CADSYS har stor succes med industrielle 3D desktop printere

Direktør Ricco Busk har haft stor succes med at tage industrielle 3D desktop printere ind i sortimentet. Nu venter både en udvidelse af faciliteterne i Danmark og en introduktion på det svenske marked.

Det er 12 år siden at Ricco Busk etablerede CADSYS som en alternativ leverandør inden for CAD/CAM systemer. Ideen var at tilbyde systemer, der var enklere at gå til, mere åbne og billigere i drift end de etablerede spillere på markedet. Det har især været en succes blandt produktionsvirksomheder i metalindustrien, fortæller Ricco Busk, der udover medejerskabet er daglig leder af virksomheden.

– Vi kan opnå det samme som de store systemer, men med meget færre værktøjer. Det gør det hele meget mere intuitivt og hurtigere at gå til. Hvor de fleste traditionelle CAD-kurser tager en uge, kan vi gennemføre vores på en dag, fortæller Ricco Busk som eksempel på den værdi, han tilbyder markedet.

De sidste to år har de valgt at udvide palletten med 3D printere. De software pakker de forhandler har alle 3D print som en integreret del, og da de fleste kunder arbejder med fremstilling, er det oplagt at tilbyde muligheden for 3D print af fx opspændingsværktøjer, fiksturer, bløde kæber og reservedele.

Tre professionelle samarbejdspartnere
De har brugt halvandet år på at analysere markedet for at finde de rigtige leverandører. Det har udmøntet sig i et samarbejde med tre leverandører: Italienske Roboze, koreanske Sindoh og schweiziske Sintratec. Tre printere der henvender sig til lidt forskellige segmenter. Om printerne fortæller Ricco Busk:

Blandt de industrielle 3D printere er en SLS-printer fra Sintratec. Den sælges som samlesæt og har derfor en usædvanlig lav pris. Til efteråret kommer Sintratec med endnu en spændende løsning, der er en mellemting mellem en desktop og en produktionsprinter til en konkurrencedygtig pris. Den forventer Ricco Busk at have i sit showroom inde årets udgang.

– Sindoh har virkelig gjort sig umage med at fjerne alt det nørdede far 3D print med deres printer. Fx er byggepladen lavet i et bøjeligt metal, med teflonbelægning, som har den egenskab, at materialerne binder godt på den. Man behøver ikke at bruge lim. Samtidig er materialet let at få af, da man bare bøjer pladen og så slipper materialet. Den har også sensorer til at sætte et print på pause, hvis der opstår fejl, eller fortælle, hvis der ikke er nok filament til at gennemføre et print, uden man skal starte forfra med printet.

Næste skridt op ad stigen er Roboze-printerne, der har aktuatorer i stedte for bælter. Det betyder en præcision på 25 my, hvilket er mere præcist end flere af de store industrielle printere. Printerne er specialiseret i at kunne printe i ”eksotiske” materialer som fx PEEK, Ultem og CarbonPA.

Endelig har vi en lille SLS-printer fra Sintratec i formatet 110 x 110 x 110 mm. Den er en rigtig god løsning til fremstilling af funktionelle prototyper og helt små serier. På grund af formatet er spildet minimeret. Den sælges bogstavelig talt som en saml-selv-løsning og kan derfor fås til ca. 50.000 kroner, hvilket er helt exceptionelt billigt for den type printer. Den kan også købes med et lidt større byggekammer klar til brug.

Udfordringen er, om vi kan følge med efterspørgslen
Det har været en overvældende succes at introducerer 3D print i produkt-palletten, fortæller Ricco Busk. De havde en forventning om at sælge 1-3 printere det første år, men har langt overgået den forventning. Udover deres traditionelle kernekunder i metalindustrien, så har de haft stor succes hos uddannelsesinstitutionerne, hvor især Sindohs løsning har vundet gehør.

Deres næste kortsigtede mål er at få hul på bylden med salg af 3D printere i Sverige, hvor de allerede har en supporter på plads og forventer at skulle ansætte yderligere en tekniker inden for kort tid. Om situationen i Danmark siger Ricco Busk, at deres lokaler allerede er blevet for små. De vi gerne have større showroom og plads til flere medarbejdere. Så på mit spørgsmål om, hvad han anser for at være deres største udfordringer, siger:

– Den mest spændende udfordring er om vi kan følge med. Vi er midt i en proces med at få 3D print dybt forankret i metalindustrien. De har brug for hjælpeværktøjer og vi har redskaberne. Det går stærkt nu, og vi skal kunne følge med efterspørgslen.

På spørgsmålet, om de ikke også skal tilbyde metalprintere til netop metalindustrien, siger Ricco Busk afsluttende:
– Vores strategi er at sælge desktopprintere. Det er der, at vi gør en forskel. Skridtet ind i metalprintere er oplagt, men det er for tidligt for os. Vi skal vente lidt, men også kun lidt.

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


3d-printet ståltype vinder pris

En 3d-printet ståltype, der er i stand til at producere værktøjer, som kan skære gennem titanium, har vundet en pris på $15 tusinde australske dollars til en ph.d.-kandidat på RMIT University i Melbourne.

Publicerat av: 

Certificering er afgørende

Digital Metal får UL-certificering af deres binder jetting metal-system, DM P2500. Og i samme forbindelse lancerer de to nye legeringer, der tåler høje temperaturer.

Publicerat av: 

3d-print er fremtiden hos Arkitektkopia

3d-printning er blevet en mere almindelig del af arbejdsprocessen lige fra prototyping til markedsføring. Arkitektkopia ser en lys fremtid for branchen og har derfor øget sine investeringer i kvalitets 3d-print.

Publicerat av: 

I kamp mod våbenfiler på nettet

Den svenske organisation Non-Violence tog for nyligt afstand fra våben-filer, der kan downloades på nettet, så en 3d-printer kan fremstille dem. En student ved Xenter fik til opgave at designe CAD-filen, der gør det vanskeligere at lokalisere våbenfiler på nettet.

Publicerat av: