NEXTTECH har succes med print af forme til silikonestøbning

I starten af 2018 overtog Karsten Friis Hansen direktørposten hos 3D videnscentret NEXTTECH i Kolding. Med sin baggrund som værktøjs- og maskinkonstruktør har han medvirket til, at de er kommet i tættere dialog med medlemsvirksomhederne, som i stigende grad udfordrer centrets kompetencer.

– Vi får mange forespørgsler, hvor det umiddelbare svar let kunne være, at det ikke kan lade sig gøre. Men i stedet for at lukke den dér, så inviterer vi til en dialog og en eventuel udviklingsproces, hvor vi i fællesskab kan finde en løsning på det, der er kundens problem, fortæller Karsten Friis Hansen.

Flere af NEXTTECHs medlemmer har efterspurgt muligheden for at printe i fleksible materialer med “god hukommelse”. En kunde ville fx gerne have en 3D printet sugekop, men den skulle være meget fleksibel og der findes for nuværende ikke et resin materiale, der opføre sig som silikone, natur gummi eller termoplastisk gummi og ej heller med de samme egenskaber.

NEXTTECH foreslog at lave en 3D printet støbeform i stedet for at printe selve produktet. Hos NEXTTECH har de også støbefaciliteterne og kan producere silikone i forskellige hårdhedsgrader, fra Shore 25 til Shore 60, samt i forskellige farver.
Formene krævede en høj præcision og fine overflader, på grund af fx en stor underskæring eller et sidetræk. Det er blandt andet lykkes NEXTTECH at udvikle en silikonestøbt sugekop for Sanovo, der leverer Turn-Key ægproduktionsanlæg (billede 1). Derudover har de også udviklet adskillige typer af endepropper. Af de to mest avancerede kan nævnes, én støbt i en 3D printet form med sidetræk (billede 2) og én med silikone og SLS-print i kombination (billede 3).

Fordelene ved silikonestøb i 3D printet forme er mange, men de væsentligst er uden tvivl:

  • den hurtige leveringstid og
  • den lave pris.

Karsten Friis Hansen fortæller:
– Vi er begyndt at indgå mere i udviklingsprocesserne, fra ide til færdige produkter. Det er vigtigt at man udnytter mulighederne i teknologien og fokuserer på udvikling og konstruktion. Det er ikke altid det kan lade sig gøre, og vi lover aldrig guld og grønne skove, men ved at udnytte vores fælles ressourcer, kommer vi som regel frem til en løsning. Og den viden vi akkumulere, kommer flere til gode efterhånden som vores erfaringsgrundlag øges. Det er hele ideen med NEXTTECH.

Martin Sørensen, R&D Development Engineer hos Sanovo, siger:
– Vi har kun været medlem hos NEXTTECH siden i sommer, men har allerede haft gang i mange projekter. De er meget åbne overfor at indgå i samarbejder og udviklingsprojekter. For os betyder det, at vi ikke skal investere i opbygningen af egne faciliteter og kompetencer, og at vi allerede nu kan flytte projekterne meget hurtigere. Det er det allervigtigste for os.

Udover den silikonestøbte sugekop, bruger de NEXTTECHs faciliteter til at afprøve forskellige designændringer til produktionsoptimering. De har også kig på, om de med 3D printede komponenter kan reducere deres lageromkostninger.
– Jeg er overbevist om, at dette er starten på et langvarigt samarbejde. Vi kan selv 3D printe simple elementer, men hos NEXTTECH har de den nyeste teknologi og kan lave ting, som vi aldrig vil kunne.

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Mercedes Benz 3D-printer reservedele til deres klassikere

Siden 2016 har Mercedes Benz haft 3D-printede reservedele til deres klassiske modeller på programmet. Bilfabrikanten fortæller at reservedele som fx spejlkabinet eller tændrørs-indsatsen kan fås som 3D-printet produkt med præcis den kvalitet og nøjagtighed, som Daimler-koncernen kræver. Det er klassiske dele, som er nødvendig for at de gamle bilmodeller kan fungere i god stand. For […]

Publicerat av: