3DP-teknologien gør kræftbehandlingen mere målrettet

For enden af hospitalsgangen på Aarhus Universitetshospital, hvor de strålebehandler kræftpatienter ligger afdelingens værksted, som er ansvarlig for vedligeholdelse af blandt andet strålekanoner og assisterer med en række andre forskellige opgaver.

Værkstedets tekniker er Bjarne Meisner. Og han kan ”lave alt muligt”, som han selv udtrykker det. Bjarne Meisners baggrund er maskinarbejder og flymekaniker, men det er også en interesse for at undersøge mulighederne for at kunne gøre noget bedre og smartere.

3DP flyttede ind på værkstedet
Da Bjarne Meisner blev ansat, var den tidligere tekniker så småt i gang med at undersøge mulighederne omkring 3DP. Kunne den teknologi med fordel anvendes i kræftbehandlingen?

Det første der skulle være på plads var, at udstyr og materiale var godkendt til brug inden for lægebranchen. Kravet til materialet var blandt andet, at det skulle være godkendt til at være indopereret i op til 48 timer. Det svarer til en USP Class 6-godkendelse. Det var yderligere et krav til materialet, at det ikke skulle efterbehandles i form af fx slibning, da det ville kræve yderligere behandling for at kunne benyttes indvortes på kræftpatienterne.

Løsningen, der opfyldte kravene blev en ProJet 3510 SD fra 3D Systems. Og materialet er et biokompatibelt plastmateriale VisiJet M3 Crystal.

Instrument til mere præcis strålebehandling

Den 3D-printede enhed giver mere præcis behandling

Den opgave, der i første omgang var på tapetet til 3D-print, var et print til optimering af en brachy applikator, som er et instrument, der anvendes i forbindelse med strålebehandling.

Lige nu arbejder Bjarne Meisner på en løsning, der skal hjælpe med at fiksere patienter, der skal scannes, i en helt fastlåst stilling, således at behandlingen er helt målrettet.

– For nogle patienter giver en normalt fremstillet brachy applikator ikke en optimal strålebehandling. Ved at 3D-printe en enhed, som sættes på applikatoren til at guide lægen ved behandlingen får man en mere fleksibel løsning, hvor strålen rammer mere præcist, så indførelsen af  3D-print er en rigtig smart løsning for de patienter, forklarer Bjarne Meisner.

Og det lykkedes. Der var et tæt samspil mellem en af kræftafdelingens læger, Bjarne Meisner og Kurt Due Petersen, som repræsentant for Teccluster, der forhandlede 3D Systemsudstyr.

– Det var et fint samarbejde, og jeg har senere haft mange gode samtaler med Kurt Due Petersen om 3DP, fortæller Bjarne Meisner.

Smarte” 3D-printede hjælperedskaber

Et andet ”sjovt” lille projekt er en ”prostata-æggedeler”. Ja det ligner til forveksling en æggedeler. Men det er ikke et æg, der bliver anbragt i ”hulrummet” men derimod en prostata, som så deles i mange lag på samme måde som et æg. Lagene benyttes til kvalitetskontrol af 3D-scanning.

Bjarne Meisner arbejder i øjeblikket også på at udvikle en løsning, der skal benyttes til at fiksere patienter, når de skal strålebehandles. Løsningen kommer til at betyde, at patienten ligger i nøjagtig samme stilling, også når en evt. spænding i kroppen har fortaget sig. Det er vigtigt at hensyn til at strålebehandlingen rammer så præcist som muligt. Når denne løsning er færdigudviklet, vil den blive produceret ude af huset. Men hele udviklingsfasen sker med hjælp af 3D-print.

Bjarne Meisner har en drøm om udviklingscenter, således at flere kan arbejde sammen om de smarte løsninger

Ønskeseddel: En 3D-printer, et udviklingscenter og flere godkendte materialer

I dag kører ProJet’en kun med VisiJet M3 Crystal materialet. Det tager alt for lang tid, hvis der skiftes mellem flere materialer, så Bjarne Mesiner har også en drøm om at få endnu en 3D-printer i huset. Lige nu undersøges mulighederne. Blandt de forskellige løsningsmuligheder er en Markforged printer, der opfylder de krav, som stilles til opgaverne.

– Det ville være en god løsning, hvis vi havde et udviklingscenter. Så kunne vi udnytte udstyret og vores forskellige kompetencer bedre, fortæller Bjarne Meisner, der også håber, at godkendelse af materialer til patientbehandling vil blive mere omfattende. For det er stadig en udfordring i forhold til de muligheder, der er ved at anvende 3DP-teknologien til bedre, mere effektive og mere økonomiske løsninger til gavn for patienterne og hospitalernes budgetter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Petras kundskaber blev en hjælpende hånd

Med hjælp af 3d-scanning, 3d-print og tålmodighed lykkedes det Petra Jørgensen at designe og printe en armprotese til femårige Tova, som er født med dysmeli. “Det var et projekt, der føltes ekstra godt, fordi jeg fik mulighed for at gøre noget for et andet menneske, siger Petra Jørgensen.

Publicerat av: 

Første Pantone-certificering til to Stratasys-printere

To PolyJet’s 3d-printere fra Stratasys er blevet certificeret af Pantone, der er den globale myndighed og ekspert i farver til designbranchen. Med certificering af de to printere har Stratasys integreret et Pantone Color Management System i arbejdsprocessen for 3d-printermodellerne J735 og J750 – hvilket sikrer at prototypeprocessen bliver farvekodet.

Publicerat av: 

Dansk 3d-printer på vej til Saudi Arabien

Den danske 3d-printerproducent COBOD International har netop solgt en af deres 3d-konstruktionsprintere – BOD2 modellen – til det Saudi Arabiske byggefirma Elite for Construction & Development Co og bidrager til landets mål om, at 25% af bygningerne skal være bygget med 3d-teknologi.

Publicerat av: 

Danske slutbrugere drager fordel af 3D-printing

Den danske 3D-printvirksomhed Damvig har produceret 3d-printdele siden 1995 ved hjælp af 3d-printsystemer fra EOS. Siden da har Damvig oplevet en ændring inden for viden og brug af 3d-printning i Danmark. Virksomheder der anvender 3d-printning overhaler nu deres konkurrenter.

Publicerat av: 

Årets Wohlers Report om 3D-printning er her

2019-udgaven af den ledende rapport om 3d-printerbranchen er netop udgivet. Wohlers Report påviser, at AM-teknologien fortsætter som en trend med mange nye aktører, og at det er et marked med investeringer, der omfatter flere hundrede millioner dollars.

Publicerat av: 

Studerende fik firma til at satse på 3d-print

Nenad Dordevic valgte at tage skridtet fra traditionel konstruktør til at studere til 3d-printspecialist. På hans arbejdsplads Alfdex i Landskrona har han vist ledelsen, hvordan man kan effektivisere produktionen med hjælp af 3d-printning.

Publicerat av: