Nysgerrighed og interesse for ny teknologi blev til SmartPart Production

Ole Kjær og Claus Hyldahl har sammen startet 3D-printproduktionsvirksomheden, SmartPart Production

To venner, begge med egne succesfulde virksomheder, begyndte for nogle år siden, at undersøge 3D-printteknologien for at se om den kunne bruges til at producere stærke, lette emner til industrien.

De to venner er Ole Kjær, som kommer fra den grafiske branche. Han har i dag virksomheden Printeng, der sælger et bredt udvalg af forbrugsartikler til trykkerier. Claus Hyldahl har virksomheden Grenå Spåntagning, der er en større maskinfabrik i Grenå. Her er de vant til at arbejde med 3D-tegning og bearbejdning af større serier.

De var ikke tilfredse med de metalprintere, de så. Og det skulle være en løsning, som kunne bruges til industriel produktion. Men tilbage i januar 2017 fandt de en 3D-printer, der indfriede deres forventninger til de opgaver, de havde i tankerne. Det var den amerikanske Markforged-printer, der printer med kulfiberforstærkede materialer.

Og så gik det stærkt. De skød begge kapital i et nyt selskab, SmartPart Production, og i marts samme år, fik de printeren installeret. De havde regnet med, at de skulle bruge to-tre måneder til at lære udstyret at kende, før de begyndte at tage ordrer ind.

SmartPart Production ligger i Grenå, og allerede efter en uges tid, fik de den første ordre fra Terma, som har en stor afdeling i Grenå , Terma Aerostructures A/S, og siden er det gået slag i slag, fortæller Ole Kjær.

– Efterspørgslen på customized produkter er stigende, da det ofte bidrager med betydeligt større out-put på fx en assembly line, kommenterer Ole Kjær.

– Vi kan producere dele, som in line kan blive tilført stærkere materialer, så som carbon-fiber og kevlar med mere. På den måde kan vi “justere” styrke og stabilitet, hvor det kræves. Vi har allerede været med til at udvikle en hel del nye typer af komponenter, som differentierer sig markant fra de eksisterende muligheder.

SmartPart Production producerer mange forskellige opgaver. Blandt andet til robotindustrien. Men også prototyper. De har fx produceret et helt nyt barnevognsdesign, der skulle bruges til en præsentation.

I starten var de selv lidt opsøgende. Kontaktede virksomheder og tilbød at producere et emne, så virksomheden selv kunne vurdere mulighederne med 3D-print i materialer som nylon, carbonfiber forstærket nylon, carbonfiber, kevlar og glasfiber. Mange ingeniører har efterspurgt nogle af de fordele, som disse sandwich-materialer som fx nylon og kulfiber giver, fortæller Ole Kjær.

– Vi synes det er skide sjovt og spændende med den nye teknologi, og så er det også interessant at være med til at gøre det muligt at langt mere vil blive produceret lokalt, slutter Ole Kjær vores samtale.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


I kamp mod våbenfiler på nettet

Den svenske organisation Non-Violence tog for nyligt afstand fra våben-filer, der kan downloades på nettet, så en 3d-printer kan fremstille dem. En student ved Xenter fik til opgave at designe CAD-filen, der gør det vanskeligere at lokalisere våbenfiler på nettet.

Publicerat av: 

3d-hybridprintere kan bane vejen for byggeindustrien

EU-finansieret projekt præsenterer en 3d-hybridprinter til fly-og byggeindustrien.
Reduktion af omkostningerne forbedring af effektiviteten og produktionsflexibiliten er kernen til at styrke Europas industrielle konkurrenceevne, skriver projektpartner Autodesk i en pressemeddelelse.

Publicerat av: 

Svenske initiativer kan nå nye højder

Alfred Nobel Science Park modtager 3,7 millioner kroner til at drive projektet ACES, Additive Coordination in East Central Sweden. Målet er, at knytte forskellige initiativer inden for Additive Manufacturing sammen.

Publicerat av: 

Bulgarsk 3d-printet ribben i nylon

Tidligere 3d-printede man ribben i titanium, men det var ikke været et velegnet materiale, da titanium ikke er lige så bøjeligt som det naturlige. Men nu har man taget et nylonmateriale i brug, der egner sig meget bedre.

Publicerat av: 

3d-print i børnehøjde

3d-printere kan også fungere som værktøjer i undervisningen. Eleverne på Den dansk-franske Skole i København har som et projekt bygget deres egen 3d-printer. I processen har de lært meget om teknik og at løse problemer, og de har brugt deres kreativitet til at designe deres egne 3d-printede ting.

Publicerat av: