Stor interesse for konference om 3D-print understøttet sprøjtestøbning

Flere end 60 deltagere fra den danske sprøjtestøbningsindustri havde fundet vej til NEXTTECH i Kolding.

Videnscentret NEXTTECH var den 12. juni vært for en konference om 3D-print understøttet sprøjtestøbning. Det er et område, hvor Danmark for alvor er ved at sætte sig i førersædet, da vi både har en omfattende sprøjtestøbningsindustri (primært plast) og samtidig har både private og offentlige udviklingscentre, der er langt med at kunne tilbyde løsninger, der er kommercielt anvendelige.

Flere end 60 tilhører havde fundet frem til arrangementet, så der var godt fyldt op i salen. Direktør hos NEXTTECH, Karsten Friis Hansen, var særdeles tilfreds med både antallet og deltagernes baggrund. De kom fra et bredt udsnit af den danske plaststøbeindustri, så det faglige niveau var højt. Det samme kunne sige som talerne, hvor der var en fin balance mellem specialister end generalister.

Konferencens overordnede budskab var, at Danmark lige nu har en enestående chance for at opnå en konkurrencemæssig fordel, hvis virksomhederne er klar til at støtte op om de udviklingsprojekter, som er i gang hos Danmarks Tekniske Universitet og innovationsvirksomheden AddiFab. Begge projekter tager udgangspunkt i, at sprøjtestøbningsindustrien er en pålidelig og stærk industri som har vist sin duelighed over en lang årrække. Men industrien har en udfordring med at udviklingen og fremstillingen af værktøjer er langsommelig og dyr. Da der samtidig er en tendens til, at produktionsserierne bliver mindre og mindre er udviklings- og startomkostningerne en udfordring. Men ved at bringe 3D print i spil, kan de opnå en række fordele.

De meget fine faciliteter hos NEXTTECH indbød til samvær og diskussion i pauserne.

Der blev også tid til livlig diskussion blandt talerne.

En kæmpestor konkurrencemæssig fordel
David Bue Pedersen fra DTU fik fortalt om udviklingen af en hel proceskæde, som kan være klar til kommerciel lancering i løbet af 3-5 år. Under overskriften ”Omkostningseffektiv små-serieproduktion” har de udviklet et komplet system til 3D printede støbeforme til plaststøbning.
En af de store landevindinger i det pågældende system er, at støbeformene er i stand til at holde til op til 10.000 afstøbninger og derved rykker ind i det produktionsvindue som er for stort til 3D printede færdigkomponenter og i mange tilfælde for småt til den traditionelle sprøjtestøbningsproces.

De har desuden raffineret DLP-processen og nået en opløsning på 7,1 x 7,1 mikrometer, som gør dem i stand til at arbejde med meget små strukturer.
Projektet har, ifølge David Bue Pedersen, nået det stadie, hvor de er klar til at raffinerer proceskæden med i samarbejde forskellige sprøjtestøbningsvirksomheder. Så indlægget var samtidig en invitation til dialog og samarbejde. Der er stadigvæk masser komponenter i proceskæden der skal raffineres og verificeres, men David Bue Pedersen siger:
– Det her kan give Danmark en kæmpestor konkurrencemæssig fordel. For ingen er så gode som os, til det her. Vi er overstået grundforskningen og kan nu gå ind i nogle partnerskaber til raffinering af processen. Om højst fem år kan man bestille en løsning som indeholder workflow, design, maskine og materialer til implementering i en sprøjtestøbningsvirksomhed.

Undgå kontinuitetsbrud i produktudviklingsforløbet
Lasse Staal fra AddiFab, der ligeledes har udviklet en industriel DLP-printerserie med henblik på print af støbeforme i en vandopløselig resin, slog fast, at teknologien ikke er her for at ”disrupte” sprøjtestøbningsindustrien, men tværtimod stod for at udvikle og styrke en i forvejen særdeles velfungerende industri. Lasse Staal sagde:
– En af de største fordele er, at man kan undgå kontinuitetsbrud i produktudviklingsforløbet. Tidligere var der en skarp grænse mellem prototypeudviklingen og til der hvor de endelige valideringstest skal finde sted. Den grænse er der uanset om du 3D printer prototyper eller ej. Men ved at printe støbeformene opnår du at kunne valideringsteste med de rigtige materialer i de rigtige processer, og overgangen til produktion er fuldstændig gnidningsfri.

Peter Bay, direktør i sprøjtestøbningsfirmaet J. Krebs & Co., tilføjede udviklingstiden er sænket fra måneder til uger og at udviklingsomkostningerne, med flere iterationer, kan sænkes med 80-90 procent. Oven i dette får man så en fuldstændig geometrisk frihed i kraft af den vandopløselige resin, som AddiFabs løsning indebærer.

Du kan læse mere om AddiFab og J. Krebs & Co. her.

Det var en særdeles spændende konferencedag de havde skruet sammen på NEXTTECH og det kan anbefales at holde øje med deres arrangementer fremover. Karsten Friis Hansen fortæller, at man som medlem af NEXTTECH har gratis adgang til deres arrangementer, hvilket allerede 20 virksomheder har benyttet sig af.

Enkelte leverandører havde taget vejen til Kolding og blev mødt af stor interesse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


I kamp mod våbenfiler på nettet

Den svenske organisation Non-Violence tog for nyligt afstand fra våben-filer, der kan downloades på nettet, så en 3d-printer kan fremstille dem. En student ved Xenter fik til opgave at designe CAD-filen, der gør det vanskeligere at lokalisere våbenfiler på nettet.

Publicerat av: 

3d-hybridprintere kan bane vejen for byggeindustrien

EU-finansieret projekt præsenterer en 3d-hybridprinter til fly-og byggeindustrien.
Reduktion af omkostningerne forbedring af effektiviteten og produktionsflexibiliten er kernen til at styrke Europas industrielle konkurrenceevne, skriver projektpartner Autodesk i en pressemeddelelse.

Publicerat av: 

Svenske initiativer kan nå nye højder

Alfred Nobel Science Park modtager 3,7 millioner kroner til at drive projektet ACES, Additive Coordination in East Central Sweden. Målet er, at knytte forskellige initiativer inden for Additive Manufacturing sammen.

Publicerat av: 

Bulgarsk 3d-printet ribben i nylon

Tidligere 3d-printede man ribben i titanium, men det var ikke været et velegnet materiale, da titanium ikke er lige så bøjeligt som det naturlige. Men nu har man taget et nylonmateriale i brug, der egner sig meget bedre.

Publicerat av: 

3d-print i børnehøjde

3d-printere kan også fungere som værktøjer i undervisningen. Eleverne på Den dansk-franske Skole i København har som et projekt bygget deres egen 3d-printer. I processen har de lært meget om teknik og at løse problemer, og de har brugt deres kreativitet til at designe deres egne 3d-printede ting.

Publicerat av: