Så præcise er 3D printede tænder

Den digitale udvikling inden for dentalområdet er i kraftig vækst. Men hvor god er teknologien egentlig? Dette har tandtekniker, tandlæge og forsker Michael Braian sat sig for at undersøge. De første resultater er offentliggjort på Malmö’s universitets hjemmeside i en rapport med titlen: ” Digital dentistry : studies on the trueness and precision of additive manufacturing and intraoral scanning”.

Afhandlingen undersøger præcisionen af brugen af digital teknologi på dentalområdet. To ud af fire delstudier fokuserer på, hvor godt forskellige 3D-printere kan producere bestemte former. For at teste nøjagtigheden blev to print fra samme maskine sat op imod hinanden.

– De var meget ens. Forskellen var under tykkelsen af to hårstrå. På den anden side var der stor forskel på forskellige 3D printere. Nogle er hurtigere, andre mere præcise, siger Michael Braian.

I det andet delstudie, kigger han på hvor godt en intraoral 3D-scanner tager aftryk af en patients tænder. Ligesom de andre undersøgelser viste det et meget godt resultat med kun 0,3 millimeter fejlforskelle. På baggrund af resultatet har teknologien et stort potentiale for at erstatte traditionelle teknikker til udvikling af fx broer og kroner. Men da undersøgelser ikke er udført i patientens mund, skal man ikke drage alt for store konklusioner fra undersøgelsen, sagde Michael.

– Der er også fejlkilder i den digitale proces, og undersøgelser i laboratoriemiljøet kan ikke uden videre overføres til patienten.

Han påpeger også, at der er mange parametre der påvirker processen, herunder den menneskelige faktor.

– Men hvad er godt nok? Svaret er, at der ikke er nogen formel, alt er individualiseret og påvirket af faktorer som plak og bakterier. Vi kan kun sige, hvor dårligt det ikke må være, konkluderer Michael Braian.

Rapporten kan ses her.

 

 

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Petras kundskaber blev en hjælpende hånd

Med hjælp af 3d-scanning, 3d-print og tålmodighed lykkedes det Petra Jørgensen at designe og printe en armprotese til femårige Tova, som er født med dysmeli. “Det var et projekt, der føltes ekstra godt, fordi jeg fik mulighed for at gøre noget for et andet menneske, siger Petra Jørgensen.

Publicerat av: 

Første Pantone-certificering til to Stratasys-printere

To PolyJet’s 3d-printere fra Stratasys er blevet certificeret af Pantone, der er den globale myndighed og ekspert i farver til designbranchen. Med certificering af de to printere har Stratasys integreret et Pantone Color Management System i arbejdsprocessen for 3d-printermodellerne J735 og J750 – hvilket sikrer at prototypeprocessen bliver farvekodet.

Publicerat av: 

Dansk 3d-printer på vej til Saudi Arabien

Den danske 3d-printerproducent COBOD International har netop solgt en af deres 3d-konstruktionsprintere – BOD2 modellen – til det Saudi Arabiske byggefirma Elite for Construction & Development Co og bidrager til landets mål om, at 25% af bygningerne skal være bygget med 3d-teknologi.

Publicerat av: 

Danske slutbrugere drager fordel af 3D-printing

Den danske 3D-printvirksomhed Damvig har produceret 3d-printdele siden 1995 ved hjælp af 3d-printsystemer fra EOS. Siden da har Damvig oplevet en ændring inden for viden og brug af 3d-printning i Danmark. Virksomheder der anvender 3d-printning overhaler nu deres konkurrenter.

Publicerat av: 

Årets Wohlers Report om 3D-printning er her

2019-udgaven af den ledende rapport om 3d-printerbranchen er netop udgivet. Wohlers Report påviser, at AM-teknologien fortsætter som en trend med mange nye aktører, og at det er et marked med investeringer, der omfatter flere hundrede millioner dollars.

Publicerat av: 

Studerende fik firma til at satse på 3d-print

Nenad Dordevic valgte at tage skridtet fra traditionel konstruktør til at studere til 3d-printspecialist. På hans arbejdsplads Alfdex i Landskrona har han vist ledelsen, hvordan man kan effektivisere produktionen med hjælp af 3d-printning.

Publicerat av: