Tandlægebehandling bliver billigere og hurtigere med 3D teknologi

Det er en dyr og tidskrævende proces at få nye tænder. Det skyldes blandt andet, at det dentale fag i høj grad er et klassisk håndværk, og at fremstillingen af kroner, facader etc. – som meget anden produktion – i de senere år er flyttet til Sydøstasien. Dermed udføres erstatninger i stigende grad af specialister på store laboratoriefabrikker i blandt andet Kina. Det betyder, at patienter oftest nødt til at vente i ugevis på deres nye tandløsninger, der undervejs i processen rejser frem og tilbage mellem verdensdelene.

– Den lange afstand gør, at der som regel går lang tid, før patienten modtager eksempelvis sin tandlægekrone. Hyppigt skal der efterfølgende ske en justering, når først patienten har prøvet løsningen. Og dermed skal tænderne atter jordkloden rundt, før de forhåbentligt passer perfekt, siger David Fischer, der er director for R&D software i virksomheden 3Shape.

David Fischer demonstrerer den trådløse TRIOS intra-oral scanner som ikke er meget større end en elektrisk tandbørste. Med det bevægelige iPad-lignende display (lige over scanneren) integrerer det fint ind i tandlægens værktøjskasse.

Nye teknologier reducerer behandlingstiden
3Shape er et dansk væksteventyr, der siden etableringen i 2000 har vokset sig 1500 mand stor ved at specialisere sig i softwareløsninger til tandlægeudstyr, der bygger på digitale 3D scannere. Ved hjælp af virksomhedens software og en 3D printer kan en tandlæge i dag reducere produktionstiden og dermed behandlingstiden betragteligt.

– Kombineret med tredjepart 3D printere reducerer 3Shape’s intraorale scanner og 3D softwareløsninger tid- og rumdimensionen betragteligt. Og det kommer patienter til gavn på hele kloden. Med de rette 3D scannere, 3D printere og tilhørende sofistikerede software kan komplicerede tandlægeopgaver fremover udvikles ’on the spot’. I USA anvender man begrebet ’Same Day Dentist’, som handler om, at patienter kan gå fra tandlægen med løsningen inden for kort tid. Det beskriver, hvordan 3D print sikrer en løsning, der sætter patienten i centrum ved at
genskabe en nærhed i tid og sted, siger han.

Komplicerede tandløsninger bliver billigere fra scanning og udvikling til tilpasning
3D scanning og 3D print reducerer tid og distance betragteligt. Det gør, at det samtidig fremover bliver billigere for patienter at få udført komplicerede tandløsninger.
Desuden giver den nye 3D teknologi, patienten nye muligheder for at få bedre indflydelse på, hvordan tandløsningen ser ud – eksempelvis om der er farvemæssige justeringer, der skal foretages. Tænder er en essentiel del af ens personlige identitet, og med
de nye teknologiske muligheder, som 3D medfører, bliver det lettere og billigere for mange mennesker at få bedre tænder.

3Shape samarbejder med danske Damvig 3D Print Solutions A/S, der som 3Shape ligeledes har
hovedkontor i København. Damvig er blandt de danske pionerer inden for 3D print og anerkendes som værende blandt de førende i Nordeuropa, når det handler om at udvikle sofistikerede 3D printløsninger til en bred vifte af brancher.

Jesper Damvig, medejer og produktionsdirektør hos Damvig.

Hurtigere prototyper og bedre udvikling
Damvig er vant til at udvikle prototypemodeller til mange forskellige brancher og virksomheder. Især fordi grænserne for hvilke materialer det er muligt at anvende til 3D print konstant udvides, oplever Damvigs produktionsdirektør, Jesper Damvig, at 3D print er inde i en accelererende udvikling.

– Vi får i stigende grad henvendelser fra virksomheder, der har behov for at speede deres udviklingsprocesser og time-to-market-processer op. Samtidig oplever vi at flere og flere virksomheder trækker på vores erfaringer, når de skal gennemføre mindre serieproduktioner. Som ofte kan det svare sig at køre ’high mix-low volume’ på 3D print maskiner, fordi opstartsomkostningerne ved traditionel produktion er meget høje, siger han.

Netop spørgsmålet om, hvordan man optimerer innovationsprocesserne, er blandt de primære årsager til det branchemæssige samarbejde, der er opstået mellem Damvig og 3Shape, fortæller David Fischer.

– Vores samarbejde med Damvig har skabt en hurtig prototype-udvikling. Samarbejdet har accelereret vores innovationsgrad og har betydet, at 3Shapes designere langt bedre har været i stand til at udvikle nye og mere sofistikerede værktøjer.

Han ser et stort potentiale i at kombinere 3D print-løsninger på det dentale område med kunstig
intelligens (AI).

– Ved at tilføre AI til 3D scanning på det dentale område kommer der automatisk forslag op til,
hvilke løsninger der passer den enkelte patient bedst. Dermed gør den avancerede teknologi, at der kan skabes nye løsninger, som fremadrettet kan øge effektiviteten for tandlægerne, siger David Fischer.

FAKTA OM DAMVIG
Damvig specialist i 3D-print. Siden 1995 har Damvig hjulpet de største danske virksomheder til innovativ udvikling med 3D-printede emner. Virksomheden er pga. sin ekspertise testsamarbejdspartner for de mest innovative 3D-printerproducenter.
Kort leveringstid, høj kvalitet, komplet fortrolighed samt præcision i arbejdet er kodeord for virksomheden, der er stiftet og ejet af Jesper Damvig og Susanne Damvig.

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


3d-printet ståltype vinder pris

En 3d-printet ståltype, der er i stand til at producere værktøjer, som kan skære gennem titanium, har vundet en pris på $15 tusinde australske dollars til en ph.d.-kandidat på RMIT University i Melbourne.

Publicerat av: 

Certificering er afgørende

Digital Metal får UL-certificering af deres binder jetting metal-system, DM P2500. Og i samme forbindelse lancerer de to nye legeringer, der tåler høje temperaturer.

Publicerat av: 

3d-print er fremtiden hos Arkitektkopia

3d-printning er blevet en mere almindelig del af arbejdsprocessen lige fra prototyping til markedsføring. Arkitektkopia ser en lys fremtid for branchen og har derfor øget sine investeringer i kvalitets 3d-print.

Publicerat av: 

I kamp mod våbenfiler på nettet

Den svenske organisation Non-Violence tog for nyligt afstand fra våben-filer, der kan downloades på nettet, så en 3d-printer kan fremstille dem. En student ved Xenter fik til opgave at designe CAD-filen, der gør det vanskeligere at lokalisere våbenfiler på nettet.

Publicerat av: