3D-teknologien kan bruges til at printe hornhinder

3D-print er på forkant med nutidens medicinske formåen, hvad enten det drejer sig om organer som lever, hjerter eller øjne. Forskere fra Newcastle University nåede i maj måned et gennembrud med et første print af hornhinder.

Selv om mange er organdonorer, er der desværre en verdensomspændende mangel på hornhinder, og hornhinder vokser heller ikke på træerne.

Næsten fem millioner mennesker er blevet helt blinde på grund af sår på hornhinden. Derfor vil det betyde et stort fremskridt, hvis der kan printes nye hornhinder.

En rapport offentliggjort i Experimental Eye Research forklarer, hvordan stamceller fra hornhinder blev blandet med alginat, som er et sikkert støbemateriale taget fra tang, og kollagen, således at det blev muligt at skabe et ‘bio-materiale’. Denne kombination af celler og formgivende midler giver mulighed for et replikerbart printmateriale. Hver enkelt kopi kan derefter formes til koncentriske cirkler, således at de ligner en ægte menneskelig hornhinde.

Selve 3D-printet tager kun ti minutter. Og selve 3D-printprocessen er billig og meget effektiv.

Der er foretaget transplantationer, men det ligger desværre stadig år ud i fremtiden, før det vil blive et tilbud til personer med hornhindeproblemer. Men potentialet til at bekæmpe den verdensomspændende mangel på hornhinder er der, fortæller Abigail Isaacson fra Institut for Genetisk Medicin på Newcastle University. Der er på verdensplan omkring 10 millioner mennesker, der har brug for en hornhindeoperation for at undgå total blindhed.

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *