QR-koder kan sikre ophavsretten til 3D-filer

Det har længe været et seriøst problem hvordan ophavsretten til 3D-filer kan sikres. Der er kørt retssager på ophavsretten til et design. Men nu har forskere fra New Yorks universitet fundet en ny løsning, der er baseret på brugen af QR-koder.

En QR-kode omdannes først til et tredimensionelt objekt, som derefter integreres i både selve 3D-objektet og i CAD-filen. På en måde, hvor det hverken er synligt eller påvirker det 3D-printede objekt.

 – Ved at konvertere en relativt lille todimensionel mærkning i en kompleks 3D-figur, der indeholder over hundrede små elementer og som efterfølgende bliver gemt inde i det 3D-printede produkt, kan vi skabe en form for maskering, som betyder at QR-koden kan skjules for alle, som ikke ved, hvor de skal lede efter den, fortæller professor Nikhil Gupta fra universitetet.

Udover, at der er testet en række forskellige måder at nedbryde QR-koden til små og tilstrækkeligt mange dele, så har de også arbejdet med forskellige udskriftsmetoder. Blandt andet 3D-print i termo, polymer og forskellige legeringer.

Ifølge forskerne er det først og fremmest inden for biomedicin og flyindustrien, hvor de vil benytte det nye ”sikkerhedsprint”. Disse brancher forventes at integrere mange flere 3D-printede objekter i deres arbejde over de kommende tre år, hvilket vil kære højere sikkerhed mod piratkopiering.

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Color on Demand

Seks år har Colorfabb brugt på at udvikle deres Color on Demand filament. Colorfabb er, som navnet antyder specialiseret i farvede 3D-printmaterialer.

Publicerat av: 

Kodak skal skubbe Evolve ind i fremtiden

Eastman Kodak og Evolve Additive Solutions Inc. indgår et teknologipartnerskab, hvor Kodak vil levere billeddannelsessystemer, dele og forbrugsstoffer til Evolve baseret på den digitale elektrofotografiske platform KODAK NEXPRESS.

Publicerat av: 

Mitsubishi på vej med en 3D-metalprinter

I flere internationale medier har man på det seneste kunne læse, at Mitsubishi er på vej med en ny 3D-metalprinter. Den er endnu ikke navngivet, og er muligvis kun protostadiet. Men inden for de næste to til tre år skulle det være ganske vist.

Publicerat av: