Danmark er teknisk set helt med fremme, men bagud i udbredelsen af AM

DTU’s rektor Anders Overgaard Bjarklev (tv) i samtale med statsminister Lars Løkke Rasmussen og formand for Polyteknisk Forening Lars Holm (th) forud for åbningen af High Tech Summit.

High Tech Summit er delvis en konference og delvis en udstilling drevet af DTU (Danmarks Tekniske Universitet). Ideen er at skabe det perfekte miljø for etablerede og nystartede virksomheder, organisationer og universiteter til at møde og præsentere deres nyeste teknologiske udvikling, debattere de seneste opdagelser, deltage i matchmaking-arrangementer og at skabe nye ideer.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen åbnede High Tech Summit med løfter om større fokus på bæredygtighed.

For at understrege ambitionerne havde DTU hentet statsminister Lars Løkke Rasmussen ind som åbningstaler, hvor han luftede en del af regeringens nye klima- og miljøplaner. Han fik dog en et kritisk modspil fra DTU’s præsident Anders Overgaard Bjarklev, der efterlyste en politisk ledelse, der ville fortælle hvordan vores fremtid skal se ud og ikke mindst forholde sig til, hvordan den fremtid skal realiseres i forhold forskning, udvikling og uddannelse.

Den digitale tvilling og Danmarks position på verdensmarkedet
High Tech Summit har mange spor. Big data and artificial intelligens, Industry 4.0 and robotics, Internet of Things, Smart Healthcare and food for blot at nævne nogle. På Industry 4.0 and robotics-sporet var der et underspor der handlede om Additive Manufactoring, 3D Printing and Digital Twin of Production.

På AM-sporet var der to temaer der sprang I øjnene. Det ene var brugen af den såkaldte digitale tvilling i industrien, og det andet var, vor Danmark egentlig står i den teknologiske udvikling når det gælder AM.

Célia Le Gouil-Jensen, CAE Service manager hos LEGO, fortalte, at de har brugt digitale simuleringer i 25 år.

25 års erfaring med digital simulering af industrielle processer
Den digitale tvilling er en computermodel af en fysisk installation, der har til formål at kunne simulere processer og resultater med henblik på at finde potentielle forbedringer inden en produktion iværksættes.
Célia Le Gouil-Jensen, CAE Service manager hos LEGO, fortalte, at de har brugt digitale simuleringer i 25 år. Så ikke bare har de lavet modeller, men har også udviklet en betydelig machine-learning, der igennem har kunnet bidrage til raffinering af modellerne. De laver både struktur- og flowanalyser og laver over 2.000 analyser om året. 500 strukturelle analyser og 1.500 flowanalyser af fx hvordan materialerne flyder i støbeformene.
Mads Sonne fra DTU fortalte om digitalisering af en absolut ikke-digital industri, nemlig slagteribranchen. Med et næsten uhyggeligt eksempel på belastende arbejdsforhold, viste han, hvordan man med sensorer, scannere og augmented reality forsøger at digitalisere de manuelle processer og finde metoder der både kan aflaste slagteriarbejderne og samtidig gøre den meget manuelle proces mere effektiv. Perspektiverne er spændende, men en realisering vist langt ude i fremtiden.

 

Teknologisk langt fremme, men bagud i udbredelse
Flere talere nævnte, at Danmark halter bagud med AM og 3D Print. Det blev delvis modsagt af Jesper Damvig, der vel nok er Danmarks mest erfarne producent af 3D emner. Jesper og firmaet Damvig har produceret 3D printede emner siden 1995, og han fortæller, at de har over 1.500 emner i deres kundedatabase, og at henved 60 procent er aktive brugere, der får produceret færdige produkter i mindre serier.
Mads Kjøller Damkjær, direktør for organisationen Dansk AM Hub, fortalte om deres initiativer for at udbrede brugen ved primært at arbejde med forretningsmodellerne, og summerede det meget godt op da han sagde, at Danmark teknologisk set ikke er bagud. Der arbejdes på mange fronter på højeste niveau, men at det halter med udbredelsen blandt især de små og mellemstore virksomheder. Men med de indsatser der lægges for dagen, blandt andet med High Tech Summit, er der alle chancer for komme til fadet og blive en del af udviklingen.

En række veloplagte talere. Fra venstre mod højre på første række: Simon Klint Bergh fra 3D Printhuset, Lasse Staal og Tanya Olsen fra Addifab, Jesper Damvig fra Damvig og Mads Kjøller Damkjær fra Dansk AM Hub. Med den grønne skjorte bagved ses Mads Sinne fra DTU.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Petras kundskaber blev en hjælpende hånd

Med hjælp af 3d-scanning, 3d-print og tålmodighed lykkedes det Petra Jørgensen at designe og printe en armprotese til femårige Tova, som er født med dysmeli. “Det var et projekt, der føltes ekstra godt, fordi jeg fik mulighed for at gøre noget for et andet menneske, siger Petra Jørgensen.

Publicerat av: 

Første Pantone-certificering til to Stratasys-printere

To PolyJet’s 3d-printere fra Stratasys er blevet certificeret af Pantone, der er den globale myndighed og ekspert i farver til designbranchen. Med certificering af de to printere har Stratasys integreret et Pantone Color Management System i arbejdsprocessen for 3d-printermodellerne J735 og J750 – hvilket sikrer at prototypeprocessen bliver farvekodet.

Publicerat av: 

Dansk 3d-printer på vej til Saudi Arabien

Den danske 3d-printerproducent COBOD International har netop solgt en af deres 3d-konstruktionsprintere – BOD2 modellen – til det Saudi Arabiske byggefirma Elite for Construction & Development Co og bidrager til landets mål om, at 25% af bygningerne skal være bygget med 3d-teknologi.

Publicerat av: 

Danske slutbrugere drager fordel af 3D-printing

Den danske 3D-printvirksomhed Damvig har produceret 3d-printdele siden 1995 ved hjælp af 3d-printsystemer fra EOS. Siden da har Damvig oplevet en ændring inden for viden og brug af 3d-printning i Danmark. Virksomheder der anvender 3d-printning overhaler nu deres konkurrenter.

Publicerat av: 

Årets Wohlers Report om 3D-printning er her

2019-udgaven af den ledende rapport om 3d-printerbranchen er netop udgivet. Wohlers Report påviser, at AM-teknologien fortsætter som en trend med mange nye aktører, og at det er et marked med investeringer, der omfatter flere hundrede millioner dollars.

Publicerat av: 

Studerende fik firma til at satse på 3d-print

Nenad Dordevic valgte at tage skridtet fra traditionel konstruktør til at studere til 3d-printspecialist. På hans arbejdsplads Alfdex i Landskrona har han vist ledelsen, hvordan man kan effektivisere produktionen med hjælp af 3d-printning.

Publicerat av: