Kronik af Kjetil Guldhaug: At vælge den rigtige AM-løsning

Mange mennesker spørger mig om en helt bestemt komponent kan produceres med additive manafacturing og hvad det vil koste. Ofte er komponenter meget simple at producere med traditionelle metoder. Og derfor er svaret tit, at det er for dyrt med additive manufacturing.

Masseproduktion af en komponent kan ske ret effektivt med traditionelle produktionsmetoder, og mange komponenter vil ikke med fordel kunne produceres med ny teknologi.

De spørgsmål, der i mange situationer kan stilles, er:

 • Kan komponenten fremstilles, så den vejer mindre, med AM? Har vægten indflydelse på slutproduktet og anvendelsen af produktet– og er der fordele at opnå, hvis vægten er reduceret? Hvis det fx drejer sig om luftfartindustrien, så har det en klar værdi. Er det derimod til noget tungt udstyr, så betyder vægten måske ikke så meget.
 • Kan flere komponenter samles til én? Hvis ja, ville du spare penge og tid på montage? Vil du være i stand til at give slutbrugeren et bedre produkt? Vil du reducere omkostningerne ved at have færre dele i dine styringssystemer og på lager? Ville færre komponenter betyde kortere udviklings-/produktionstid? Og måske endnu mindre risiko for ting bryder ned?
 • Kan komponenter bliver mindre? Kunne du lave en hydraulikblok med samme muligheder, men måske i halv størrelse, fordi du kan placere ”hullerne” præcis, hvor du ønsker det?
 • Er værktøjsomkostningerne høje og ville det være ønskeligt at reducere eller fjerne nødvendigheden af værktøjer? I mange tilfælde er der kun brug for et lille oplag af komponenter. Komponenterne kan være komplekse eller kræve flere produktionsled før de er færdige.

Dette er blot nogle få mulige scenarier. Der er mange måder, hvorpå AM kan få índflydelse på din virksomhed.

Der er mange muligheder inden for additive manufacturing. Det gælder om at vælge den rigtige til formålet.

Mange er overbevidst om at en bestemt komponent skal fremstilles med et bestemt materiale. De ser ikke på de kriterier som komponenten skal opfylde. Materialer i AM er ofte meget forskellige fra materialer i traditionel produktion, men det betyder ikke altid, at det umuligt at benytte AM. Hvis man ser på kriterierne og specifikationerne på komponenten, vil man finde at materialer i AM kan matche kravene ganske godt sammenlignet med traditionelle produktionsmaterialer, det gælder både plastik og metal.

Nøglen til succes er at undersøge hvilke muligheder AM-produktion kan give dine komponenter. Der er en jungle af løsninger og teknologier derude, og det gælder om at vælge den rigtige, selv om det kan være en kompleks opgave.

Hvilke kriterier er de mest almindelige, der skal lægges vægt på?

 • Hastighed
 • Præcision
 • Materialekvalitet
 • Tilgængeligt materiale
 • Størrelse
 • Troværdighed
 • Produktionsomkostninger
 • Materialeomkostninger
 • Investeringsomkostninger
 • Brugervenlighed
 • Budget

For at vælge den rigtige løsning, må man se på hele opgaven. Det kan fx være redesign, reduktion af lagerbeholdning, hurtigere produktion, billigere produktion eller andre ting, som betyder, at fordelene bliver større end investeringsomkostningerne.

I mange tilfælde er budgettet nøglekriterie, og det begrænser potentialet for et positivt investeringsafkast.

Hvis budgettet er det vigtigste kriterie kan du ende som på dette billede:

Jeg hjælper dig gerne med at fremstille en business case og foreslå hvilke løsninger, der er de rigtige for dig.

Denne kronik er skrevet af Kjetil Guldhaug,
der er account manager i PLM Group i Norge

 

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Color on Demand

Seks år har Colorfabb brugt på at udvikle deres Color on Demand filament. Colorfabb er, som navnet antyder specialiseret i farvede 3D-printmaterialer.

Publicerat av: 

Kodak skal skubbe Evolve ind i fremtiden

Eastman Kodak og Evolve Additive Solutions Inc. indgår et teknologipartnerskab, hvor Kodak vil levere billeddannelsessystemer, dele og forbrugsstoffer til Evolve baseret på den digitale elektrofotografiske platform KODAK NEXPRESS.

Publicerat av: 

Mitsubishi på vej med en 3D-metalprinter

I flere internationale medier har man på det seneste kunne læse, at Mitsubishi er på vej med en ny 3D-metalprinter. Den er endnu ikke navngivet, og er muligvis kun protostadiet. Men inden for de næste to til tre år skulle det være ganske vist.

Publicerat av: