Center for Industriel 3D Print åbnet med stor mediebevågenhed

Vicedirektør Tore Duvold fra Innovationsfonden (tv) og direktør Søren Stjerneqvist fra Teknologisk Institut sætter saksene i indvielsesbåndet til det nye Center for Industriel 3D print.

Det er ikke så tit, at nyheder om 3D print når helt frem til de landsdækkende nyhedsmedier, men i går, da jeg var på vej til Aarhus i bil, kunne jeg i DR nyhederne høre om netop den begivenhed som var mål for min rejse: Åbningen af Danmarks nye industrielle center for 3D print på Teknologisk Institut.

Danske virksomheder under pres
Men det er også en stor begivenhed, at der bliver etableret et sådant center i Danmark. Tore Duvold, vicedirektør i innovationsfonen, udtrykte det meget præcist, da han i sit indlæg sagde, at danske virksomheder er under pres. Det er for dyrt at producere herhjemme, så mange tænker i udflytning. Men hvis man flytter produktionen, så viser erfaringen at forsknings- og udviklingsressourcerne flytter med. Løsningen er digitalisering og automatisering, og vi har alle en stor opgave i at få det til at lykkes. Af hensyn til arbejdspladserne, velstanden og fremtiden.

Innovationsfonden har spillet en stor rolle i etableringen af centret, hvor de alene har bidraget med 35 mio. af det samlede budget på godt 80 mio kr.

Tore Duvold påpegede også, at TI har beskæftiget sig med 3D print i 30 år uden at det har materialiseret sig i industrien. Det skal der laves om på nu. Centret skal ikke være et udstillingsværelse, men et sted med flow og hvor gode ideer kan materialisere sig og blive til sunde forretningskoncepter til gavn for den danske industri.

Werner Stapela, Head of Global Additive Design & Manufactoring hos Danfoss.

Det, der kendertegner 3D penetrationen i dansk industri er, at de flere af store globale virksomheder er forholdsvis langt fremme i deres processer, mens de små og mellemstore virksomheder halter langt bagefter. Det er skidt fordi, vores industri hovedsagligt består af små og mellemstore virksomheder. Derfor er det også af allerstørste betydning, at store virksomheder som Danfoss, Grundfos og Niras støtter op om AM-LINE 4.0-projketet, hvor det nyåbnede center bliver omdrejningspunktet.

Designforståelse afgørende
Werner Stapela, Global Head of Additive Design & Manufactoring hos Danfoss, indledte med at sætte fingeren på en af de største udfordringer i implementeringen af 3D print, nemlig design. Hos Danfoss taler de ikke om AM (Additive Manufactoring) men om ADM (Additive Design & Manufactoring), for hvis man ikke forstå de nye designmæssige muligheder, så kan det være svært forstå potentialet i AM. Derfor har de særlig stor fokus på uddannelse i 3D design hos Danfoss.

Jeppe Byskov, sektionsleder på det nye Center for Industriel 3D-print.

Ellers var Werner Stapelas hovedbudskab at forretningsmodellerne er under total forvandling. De som i går solgte el-pærer og armaturer sælger måske lys i morgen, og Danfoss som sælger ventiler og styringssystemer sælger måske opvarmning rum og bygninger i stedet. Industri 4.0 og AM-produktion er ved at rokke ved hele vores samfundsmodel.

Efter en række indledende taler førte administrerende direktør for Teknologisk Institut, Søren Stjernqvist, og afdelingsleder, Jepper Byskov, de mange gæster over i det nye center, vor de formelt klippede snoren til centret over. Det skal dog bemærkes, at det egentlige nye Center for Industriel 3D print først forventes helt klart i sommeren 2019, men at de allerede nu er klar til møde kunderne og løfte industrien til det næste niveau.

125 gæster var mødt op til åbningen af det nye center.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


I kamp mod våbenfiler på nettet

Den svenske organisation Non-Violence tog for nyligt afstand fra våben-filer, der kan downloades på nettet, så en 3d-printer kan fremstille dem. En student ved Xenter fik til opgave at designe CAD-filen, der gør det vanskeligere at lokalisere våbenfiler på nettet.

Publicerat av: 

3d-hybridprintere kan bane vejen for byggeindustrien

EU-finansieret projekt præsenterer en 3d-hybridprinter til fly-og byggeindustrien.
Reduktion af omkostningerne forbedring af effektiviteten og produktionsflexibiliten er kernen til at styrke Europas industrielle konkurrenceevne, skriver projektpartner Autodesk i en pressemeddelelse.

Publicerat av: 

Svenske initiativer kan nå nye højder

Alfred Nobel Science Park modtager 3,7 millioner kroner til at drive projektet ACES, Additive Coordination in East Central Sweden. Målet er, at knytte forskellige initiativer inden for Additive Manufacturing sammen.

Publicerat av: 

Bulgarsk 3d-printet ribben i nylon

Tidligere 3d-printede man ribben i titanium, men det var ikke været et velegnet materiale, da titanium ikke er lige så bøjeligt som det naturlige. Men nu har man taget et nylonmateriale i brug, der egner sig meget bedre.

Publicerat av: 

3d-print i børnehøjde

3d-printere kan også fungere som værktøjer i undervisningen. Eleverne på Den dansk-franske Skole i København har som et projekt bygget deres egen 3d-printer. I processen har de lært meget om teknik og at løse problemer, og de har brugt deres kreativitet til at designe deres egne 3d-printede ting.

Publicerat av: