Så præcise er 3D printede tænder

Den digitale udvikling inden for dentalområdet er i kraftig vækst. Men hvor god er teknologien egentlig? Dette har tandtekniker, tandlæge og forsker Michael Braian sat sig for at undersøge. De første resultater er offentliggjort på Malmö’s universitets hjemmeside i en rapport med titlen: ” Digital dentistry : studies on the trueness and precision of additive manufacturing and intraoral scanning”.

Afhandlingen undersøger præcisionen af brugen af digital teknologi på dentalområdet. To ud af fire delstudier fokuserer på, hvor godt forskellige 3D-printere kan producere bestemte former. For at teste nøjagtigheden blev to print fra samme maskine sat op imod hinanden.

– De var meget ens. Forskellen var under tykkelsen af to hårstrå. På den anden side var der stor forskel på forskellige 3D printere. Nogle er hurtigere, andre mere præcise, siger Michael Braian.

I det andet delstudie, kigger han på hvor godt en intraoral 3D-scanner tager aftryk af en patients tænder. Ligesom de andre undersøgelser viste det et meget godt resultat med kun 0,3 millimeter fejlforskelle. På baggrund af resultatet har teknologien et stort potentiale for at erstatte traditionelle teknikker til udvikling af fx broer og kroner. Men da undersøgelser ikke er udført i patientens mund, skal man ikke drage alt for store konklusioner fra undersøgelsen, sagde Michael.

– Der er også fejlkilder i den digitale proces, og undersøgelser i laboratoriemiljøet kan ikke uden videre overføres til patienten.

Han påpeger også, at der er mange parametre der påvirker processen, herunder den menneskelige faktor.

– Men hvad er godt nok? Svaret er, at der ikke er nogen formel, alt er individualiseret og påvirket af faktorer som plak og bakterier. Vi kan kun sige, hvor dårligt det ikke må være, konkluderer Michael Braian.

Rapporten kan ses her.

 

 

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Mercedes Benz 3D-printer reservedele til deres klassikere

Siden 2016 har Mercedes Benz haft 3D-printede reservedele til deres klassiske modeller på programmet. Bilfabrikanten fortæller at reservedele som fx spejlkabinet eller tændrørs-indsatsen kan fås som 3D-printet produkt med præcis den kvalitet og nøjagtighed, som Daimler-koncernen kræver. Det er klassiske dele, som er nødvendig for at de gamle bilmodeller kan fungere i god stand. For […]

Publicerat av: