Så præcise er 3D printede tænder

Den digitale udvikling inden for dentalområdet er i kraftig vækst. Men hvor god er teknologien egentlig? Dette har tandtekniker, tandlæge og forsker Michael Braian sat sig for at undersøge. De første resultater er offentliggjort på Malmö’s universitets hjemmeside i en rapport med titlen: ” Digital dentistry : studies on the trueness and precision of additive manufacturing and intraoral scanning”.

Afhandlingen undersøger præcisionen af brugen af digital teknologi på dentalområdet. To ud af fire delstudier fokuserer på, hvor godt forskellige 3D-printere kan producere bestemte former. For at teste nøjagtigheden blev to print fra samme maskine sat op imod hinanden.

– De var meget ens. Forskellen var under tykkelsen af to hårstrå. På den anden side var der stor forskel på forskellige 3D printere. Nogle er hurtigere, andre mere præcise, siger Michael Braian.

I det andet delstudie, kigger han på hvor godt en intraoral 3D-scanner tager aftryk af en patients tænder. Ligesom de andre undersøgelser viste det et meget godt resultat med kun 0,3 millimeter fejlforskelle. På baggrund af resultatet har teknologien et stort potentiale for at erstatte traditionelle teknikker til udvikling af fx broer og kroner. Men da undersøgelser ikke er udført i patientens mund, skal man ikke drage alt for store konklusioner fra undersøgelsen, sagde Michael.

– Der er også fejlkilder i den digitale proces, og undersøgelser i laboratoriemiljøet kan ikke uden videre overføres til patienten.

Han påpeger også, at der er mange parametre der påvirker processen, herunder den menneskelige faktor.

– Men hvad er godt nok? Svaret er, at der ikke er nogen formel, alt er individualiseret og påvirket af faktorer som plak og bakterier. Vi kan kun sige, hvor dårligt det ikke må være, konkluderer Michael Braian.

Rapporten kan ses her.

 

 

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


I kamp mod våbenfiler på nettet

Den svenske organisation Non-Violence tog for nyligt afstand fra våben-filer, der kan downloades på nettet, så en 3d-printer kan fremstille dem. En student ved Xenter fik til opgave at designe CAD-filen, der gør det vanskeligere at lokalisere våbenfiler på nettet.

Publicerat av: 

3d-hybridprintere kan bane vejen for byggeindustrien

EU-finansieret projekt præsenterer en 3d-hybridprinter til fly-og byggeindustrien.
Reduktion af omkostningerne forbedring af effektiviteten og produktionsflexibiliten er kernen til at styrke Europas industrielle konkurrenceevne, skriver projektpartner Autodesk i en pressemeddelelse.

Publicerat av: 

Svenske initiativer kan nå nye højder

Alfred Nobel Science Park modtager 3,7 millioner kroner til at drive projektet ACES, Additive Coordination in East Central Sweden. Målet er, at knytte forskellige initiativer inden for Additive Manufacturing sammen.

Publicerat av: 

Bulgarsk 3d-printet ribben i nylon

Tidligere 3d-printede man ribben i titanium, men det var ikke været et velegnet materiale, da titanium ikke er lige så bøjeligt som det naturlige. Men nu har man taget et nylonmateriale i brug, der egner sig meget bedre.

Publicerat av: 

3d-print i børnehøjde

3d-printere kan også fungere som værktøjer i undervisningen. Eleverne på Den dansk-franske Skole i København har som et projekt bygget deres egen 3d-printer. I processen har de lært meget om teknik og at løse problemer, og de har brugt deres kreativitet til at designe deres egne 3d-printede ting.

Publicerat av: