Skræddersyet medicin med 3D-print

Medicin påvirker hvert enkelt menneske forskelligt.  Det betyder at det kan være svært at dosere den rette mængde, fx ved smertebehandling. Derfor er projektet omkring 3D-printet medicin ret interessant. FabRx-virksomheden er blandt de virksomheder, der arbejder med at designe medicin med personaliseret medicinsammensætning og dosering. Projektet er derudover et samarbejde mellem University of Nottingham og GlaxoSmithKline.

Paracetamol er et af de mest almindelige midler inden for smertemedicin. Derfor har forskerne valgt at arbejde med netop det i studiet.

Der er tidligere arbejdet med brugen af  FDM 3D-print til at designe paracetamol tabletter, men den høje ekstruderingstemperatur begrænser potentielle aktive ingredienser i medicinproduktet til kun at være de varmestabile. Andre metoder som SLA og ink-jet bruger excipienser, der ikke generelt er anerkendt som sikre, så FDM blev valgt er den teknologi, der benyttes i studiet.

En regenHU 3D bioprinter blev i det nye forsøg brugt til at udskrive paracetamol i tre forskellige tabletgeometrier. De ydre dimensioner af tabletterne blev holdt i samme ovale form, men de indre geometrier blev varieret, ligesom antallet af lag. Tabletternes vægt blev også holdt konstant ved at variere deres højder. Tablettens overfladeareal påvirker hastigheden af lægemidlers frigivelse – fx blev blev 70 % af lægemidlet frigivet inden for de første 15 minutter med ”net-tabletterne”, medens 25 % blev frigivet fra ”ring-tabletterne” og 12 % fra de faste tabletter inden for samme tidsperiode.

Det skal bemærkes, at hver af tabletterne indeholdt den samme dosis af paracetamol, men de forskellige frigivelseshastigheder betød, at de ville påvirke mennesker på forskellige måder. Disse frigivelseshastigheder kunne derfor skræddersys til specifikke patienters metabolisme til den mest effektive behandling.

Et perspektiv, der bliver spændende at følge.

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Petras kundskaber blev en hjælpende hånd

Med hjælp af 3d-scanning, 3d-print og tålmodighed lykkedes det Petra Jørgensen at designe og printe en armprotese til femårige Tova, som er født med dysmeli. “Det var et projekt, der føltes ekstra godt, fordi jeg fik mulighed for at gøre noget for et andet menneske, siger Petra Jørgensen.

Publicerat av: 

Første Pantone-certificering til to Stratasys-printere

To PolyJet’s 3d-printere fra Stratasys er blevet certificeret af Pantone, der er den globale myndighed og ekspert i farver til designbranchen. Med certificering af de to printere har Stratasys integreret et Pantone Color Management System i arbejdsprocessen for 3d-printermodellerne J735 og J750 – hvilket sikrer at prototypeprocessen bliver farvekodet.

Publicerat av: 

Dansk 3d-printer på vej til Saudi Arabien

Den danske 3d-printerproducent COBOD International har netop solgt en af deres 3d-konstruktionsprintere – BOD2 modellen – til det Saudi Arabiske byggefirma Elite for Construction & Development Co og bidrager til landets mål om, at 25% af bygningerne skal være bygget med 3d-teknologi.

Publicerat av: 

Danske slutbrugere drager fordel af 3D-printing

Den danske 3D-printvirksomhed Damvig har produceret 3d-printdele siden 1995 ved hjælp af 3d-printsystemer fra EOS. Siden da har Damvig oplevet en ændring inden for viden og brug af 3d-printning i Danmark. Virksomheder der anvender 3d-printning overhaler nu deres konkurrenter.

Publicerat av: 

Årets Wohlers Report om 3D-printning er her

2019-udgaven af den ledende rapport om 3d-printerbranchen er netop udgivet. Wohlers Report påviser, at AM-teknologien fortsætter som en trend med mange nye aktører, og at det er et marked med investeringer, der omfatter flere hundrede millioner dollars.

Publicerat av: 

Studerende fik firma til at satse på 3d-print

Nenad Dordevic valgte at tage skridtet fra traditionel konstruktør til at studere til 3d-printspecialist. På hans arbejdsplads Alfdex i Landskrona har han vist ledelsen, hvordan man kan effektivisere produktionen med hjælp af 3d-printning.

Publicerat av: