3D-printvirksomhed Damvig har produceret 3d-printdele siden 1995 ved hjælp af 3d-printsystemer fra EOS. Siden da har Damvig oplevet en ændring inden for viden og brug af 3d-printning i Danmark. Virksomheder der anvender 3d-printning overhaler nu deres konkurrenter.

Publicerat av: 

Årets Wohlers Report om 3D-printning er her

2019-udgaven af den ledende rapport om 3d-printerbranchen er netop udgivet. Wohlers Report påviser, at AM-teknologien fortsætter som en trend med mange nye aktører, og at det er et marked med investeringer, der omfatter flere hundrede millioner dollars.

Publicerat av: 

Studerende fik firma til at satse på 3d-print

Nenad Dordevic valgte at tage skridtet fra traditionel konstruktør til at studere til 3d-printspecialist. På hans arbejdsplads Alfdex i Landskrona har han vist ledelsen, hvordan man kan effektivisere produktionen med hjælp af 3d-printning.

Publicerat av: