3D-teknologien kan bruges til at printe hornhinder

3D-print er på forkant med nutidens medicinske formåen, hvad enten det drejer sig om organer som lever, hjerter eller øjne. Forskere fra Newcastle University nåede i maj måned et gennembrud med et første print af hornhinder.

Selv om mange er organdonorer, er der desværre en verdensomspændende mangel på hornhinder, og hornhinder vokser heller ikke på træerne.

Næsten fem millioner mennesker er blevet helt blinde på grund af sår på hornhinden. Derfor vil det betyde et stort fremskridt, hvis der kan printes nye hornhinder.

En rapport offentliggjort i Experimental Eye Research forklarer, hvordan stamceller fra hornhinder blev blandet med alginat, som er et sikkert støbemateriale taget fra tang, og kollagen, således at det blev muligt at skabe et ‘bio-materiale’. Denne kombination af celler og formgivende midler giver mulighed for et replikerbart printmateriale. Hver enkelt kopi kan derefter formes til koncentriske cirkler, således at de ligner en ægte menneskelig hornhinde.

Selve 3D-printet tager kun ti minutter. Og selve 3D-printprocessen er billig og meget effektiv.

Der er foretaget transplantationer, men det ligger desværre stadig år ud i fremtiden, før det vil blive et tilbud til personer med hornhindeproblemer. Men potentialet til at bekæmpe den verdensomspændende mangel på hornhinder er der, fortæller Abigail Isaacson fra Institut for Genetisk Medicin på Newcastle University. Der er på verdensplan omkring 10 millioner mennesker, der har brug for en hornhindeoperation for at undgå total blindhed.

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


I kamp mod våbenfiler på nettet

Den svenske organisation Non-Violence tog for nyligt afstand fra våben-filer, der kan downloades på nettet, så en 3d-printer kan fremstille dem. En student ved Xenter fik til opgave at designe CAD-filen, der gør det vanskeligere at lokalisere våbenfiler på nettet.

Publicerat av: 

3d-hybridprintere kan bane vejen for byggeindustrien

EU-finansieret projekt præsenterer en 3d-hybridprinter til fly-og byggeindustrien.
Reduktion af omkostningerne forbedring af effektiviteten og produktionsflexibiliten er kernen til at styrke Europas industrielle konkurrenceevne, skriver projektpartner Autodesk i en pressemeddelelse.

Publicerat av: 

Svenske initiativer kan nå nye højder

Alfred Nobel Science Park modtager 3,7 millioner kroner til at drive projektet ACES, Additive Coordination in East Central Sweden. Målet er, at knytte forskellige initiativer inden for Additive Manufacturing sammen.

Publicerat av: 

Bulgarsk 3d-printet ribben i nylon

Tidligere 3d-printede man ribben i titanium, men det var ikke været et velegnet materiale, da titanium ikke er lige så bøjeligt som det naturlige. Men nu har man taget et nylonmateriale i brug, der egner sig meget bedre.

Publicerat av: 

3d-print i børnehøjde

3d-printere kan også fungere som værktøjer i undervisningen. Eleverne på Den dansk-franske Skole i København har som et projekt bygget deres egen 3d-printer. I processen har de lært meget om teknik og at løse problemer, og de har brugt deres kreativitet til at designe deres egne 3d-printede ting.

Publicerat av: