Dansk AM Hub indviet med høje ambitioner

Der var et pænt stort fremmøde, da Dansk AM Hub officielt indviede deres nye lokaler i den gamle kapselfabrik på Carl Jacobsens Vej i Valby. Og det er, på ret kort tid, lykkedes at placere denne nyskabelse centralt i det danske AM univers. Dels i kraft af nogen spændende arrangementer, men nok mest fordi, det er lykkedes at skabe et omfattende netværk, både nationalt og internationalt, og hurtigt fået omsat det til nogle interessante partnerskaber.

Direktør Mads Kjøller Damkjær bød velkommen og fortalte om både om AM Hubs ansatte, netværk og selve dagen, som blev støttet af en række aktører i branchen, blandt andre Aarhus Universitet, 3D Printhuset og Thürmer Tools som stillede op med både viden, materialer og udstyr for at pirre nysgerrigheden og interessen hos de mange gæster.

Vi skal skabe noget, der ikke tidligere har kunnet lade sig gøre
Efter Mads Kjøller Damkjær fik direktør for Industriens Fond (IF), Mads Lebech, ordet. Han fortalte, at IF er sat i verden for at fremme de danske virksomheders konkurrenceevne. Ikke med små forandringer, som virksomhederne udmærket godt selv kan klare, men med de store linjer og projekter, som kan være vanskelige at løfte for den enkelte. Det er derfor, at de er gået ind i projektet Dansk AM Hub. Til det lagde han, at pengene i IF kommer fra fremstillingsindustrien og skal gå tilbage til innovation og til at skabe noget, der ikke tidligere har kunnet lade sig gøre.

Direktør for Dansk AM Hub, Mads Kjøller Damkjær, kunne byde henved 130 gæst velkommen til indvielsen af de nye lokaler.

Udfordringer og muligheder
Bestyrelsesformand i Dansk AM Hub, Tue Mantoni, betonede i sit indlæg, at nok handler Additive Manufactoring (AM) grundlæggende om design og produktion, men det afgørende er at få bæredygtige forretningsmodeller ud af det. Han fortalte begejstret om det amerikanske firma Invisaline, der laver 3D-printede tand-aligners til at rette tænder med. Der hvor man tidligere brugte metalbøjler. De har på relativt få år skabt sig en forretning med en årlig omsætning på 1,5 mia. dollar på at rette folks tænder. Tue Mantoni så gerne, at vi kunne kopiere succes’er som denne med afsæt i Dansk AM Hub.

Tue Mantoni sagde også at vi i Danmark har både nogle udfordringer og nogle muligheder at bære med ind i vores erobring af 3D-verdenen. Udfordringen er, at der er en udpræget mangel på talent, forstået på dem måde, at der ikke uddannes nok folk med de egenskaber, der er brug for inden for AM. Det skal et en større kontakt og et samarbejde med skoler på forskellige niveauer afhjælpe. Mulighederne ligger blandt andet i, at vi er langt mere kompetente inden for bæredygtighed end mange andre lande, og Tue Mantoni tror, at det kan komme til at spille en positiv rolle for vores muligheder inden for AM.

Aarhus Universitet arbejder, sammen med en række partnere, på at udvikle 3D printet mad til patienter med specifikke udfordringer.

3D printet mad er ikke bare for sjov
Lektor Mogens Hinge og videnskabelig assistent Bjørn Kilsgaard far Aarhus Universitet stillede op med en egenudviklet 3D-printer beregnet til produktion af mad. De indgår i et projektsamarbejde med blandt andre Dupont, CreatITReal og Teknologisk Institut om at udvikle 3D printet mad til patienter med særlige udfordringer, fx med hensyn til at synke mad, madlyst eller særlige behov for kosttilskud.

De arbejder fx med at udvikle metoder til at justere konsistens, design og smag ved hjælp af en række forskellige teknikker. På selve dagen viste de – mest for sjov – hvordan de kunne printe smøreost på kik, så gæsterne fik lidt at gå hjem på. Vi ønsker AM Hub tillykke med de nye lokaler og held lykke med projekterne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Petras kundskaber blev en hjælpende hånd

Med hjælp af 3d-scanning, 3d-print og tålmodighed lykkedes det Petra Jørgensen at designe og printe en armprotese til femårige Tova, som er født med dysmeli. “Det var et projekt, der føltes ekstra godt, fordi jeg fik mulighed for at gøre noget for et andet menneske, siger Petra Jørgensen.

Publicerat av: 

Første Pantone-certificering til to Stratasys-printere

To PolyJet’s 3d-printere fra Stratasys er blevet certificeret af Pantone, der er den globale myndighed og ekspert i farver til designbranchen. Med certificering af de to printere har Stratasys integreret et Pantone Color Management System i arbejdsprocessen for 3d-printermodellerne J735 og J750 – hvilket sikrer at prototypeprocessen bliver farvekodet.

Publicerat av: 

Dansk 3d-printer på vej til Saudi Arabien

Den danske 3d-printerproducent COBOD International har netop solgt en af deres 3d-konstruktionsprintere – BOD2 modellen – til det Saudi Arabiske byggefirma Elite for Construction & Development Co og bidrager til landets mål om, at 25% af bygningerne skal være bygget med 3d-teknologi.

Publicerat av: 

Danske slutbrugere drager fordel af 3D-printing

Den danske 3D-printvirksomhed Damvig har produceret 3d-printdele siden 1995 ved hjælp af 3d-printsystemer fra EOS. Siden da har Damvig oplevet en ændring inden for viden og brug af 3d-printning i Danmark. Virksomheder der anvender 3d-printning overhaler nu deres konkurrenter.

Publicerat av: 

Årets Wohlers Report om 3D-printning er her

2019-udgaven af den ledende rapport om 3d-printerbranchen er netop udgivet. Wohlers Report påviser, at AM-teknologien fortsætter som en trend med mange nye aktører, og at det er et marked med investeringer, der omfatter flere hundrede millioner dollars.

Publicerat av: 

Studerende fik firma til at satse på 3d-print

Nenad Dordevic valgte at tage skridtet fra traditionel konstruktør til at studere til 3d-printspecialist. På hans arbejdsplads Alfdex i Landskrona har han vist ledelsen, hvordan man kan effektivisere produktionen med hjælp af 3d-printning.

Publicerat av: