Fredericia vil lære borgerne at bruge 3D-print

I Bülows smukke gamle kasernebygning er der indtil videre indrettet et Makerspace for byens borgere. Den gamle kaserne rummer blandt andet en teatersal, som benyttes af Teater Malstrøm og Fredericia Teater samt et iværksætterfællesskab.

Vi har sat Thomas Qvortrup Iversen stævne for at høre mere om Bülows Makerspace. Thomas Qvortrup Iversen er ansat som udviklingskonsulent i kommunen og er med til at køre Makerspace-projektet i gang.

Der er tilknyttet tre studentermedhjælpere til Makerspace-værkstedet. De kommer fra Maskinmesterskolen, og de er blevet rene 3DP-nørder.

Værkstedet indrettet med plads til udvikling
Men inden der overhovedet var brug for studentermedhjælpere, så skulle værkstedet indrettes. Det er sket i samarbejde med Bjarne Rasmussen fra Copytec.

Bülows Makerspace valgte i samarbejde med Bjarne Rasmussen, at investeringerne fra starten blev holdt på et ”start-up”-niveau, således at der er kapacitet til at lade værkstedet udvikle sig i takt med at projekterne udvikler sig.

De investeringer, der er foretaget fra start er sket ud ra en efterspørgsel fra uddannelsesinstitutionerne i kommunen Og de to teatre viste hurtigt en interesse for at bruge Makerspace. I værkstedet står der en ProJet 660 Pro gipsprinter i fuld farve. En ProJet 1200 resinprinter, som blandt andet blev tænkt som interessante for guldsmede- og sølvsmedeuddannelsen, og plastprinterne Ultimaker 2+ samt ZYYX+. Endvidere er værkstedet forsynet med CNC-fræser, som var efterspurgt af maskinmesteruddannelsen. Værksteder er herudover forsynet med diverse værktøj.

Det er plastprinterne, der bliver benyttet mest. Men teatrene havde allerede inden start udtrykt ønske om en gipsprinter, og den benyttes også rigtig meget.

Makerspace henvender sig til borgere, skoler og iværksættere
Der køres tre spor i Makerspace. Spor 1 er målrettet alle borgere, der hver onsdag  fra 15-21 kan komme og arbejde i værkstedet og få råd og vejledning af teknologimedhjælperne, som de tre studentermedhjælpere kaldes.

Spor 2 henvender sig til skolerne og uddannelsesinstitutionerne, som kan komme i værkstedet og høre mere om 3DP-teknologien og mulighederne.

Endelig er der spor 3, der henvender sig til iværksættermiljøet. Dette spor er endnu under udvikling.

Thomas Qvortrup Iversen

– Gæsterne i værkstedet er stadig mest tekniske nørder, men det er vores ønske, at kendskabet til 3DP skal spredes ud til mange flere. Vores udfordring er at få teknologien ned på et niveau, hvor folk forstår den. Derfor er det vigtigt, at så mange som muligt af IT-vejlederne på skolerne kommer på besøg og får en rundvisning, så de selv kan få en fornemmelse af teknologien, forklarer Thomas Qvortrup Iversen.

Der printes stadig flest gadgets
– Det er dog stadig mest på gadget-stadiet, der bliver printet hos Makerspace, men det er skal ændres. Blandt andet via iværksættersporet, når det kommer til at køre, fortsætter Thomas Qvortrup Iversen.

En interessant ”gadget”, der er produceret hos Makerspace til Teater Malstrøms Beatles-forestilling er en trekantet lampeskærm, hvor der fx kan stå et fyrfadslys i midten. Skærmen skulle bruges på nogle caféborde i forbindelse med forestillingen. Når lyset ikke er tændt er fladerne hvide med et overfaldemønster. Men så snart lyset tændes, kan man – i sort/hvid – se de fire ”beatles” gå hen ad en gade. Alle sorte partier i det foto, der er benyttet, er printet i flere lag end de hvide. Det er en absolut interessant gadget, og den idé må kunne bruges til andre formål.

Bæredygtighed indgår
En vigtig ting for Thomas Qvortrup Iversen er at indtænke bæredygtighed i hele projektet.

– Vi indsamler det brugte plastik og undersøger, hvordan det kan genbruge. Jeg vil gerne have den grønne tankegang med. Derfor har vi også en ”repair-cafe”, slutter Thomas Qvortrup Iversen vores samtale.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


I kamp mod våbenfiler på nettet

Den svenske organisation Non-Violence tog for nyligt afstand fra våben-filer, der kan downloades på nettet, så en 3d-printer kan fremstille dem. En student ved Xenter fik til opgave at designe CAD-filen, der gør det vanskeligere at lokalisere våbenfiler på nettet.

Publicerat av: 

3d-hybridprintere kan bane vejen for byggeindustrien

EU-finansieret projekt præsenterer en 3d-hybridprinter til fly-og byggeindustrien.
Reduktion af omkostningerne forbedring af effektiviteten og produktionsflexibiliten er kernen til at styrke Europas industrielle konkurrenceevne, skriver projektpartner Autodesk i en pressemeddelelse.

Publicerat av: 

Svenske initiativer kan nå nye højder

Alfred Nobel Science Park modtager 3,7 millioner kroner til at drive projektet ACES, Additive Coordination in East Central Sweden. Målet er, at knytte forskellige initiativer inden for Additive Manufacturing sammen.

Publicerat av: 

Bulgarsk 3d-printet ribben i nylon

Tidligere 3d-printede man ribben i titanium, men det var ikke været et velegnet materiale, da titanium ikke er lige så bøjeligt som det naturlige. Men nu har man taget et nylonmateriale i brug, der egner sig meget bedre.

Publicerat av: 

3d-print i børnehøjde

3d-printere kan også fungere som værktøjer i undervisningen. Eleverne på Den dansk-franske Skole i København har som et projekt bygget deres egen 3d-printer. I processen har de lært meget om teknik og at løse problemer, og de har brugt deres kreativitet til at designe deres egne 3d-printede ting.

Publicerat av: