Industriel 3D scanning gjort nemt

Kasper Fedde Krogh demonstrerer GOM’s ATOS TRIPLE scanner.

Industriel 3D scanning kan tilføres både automatisering og stor brugervenlighed uden at gå på kompromis med kvaliteten. Det var et af hovedbudskaberne, da de to stiftere af firmaet Zebicon, Kasper Fedde Krogh og Jeppe Hebsgaard Laursen, for første gang inviterede til gå-hjem-møder øst for Storebælt. Møderne blev afholdt den 2. og 3. oktober hos samarbejdspartneren DTU i Ballerup, som blandt andet har en Atos Scanbox fra GOM stående.

Møderne øst for Storebælt var en opfølgning på seks morgenmøder, som blev afholdt på virksomhedens adresse i Billund i foråret, hvor de havde haft fuldt hus hver gang. Nu skulle eksisterende og potentielle kunder på den anden side af bæltet have muligheden for, at se på de mange og forskellige muligheder for 3D scanning.

Seminaret var tilrettelagt, så både folk med indgående kendskab kunne stille nørdede spørgsmål og vi andre kunne få et overblik over de forskellige muligheder. Kasper Fedde Krogh er teknisk ansvarlig i firmaet og stod for præsentationen af de forskellige løsninger, som blev demonstreret i praksis og derfor gav et godt indblik i blandt andet brugervenligheden. Jeppe Hebsgaard Laursen, som er administrativt ansvarlig, kunne fortælle at deres løsninger bruges af blandt andre Bosch, LEGO, Grundfos og Radiometer. Zebicon er både forhandler af udstyr fra GOM og serviceudbyder.

Programmering af robotscanneren havde et meget point-drag-and-click agtigt interface.

Bruger venligheden virker overbevisende. Det fortælles at scannerne ikke skal kalibreres, med mindre de selv gør opmærksom på det. I kraft af udstyret præcision, opbygning og den tilhørende software, kan scanneren med det samme konstatere, hvis noget er ude af kalibrering.

I forbindelse med et rå-scan kan man afgrænse data enten ved at definere hvilke geometriske områder man ikke ønsker medtaget, eller man kan bruge det digitale forelæg til at afgrænse scanningen for at få så lidt støj og unødige data som muligt. Herefter processes en STL-fil. Har man brug for en ny beregning, på grund af fx et ændret fokusområde, behøver man ikke foretage en ny scanning. Alle data er til rådighed i den oprindelige fil og kan genberegnes med nyt fokus.

Kasper Fedde Krogh demonstrerede også enkelheden i at programmere robotscannere. Med en point-drag-and-click agtig tilgang, hvor han demonstrerede hvad han ville måle, kan scanneren selv beregne de positioner og antal scanninger der skal til, for at løse opgaven.

Automatik bruges også, når kunder spørger til hvilken scanner de skal købe. Her kan de ud fra CAD-data beregne, hvilken scanner der egner sig bedst til opgaven. Men selv om mange måske godt kan nøjes med fx den lille Atos Core, så er der en tendens til, at de køber lidt større løsninger. Det er en forventning om et stigende databehov, der gør, at man måske køber lidt over nuværende behov, fortæller Jeppe Hebsgaard Laursen.

Seminaret blev besøgt af en række københavnske og sjællandske virksomheder som udviste stor interesse og lyst til lære mere om 3D scanning. Så mon ikke Zebicon finder vej til Ballerup igen, inde for en overskuelig fremtid.

Seminaret om 3D scanning var velbesøgt og bliver formentlig gentaget i fremtiden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


I kamp mod våbenfiler på nettet

Den svenske organisation Non-Violence tog for nyligt afstand fra våben-filer, der kan downloades på nettet, så en 3d-printer kan fremstille dem. En student ved Xenter fik til opgave at designe CAD-filen, der gør det vanskeligere at lokalisere våbenfiler på nettet.

Publicerat av: 

3d-hybridprintere kan bane vejen for byggeindustrien

EU-finansieret projekt præsenterer en 3d-hybridprinter til fly-og byggeindustrien.
Reduktion af omkostningerne forbedring af effektiviteten og produktionsflexibiliten er kernen til at styrke Europas industrielle konkurrenceevne, skriver projektpartner Autodesk i en pressemeddelelse.

Publicerat av: 

Svenske initiativer kan nå nye højder

Alfred Nobel Science Park modtager 3,7 millioner kroner til at drive projektet ACES, Additive Coordination in East Central Sweden. Målet er, at knytte forskellige initiativer inden for Additive Manufacturing sammen.

Publicerat av: 

Bulgarsk 3d-printet ribben i nylon

Tidligere 3d-printede man ribben i titanium, men det var ikke været et velegnet materiale, da titanium ikke er lige så bøjeligt som det naturlige. Men nu har man taget et nylonmateriale i brug, der egner sig meget bedre.

Publicerat av: 

3d-print i børnehøjde

3d-printere kan også fungere som værktøjer i undervisningen. Eleverne på Den dansk-franske Skole i København har som et projekt bygget deres egen 3d-printer. I processen har de lært meget om teknik og at løse problemer, og de har brugt deres kreativitet til at designe deres egne 3d-printede ting.

Publicerat av: