Skræddersyet medicin med 3D-print

Medicin påvirker hvert enkelt menneske forskelligt.  Det betyder at det kan være svært at dosere den rette mængde, fx ved smertebehandling. Derfor er projektet omkring 3D-printet medicin ret interessant. FabRx-virksomheden er blandt de virksomheder, der arbejder med at designe medicin med personaliseret medicinsammensætning og dosering. Projektet er derudover et samarbejde mellem University of Nottingham og GlaxoSmithKline.

Paracetamol er et af de mest almindelige midler inden for smertemedicin. Derfor har forskerne valgt at arbejde med netop det i studiet.

Der er tidligere arbejdet med brugen af  FDM 3D-print til at designe paracetamol tabletter, men den høje ekstruderingstemperatur begrænser potentielle aktive ingredienser i medicinproduktet til kun at være de varmestabile. Andre metoder som SLA og ink-jet bruger excipienser, der ikke generelt er anerkendt som sikre, så FDM blev valgt er den teknologi, der benyttes i studiet.

En regenHU 3D bioprinter blev i det nye forsøg brugt til at udskrive paracetamol i tre forskellige tabletgeometrier. De ydre dimensioner af tabletterne blev holdt i samme ovale form, men de indre geometrier blev varieret, ligesom antallet af lag. Tabletternes vægt blev også holdt konstant ved at variere deres højder. Tablettens overfladeareal påvirker hastigheden af lægemidlers frigivelse – fx blev blev 70 % af lægemidlet frigivet inden for de første 15 minutter med ”net-tabletterne”, medens 25 % blev frigivet fra ”ring-tabletterne” og 12 % fra de faste tabletter inden for samme tidsperiode.

Det skal bemærkes, at hver af tabletterne indeholdt den samme dosis af paracetamol, men de forskellige frigivelseshastigheder betød, at de ville påvirke mennesker på forskellige måder. Disse frigivelseshastigheder kunne derfor skræddersys til specifikke patienters metabolisme til den mest effektive behandling.

Et perspektiv, der bliver spændende at følge.

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Color on Demand

Seks år har Colorfabb brugt på at udvikle deres Color on Demand filament. Colorfabb er, som navnet antyder specialiseret i farvede 3D-printmaterialer.

Publicerat av: 

Kodak skal skubbe Evolve ind i fremtiden

Eastman Kodak og Evolve Additive Solutions Inc. indgår et teknologipartnerskab, hvor Kodak vil levere billeddannelsessystemer, dele og forbrugsstoffer til Evolve baseret på den digitale elektrofotografiske platform KODAK NEXPRESS.

Publicerat av: 

Mitsubishi på vej med en 3D-metalprinter

I flere internationale medier har man på det seneste kunne læse, at Mitsubishi er på vej med en ny 3D-metalprinter. Den er endnu ikke navngivet, og er muligvis kun protostadiet. Men inden for de næste to til tre år skulle det være ganske vist.

Publicerat av: