Nysgerrighed og interesse for ny teknologi blev til SmartPart Production

Ole Kjær og Claus Hyldahl har sammen startet 3D-printproduktionsvirksomheden, SmartPart Production

To venner, begge med egne succesfulde virksomheder, begyndte for nogle år siden, at undersøge 3D-printteknologien for at se om den kunne bruges til at producere stærke, lette emner til industrien.

De to venner er Ole Kjær, som kommer fra den grafiske branche. Han har i dag virksomheden Printeng, der sælger et bredt udvalg af forbrugsartikler til trykkerier. Claus Hyldahl har virksomheden Grenå Spåntagning, der er en større maskinfabrik i Grenå. Her er de vant til at arbejde med 3D-tegning og bearbejdning af større serier.

De var ikke tilfredse med de metalprintere, de så. Og det skulle være en løsning, som kunne bruges til industriel produktion. Men tilbage i januar 2017 fandt de en 3D-printer, der indfriede deres forventninger til de opgaver, de havde i tankerne. Det var den amerikanske Markforged-printer, der printer med kulfiberforstærkede materialer.

Og så gik det stærkt. De skød begge kapital i et nyt selskab, SmartPart Production, og i marts samme år, fik de printeren installeret. De havde regnet med, at de skulle bruge to-tre måneder til at lære udstyret at kende, før de begyndte at tage ordrer ind.

SmartPart Production ligger i Grenå, og allerede efter en uges tid, fik de den første ordre fra Terma, som har en stor afdeling i Grenå , Terma Aerostructures A/S, og siden er det gået slag i slag, fortæller Ole Kjær.

– Efterspørgslen på customized produkter er stigende, da det ofte bidrager med betydeligt større out-put på fx en assembly line, kommenterer Ole Kjær.

– Vi kan producere dele, som in line kan blive tilført stærkere materialer, så som carbon-fiber og kevlar med mere. På den måde kan vi “justere” styrke og stabilitet, hvor det kræves. Vi har allerede været med til at udvikle en hel del nye typer af komponenter, som differentierer sig markant fra de eksisterende muligheder.

SmartPart Production producerer mange forskellige opgaver. Blandt andet til robotindustrien. Men også prototyper. De har fx produceret et helt nyt barnevognsdesign, der skulle bruges til en præsentation.

I starten var de selv lidt opsøgende. Kontaktede virksomheder og tilbød at producere et emne, så virksomheden selv kunne vurdere mulighederne med 3D-print i materialer som nylon, carbonfiber forstærket nylon, carbonfiber, kevlar og glasfiber. Mange ingeniører har efterspurgt nogle af de fordele, som disse sandwich-materialer som fx nylon og kulfiber giver, fortæller Ole Kjær.

– Vi synes det er skide sjovt og spændende med den nye teknologi, og så er det også interessant at være med til at gøre det muligt at langt mere vil blive produceret lokalt, slutter Ole Kjær vores samtale.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Petras kundskaber blev en hjælpende hånd

Med hjælp af 3d-scanning, 3d-print og tålmodighed lykkedes det Petra Jørgensen at designe og printe en armprotese til femårige Tova, som er født med dysmeli. “Det var et projekt, der føltes ekstra godt, fordi jeg fik mulighed for at gøre noget for et andet menneske, siger Petra Jørgensen.

Publicerat av: 

Første Pantone-certificering til to Stratasys-printere

To PolyJet’s 3d-printere fra Stratasys er blevet certificeret af Pantone, der er den globale myndighed og ekspert i farver til designbranchen. Med certificering af de to printere har Stratasys integreret et Pantone Color Management System i arbejdsprocessen for 3d-printermodellerne J735 og J750 – hvilket sikrer at prototypeprocessen bliver farvekodet.

Publicerat av: 

Dansk 3d-printer på vej til Saudi Arabien

Den danske 3d-printerproducent COBOD International har netop solgt en af deres 3d-konstruktionsprintere – BOD2 modellen – til det Saudi Arabiske byggefirma Elite for Construction & Development Co og bidrager til landets mål om, at 25% af bygningerne skal være bygget med 3d-teknologi.

Publicerat av: 

Danske slutbrugere drager fordel af 3D-printing

Den danske 3D-printvirksomhed Damvig har produceret 3d-printdele siden 1995 ved hjælp af 3d-printsystemer fra EOS. Siden da har Damvig oplevet en ændring inden for viden og brug af 3d-printning i Danmark. Virksomheder der anvender 3d-printning overhaler nu deres konkurrenter.

Publicerat av: 

Årets Wohlers Report om 3D-printning er her

2019-udgaven af den ledende rapport om 3d-printerbranchen er netop udgivet. Wohlers Report påviser, at AM-teknologien fortsætter som en trend med mange nye aktører, og at det er et marked med investeringer, der omfatter flere hundrede millioner dollars.

Publicerat av: 

Studerende fik firma til at satse på 3d-print

Nenad Dordevic valgte at tage skridtet fra traditionel konstruktør til at studere til 3d-printspecialist. På hans arbejdsplads Alfdex i Landskrona har han vist ledelsen, hvordan man kan effektivisere produktionen med hjælp af 3d-printning.

Publicerat av: