QR-koder kan sikre ophavsretten til 3D-filer

Det har længe været et seriøst problem hvordan ophavsretten til 3D-filer kan sikres. Der er kørt retssager på ophavsretten til et design. Men nu har forskere fra New Yorks universitet fundet en ny løsning, der er baseret på brugen af QR-koder.

En QR-kode omdannes først til et tredimensionelt objekt, som derefter integreres i både selve 3D-objektet og i CAD-filen. På en måde, hvor det hverken er synligt eller påvirker det 3D-printede objekt.

 – Ved at konvertere en relativt lille todimensionel mærkning i en kompleks 3D-figur, der indeholder over hundrede små elementer og som efterfølgende bliver gemt inde i det 3D-printede produkt, kan vi skabe en form for maskering, som betyder at QR-koden kan skjules for alle, som ikke ved, hvor de skal lede efter den, fortæller professor Nikhil Gupta fra universitetet.

Udover, at der er testet en række forskellige måder at nedbryde QR-koden til små og tilstrækkeligt mange dele, så har de også arbejdet med forskellige udskriftsmetoder. Blandt andet 3D-print i termo, polymer og forskellige legeringer.

Ifølge forskerne er det først og fremmest inden for biomedicin og flyindustrien, hvor de vil benytte det nye ”sikkerhedsprint”. Disse brancher forventes at integrere mange flere 3D-printede objekter i deres arbejde over de kommende tre år, hvilket vil kære højere sikkerhed mod piratkopiering.

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Første Pantone-certificering til to Stratasys-printere

To PolyJet’s 3d-printere fra Stratasys er blevet certificeret af Pantone, der er den globale myndighed og ekspert i farver til designbranchen. Med certificering af de to printere har Stratasys integreret et Pantone Color Management System i arbejdsprocessen for 3d-printermodellerne J735 og J750 – hvilket sikrer at prototypeprocessen bliver farvekodet.

Publicerat av: 

Dansk 3d-printer på vej til Saudi Arabien

Den danske 3d-printerproducent COBOD International har netop solgt en af deres 3d-konstruktionsprintere – BOD2 modellen – til det Saudi Arabiske byggefirma Elite for Construction & Development Co og bidrager til landets mål om, at 25% af bygningerne skal være bygget med 3d-teknologi.

Publicerat av: 

Danske slutbrugere drager fordel af 3D-printing

Den danske 3D-printvirksomhed Damvig har produceret 3d-printdele siden 1995 ved hjælp af 3d-printsystemer fra EOS. Siden da har Damvig oplevet en ændring inden for viden og brug af 3d-printning i Danmark. Virksomheder der anvender 3d-printning overhaler nu deres konkurrenter.

Publicerat av: 

Årets Wohlers Report om 3D-printning er her

2019-udgaven af den ledende rapport om 3d-printerbranchen er netop udgivet. Wohlers Report påviser, at AM-teknologien fortsætter som en trend med mange nye aktører, og at det er et marked med investeringer, der omfatter flere hundrede millioner dollars.

Publicerat av: 

Studerende fik firma til at satse på 3d-print

Nenad Dordevic valgte at tage skridtet fra traditionel konstruktør til at studere til 3d-printspecialist. På hans arbejdsplads Alfdex i Landskrona har han vist ledelsen, hvordan man kan effektivisere produktionen med hjælp af 3d-printning.

Publicerat av: