3Shape: Digitaliseringen af tandlæger er et kapløb der skal vindes

David Fischer demonstrerer den trådløse TRIOS intra-oral scanner som ikke er meget større end en elektrisk tandbørste. Med det bevægelige iPad-lignende display (lige over scanneren) integrerer det fint ind i tandlægens værktøjskasse.

Ønsket om at se godt ud, og også gerne lidt yngre end man måske er, er ikke faldet de seneste år. Da tænderne er en ret central del af vores udseende, ofre vi også gerne penge på dem. I takt med at velstanden er stigende blandt middelklasserne globalt set, så stiger ønsket om at bruge penge på flotte tænder også.

Det fortæller David Fischer, som er en af fem Software Directors hos 3Shape, der udvikler og sælger 3D intra-oral scannere og systemløsninger til dentalbranchen. Davids ansvarsområde er blandt andet CAM- og scanningssoftware til 3Shapes scannere. 3Shape startede i år 2000 i København og er i dag formentlig en af verdens største leverandører af professionelt 3D scanningsudstyr.

3Shape startede med at levere scannere til høreapparatsindustrien, hvor tre af de i alt seks dominerende firmaer på verdensplan har til huse i Danmark. Det var medvirkende til, at de fik en kick-start og er i dag den ledende leverandør af udstyr til 3D scanning af voksafstøbninger af øregange og digital efterbehandling af skaller til høreapparater, ifølge David Fischer.

Dentalmarkedet har et kæmpe potentiale
I 2005 rettede 3Shape blikket mod tandlægemarkedet og lancerede 3D scannere til dentallaboratorier, som er scannere, der kan scanne afstøbninger af tænder på samme måde, som de scanner voksmodeller af øregangene. Med sådan en scanner kan dentallaboratorierne digitalisere og effektivisere fremstillingsprocessen af kunstige tænder. Siden 2005 har de udviklet en række forskellige scannere, heriblandt intra-oral scannere, der gør, at man ikke længere behøver at tage aftryk af tænder, gane og gummer, men i stedet kan få dem scannet med et værktøj, der ikke er meget større end en elektrisk tandbørste. Det vil potentielt gøre det både bedre, billigere og mere behageligt at gå til tandlæge.

Dentalbranchen består overordnet af dentallaboratorier og tandlægeklinikker. Klinikkerne er typisk små, ofte familieejede virksomheder. Det formodes, at der, i den vestlige verden, er omkring en million klinikker med en eller flere tandlæger ansat. David Fischer fortæller:
– Vi er markedsledende inden for dentallaboratorier. Vores markedsanalyser viser at 56 procent af alle tandlægeklinikker overvejer at købe en intra-oral scanner inden for de næste 3 år. På tandlægesiden har vi 3-4 konkurrenter, men markedet har et kæmpe potentiale. Maksimalt 10 procent af klinikkerne har en intra-oral scanner, og vi tror på alle skal have en. Vi har kun set toppen af isbjerget, så det er her, at kapløbet skal vindes.

Software er afgørende
For at vinde det slag skal man selvfølgelig have en rigtig god scanner, men nok så vigtigt er det, at processerne er let tilgængelige, med høj automatiseringsgrad og at de er meget visuelle, så både processen og resultatet er tydeligt for brugeren. Derfor er langt største delen af arbejdet med at udvikle 3D scannere faktisk softwareudvikling. Det afspejler sig også i 3Shapes organisation, hvor omkring 450 mennesker beskæftiger sig med udvikling, og 80 procent af dem er beskæftiget inden for softwareudvikling.

– Vi har den software med flest faciliteter. Der findes på nuværende tidspunkt 15 forskellige moduler vi kan koble på, så tandlægerne kan lave alt fra låseguide til bøjlepåsætning (indirect bonding) over modeller til kirurgiske guide skinner og egentlige tænder. Desværre er det endnu ikke muligt, at printe tænder i en kvalitet, der minder om det vi kender fra håndbearbejdet porcelæn. Jeg tror ikke, at det er printerne, der er problemet. Det er snarere materialeleverandørerne, der endnu ikke har fået øjnene op for potentialet, siger David Fischer, og påpeger, at det faktisk er en hæmsko for udviklingen i branchen.

Men at softwaren er afgørende ses også på de nye produkter som 3Shape har på vej. Fællesbetegnelsen er excitement apps og dækker over nye værktøjer til tandlæger, der skal gøre det muligt at illustrere effekten af en given behandling, og dermed forbedre patientens beslutningsproces. Det sker ved at udnytte den nye CBCT-scanner til at scanne både patientens ansigt og tandstruktur. Så kan man vise effekten både af tandblegning og tandregulering eller hvad der nu er i spil.

3D scannere og softwareudviklingen vil også føre til, at vi, ad åre, vil få en mere databaseret tandpleje. Det betyder, at man vil være meget mere opmærksom på udviklinger og i højere grad vil kunne forebygge forskellige tandlidelser, fortæller David Fischer. Vi vil i langt mindre udstrækning være afhængige af tandlægernes øjebliksvurderinger og i langt højere grad blive præsenteret for faktuelle data om vores tænders tilstand og udvikling.

3Shape har deres eget udviklingslaboratorie med blandt andet 3D dentalprintere. I samarbejde med en række leverandører, tester 3Shape workflowet med 3Shape software og kan sige god for, at det er en fuldt integreret løsning, hvor 3Shape har pre-konfigureret opsætningen, så tandlægen får det optimale resultat i en nem og intuitiv arbejdsgang.

Tæt samarbejde med partnere
Der er mange samarbejdspartnere involveret i et komplet behandlingsforløb for tandlægen, også inden for 3D print. Løsningerne 3Shape leverer er kun en del af dette forløb, og det komplicerer ofte tingene for tandlægen.

Det kan være en næsten uoverkommelig opgave for en lille tandlægevirksomhed, som måske har udstyr fra en række forskellige leverandører, at sørge for hele workflowet fungerer. For at imødekomme dem har 3Shape udviklet et tæt samarbejde med en række forskellige leverandører af printere, fræsere og administrative software løsninger. Med dem har 3Shape testet workflowet og kan sige god for, at det er en fuldt integreret løsning, hvor 3Shape har pre-konfigureret opsætningen. Så kan tandlægen fokusere på at lave tænder og ikke IT-integration.

Udfordringerne er mange, men de går på med krum hals hos 3Shape. Indtil videre har det været med en betydelig succes, og der er mange nye spændende tiltag i støbeskeen. En af de mere kuriøse er softwaren 3Shape TRIOS Smile Design som forventes at blive meget udbredt i Brasilien og USA. Ifølge David Fischer har folk her fået øjnene op for, at man ser yngre ud, hvis man har store fortænder. TRIOS Smile Design softwaren kan så hjælpe kunderne på vej med hvilke størrelse fortænder de skal have. Den lyder umiddelbart som et eksempel på, hvor forskelligt vi ser på skønhed rundt omkring i verden, men lur mig, om vi ikke også ser den i Danmark en dag.

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Petras kundskaber blev en hjælpende hånd

Med hjælp af 3d-scanning, 3d-print og tålmodighed lykkedes det Petra Jørgensen at designe og printe en armprotese til femårige Tova, som er født med dysmeli. “Det var et projekt, der føltes ekstra godt, fordi jeg fik mulighed for at gøre noget for et andet menneske, siger Petra Jørgensen.

Publicerat av: 

Første Pantone-certificering til to Stratasys-printere

To PolyJet’s 3d-printere fra Stratasys er blevet certificeret af Pantone, der er den globale myndighed og ekspert i farver til designbranchen. Med certificering af de to printere har Stratasys integreret et Pantone Color Management System i arbejdsprocessen for 3d-printermodellerne J735 og J750 – hvilket sikrer at prototypeprocessen bliver farvekodet.

Publicerat av: 

Dansk 3d-printer på vej til Saudi Arabien

Den danske 3d-printerproducent COBOD International har netop solgt en af deres 3d-konstruktionsprintere – BOD2 modellen – til det Saudi Arabiske byggefirma Elite for Construction & Development Co og bidrager til landets mål om, at 25% af bygningerne skal være bygget med 3d-teknologi.

Publicerat av: 

Danske slutbrugere drager fordel af 3D-printing

Den danske 3D-printvirksomhed Damvig har produceret 3d-printdele siden 1995 ved hjælp af 3d-printsystemer fra EOS. Siden da har Damvig oplevet en ændring inden for viden og brug af 3d-printning i Danmark. Virksomheder der anvender 3d-printning overhaler nu deres konkurrenter.

Publicerat av: 

Årets Wohlers Report om 3D-printning er her

2019-udgaven af den ledende rapport om 3d-printerbranchen er netop udgivet. Wohlers Report påviser, at AM-teknologien fortsætter som en trend med mange nye aktører, og at det er et marked med investeringer, der omfatter flere hundrede millioner dollars.

Publicerat av: 

Studerende fik firma til at satse på 3d-print

Nenad Dordevic valgte at tage skridtet fra traditionel konstruktør til at studere til 3d-printspecialist. På hans arbejdsplads Alfdex i Landskrona har han vist ledelsen, hvordan man kan effektivisere produktionen med hjælp af 3d-printning.

Publicerat av: