QR-koder kan sikre ophavsretten til 3D-filer

Det har længe været et seriøst problem hvordan ophavsretten til 3D-filer kan sikres. Der er kørt retssager på ophavsretten til et design. Men nu har forskere fra New Yorks universitet fundet en ny løsning, der er baseret på brugen af QR-koder.

En QR-kode omdannes først til et tredimensionelt objekt, som derefter integreres i både selve 3D-objektet og i CAD-filen. På en måde, hvor det hverken er synligt eller påvirker det 3D-printede objekt.

 – Ved at konvertere en relativt lille todimensionel mærkning i en kompleks 3D-figur, der indeholder over hundrede små elementer og som efterfølgende bliver gemt inde i det 3D-printede produkt, kan vi skabe en form for maskering, som betyder at QR-koden kan skjules for alle, som ikke ved, hvor de skal lede efter den, fortæller professor Nikhil Gupta fra universitetet.

Udover, at der er testet en række forskellige måder at nedbryde QR-koden til små og tilstrækkeligt mange dele, så har de også arbejdet med forskellige udskriftsmetoder. Blandt andet 3D-print i termo, polymer og forskellige legeringer.

Ifølge forskerne er det først og fremmest inden for biomedicin og flyindustrien, hvor de vil benytte det nye ”sikkerhedsprint”. Disse brancher forventes at integrere mange flere 3D-printede objekter i deres arbejde over de kommende tre år, hvilket vil kære højere sikkerhed mod piratkopiering.

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Ny metode får det træge til at flyde

I en undersøgelse, der blev offentliggjort i Additive Manufacturing Journal, har forskere fra Purdue University fået en ny metode til ekstrudering af viskose materialer i additivfremstilling.

Publicerat av: 

3D-printet udstyr til sportsudøvere

PLM Group har indgået et samarbejde med Idrættens Innovationslab om at udforske mulighederne for 3D-print af sportsudstyr. Det har foreløbig resulteret i 3D-printede løsninger, som anvendes af sejlsportslandsholdet.

Publicerat av: