Center for Industriel 3D Print åbnet med stor mediebevågenhed

Vicedirektør Tore Duvold fra Innovationsfonden (tv) og direktør Søren Stjerneqvist fra Teknologisk Institut sætter saksene i indvielsesbåndet til det nye Center for Industriel 3D print.

Det er ikke så tit, at nyheder om 3D print når helt frem til de landsdækkende nyhedsmedier, men i går, da jeg var på vej til Aarhus i bil, kunne jeg i DR nyhederne høre om netop den begivenhed som var mål for min rejse: Åbningen af Danmarks nye industrielle center for 3D print på Teknologisk Institut.

Danske virksomheder under pres
Men det er også en stor begivenhed, at der bliver etableret et sådant center i Danmark. Tore Duvold, vicedirektør i innovationsfonen, udtrykte det meget præcist, da han i sit indlæg sagde, at danske virksomheder er under pres. Det er for dyrt at producere herhjemme, så mange tænker i udflytning. Men hvis man flytter produktionen, så viser erfaringen at forsknings- og udviklingsressourcerne flytter med. Løsningen er digitalisering og automatisering, og vi har alle en stor opgave i at få det til at lykkes. Af hensyn til arbejdspladserne, velstanden og fremtiden.

Innovationsfonden har spillet en stor rolle i etableringen af centret, hvor de alene har bidraget med 35 mio. af det samlede budget på godt 80 mio kr.

Tore Duvold påpegede også, at TI har beskæftiget sig med 3D print i 30 år uden at det har materialiseret sig i industrien. Det skal der laves om på nu. Centret skal ikke være et udstillingsværelse, men et sted med flow og hvor gode ideer kan materialisere sig og blive til sunde forretningskoncepter til gavn for den danske industri.

Werner Stapela, Head of Global Additive Design & Manufactoring hos Danfoss.

Det, der kendertegner 3D penetrationen i dansk industri er, at de flere af store globale virksomheder er forholdsvis langt fremme i deres processer, mens de små og mellemstore virksomheder halter langt bagefter. Det er skidt fordi, vores industri hovedsagligt består af små og mellemstore virksomheder. Derfor er det også af allerstørste betydning, at store virksomheder som Danfoss, Grundfos og Niras støtter op om AM-LINE 4.0-projketet, hvor det nyåbnede center bliver omdrejningspunktet.

Designforståelse afgørende
Werner Stapela, Global Head of Additive Design & Manufactoring hos Danfoss, indledte med at sætte fingeren på en af de største udfordringer i implementeringen af 3D print, nemlig design. Hos Danfoss taler de ikke om AM (Additive Manufactoring) men om ADM (Additive Design & Manufactoring), for hvis man ikke forstå de nye designmæssige muligheder, så kan det være svært forstå potentialet i AM. Derfor har de særlig stor fokus på uddannelse i 3D design hos Danfoss.

Jeppe Byskov, sektionsleder på det nye Center for Industriel 3D-print.

Ellers var Werner Stapelas hovedbudskab at forretningsmodellerne er under total forvandling. De som i går solgte el-pærer og armaturer sælger måske lys i morgen, og Danfoss som sælger ventiler og styringssystemer sælger måske opvarmning rum og bygninger i stedet. Industri 4.0 og AM-produktion er ved at rokke ved hele vores samfundsmodel.

Efter en række indledende taler førte administrerende direktør for Teknologisk Institut, Søren Stjernqvist, og afdelingsleder, Jepper Byskov, de mange gæster over i det nye center, vor de formelt klippede snoren til centret over. Det skal dog bemærkes, at det egentlige nye Center for Industriel 3D print først forventes helt klart i sommeren 2019, men at de allerede nu er klar til møde kunderne og løfte industrien til det næste niveau.

125 gæster var mødt op til åbningen af det nye center.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Petras kundskaber blev en hjælpende hånd

Med hjælp af 3d-scanning, 3d-print og tålmodighed lykkedes det Petra Jørgensen at designe og printe en armprotese til femårige Tova, som er født med dysmeli. “Det var et projekt, der føltes ekstra godt, fordi jeg fik mulighed for at gøre noget for et andet menneske, siger Petra Jørgensen.

Publicerat av: 

Første Pantone-certificering til to Stratasys-printere

To PolyJet’s 3d-printere fra Stratasys er blevet certificeret af Pantone, der er den globale myndighed og ekspert i farver til designbranchen. Med certificering af de to printere har Stratasys integreret et Pantone Color Management System i arbejdsprocessen for 3d-printermodellerne J735 og J750 – hvilket sikrer at prototypeprocessen bliver farvekodet.

Publicerat av: 

Dansk 3d-printer på vej til Saudi Arabien

Den danske 3d-printerproducent COBOD International har netop solgt en af deres 3d-konstruktionsprintere – BOD2 modellen – til det Saudi Arabiske byggefirma Elite for Construction & Development Co og bidrager til landets mål om, at 25% af bygningerne skal være bygget med 3d-teknologi.

Publicerat av: 

Danske slutbrugere drager fordel af 3D-printing

Den danske 3D-printvirksomhed Damvig har produceret 3d-printdele siden 1995 ved hjælp af 3d-printsystemer fra EOS. Siden da har Damvig oplevet en ændring inden for viden og brug af 3d-printning i Danmark. Virksomheder der anvender 3d-printning overhaler nu deres konkurrenter.

Publicerat av: 

Årets Wohlers Report om 3D-printning er her

2019-udgaven af den ledende rapport om 3d-printerbranchen er netop udgivet. Wohlers Report påviser, at AM-teknologien fortsætter som en trend med mange nye aktører, og at det er et marked med investeringer, der omfatter flere hundrede millioner dollars.

Publicerat av: 

Studerende fik firma til at satse på 3d-print

Nenad Dordevic valgte at tage skridtet fra traditionel konstruktør til at studere til 3d-printspecialist. På hans arbejdsplads Alfdex i Landskrona har han vist ledelsen, hvordan man kan effektivisere produktionen med hjælp af 3d-printning.

Publicerat av: