Tendenser fra Formnext – set af Jeppe Byskov

Foto fra Formnext. Copyright Mesago / Thomas Masuch

Formnext i sidste måned havde naturligvis også besøg af Teknologisk Institut. Nedenfor kan du læse, hvad instituttets sektionsleder, Jeppe Byskov, oplevede som de tre mest iøjnefaldende tendenser.

Afdelingsleder Jeppe Byskov fra Teknologisk Institut.

Fokus på viden
Mangel på viden i industrien har længe været en flaskehals for, at virksomheder kommer i gang med 3D-print, og det har flere aktører bemærket. Mange af maskinproducenterne har i flere år på Formnext især fokuseret på de teknologiske fremskridt og features ved deres printere. I år var flere af producenterne ude med budskabet om, at uddannelse er det vigtigste, for at få industrien aktiveret. Den tendens kan vi kun erklære os enige i. I år var der mange flere deltagere end sædvanligt fra Danmark, som nævnte deres behov for viden for at komme videre med 3D-print – og de var derfor taget på Formnext, for at opsøge den viden.

Stigende industrialisering
I mange år har 3D-print primært været benyttet til prototyper, som skal vise hvordan det færdige produkt vil se ud, når det sættes i produktion. På Formnext – og i 3D-printmiljøet generelt – bevæger vi os mere væk fra prototyperne og over imod reel produktion. Dette understøttes af en stigende industrialisering af processerne omkring 3D-print. Udstillerne på Formnext viste løsninger med robotter i produktionen og printere som bliver hurtigere og hurtigere og tilgængelige for flere brancher end dem, der hidtil har været frontløbere med 3D-print.

Udvikling af efterprocessering
Et 3D-printet emnet er ikke færdigt, lige når det kommer ud af printeren. Det kræver flere efterbehandlingstrin, før man har et emne, der lever op til kundernes krav. At opnå den rette overflade og finish kan være en barriere for at brede brugen af 3D-print ud, og det arbejder flere aktører derfor med, for at bryde barriererne ned. På Formnext så vi adskillige eksempler på de mange muligheder, der er for efterbehandling af 3D-printede emner. De resultater vi i nær fremtid kan opnå på overfladebehandling giver nye muligheder for at printe flere emner til bredere målgrupper.

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Petras kundskaber blev en hjælpende hånd

Med hjælp af 3d-scanning, 3d-print og tålmodighed lykkedes det Petra Jørgensen at designe og printe en armprotese til femårige Tova, som er født med dysmeli. “Det var et projekt, der føltes ekstra godt, fordi jeg fik mulighed for at gøre noget for et andet menneske, siger Petra Jørgensen.

Publicerat av: 

Første Pantone-certificering til to Stratasys-printere

To PolyJet’s 3d-printere fra Stratasys er blevet certificeret af Pantone, der er den globale myndighed og ekspert i farver til designbranchen. Med certificering af de to printere har Stratasys integreret et Pantone Color Management System i arbejdsprocessen for 3d-printermodellerne J735 og J750 – hvilket sikrer at prototypeprocessen bliver farvekodet.

Publicerat av: 

Dansk 3d-printer på vej til Saudi Arabien

Den danske 3d-printerproducent COBOD International har netop solgt en af deres 3d-konstruktionsprintere – BOD2 modellen – til det Saudi Arabiske byggefirma Elite for Construction & Development Co og bidrager til landets mål om, at 25% af bygningerne skal være bygget med 3d-teknologi.

Publicerat av: 

Danske slutbrugere drager fordel af 3D-printing

Den danske 3D-printvirksomhed Damvig har produceret 3d-printdele siden 1995 ved hjælp af 3d-printsystemer fra EOS. Siden da har Damvig oplevet en ændring inden for viden og brug af 3d-printning i Danmark. Virksomheder der anvender 3d-printning overhaler nu deres konkurrenter.

Publicerat av: 

Årets Wohlers Report om 3D-printning er her

2019-udgaven af den ledende rapport om 3d-printerbranchen er netop udgivet. Wohlers Report påviser, at AM-teknologien fortsætter som en trend med mange nye aktører, og at det er et marked med investeringer, der omfatter flere hundrede millioner dollars.

Publicerat av: 

Studerende fik firma til at satse på 3d-print

Nenad Dordevic valgte at tage skridtet fra traditionel konstruktør til at studere til 3d-printspecialist. På hans arbejdsplads Alfdex i Landskrona har han vist ledelsen, hvordan man kan effektivisere produktionen med hjælp af 3d-printning.

Publicerat av: