3D metalprint er kommet til Kolding

NEXTTECH har siden de modtog metalprinteren tilbage i november, arbejdet målrettet på at få installeret printeren, Her har en tilfreds direktør, Karsten Friis Hansen, netop modtaget leverancen.

3D printcentret NEXTTECH og Sjølund maskinfabrik kan nu præsentere 3D metalprinter til Kolding. Printeren er den første af sin slags i Norden og skal stå hos NEXTTECH. Den forventes at være klar til at tage i brug januar 2019.

Sjølund maskinfabrik har været engageret i NEXTTECH lige fra starten og på den måde været med til at definere rammerne for det medlemsbaserede videnscenter. Det engagement har nu ledt til, at Sjølund maskinfabrik og NEXTTECHs kan præsentere den første metalprinter.

Metalprinteren er af mærket Markforged Metal X og benytter sig af teknologien kaldet ADAM (Atomic Diffusion Additive Manufacturing), der er en ny måde at lave metalemner på. I printprocessen adskiller den sig ved at der printes med metaltråd tilsat voks og plastik. Voksen fjernes ved at printemnet vaskes inden det sintres. I sintreprocessen brændes plastikken væk og metallet smelter sammen.

– Der er et stort marked inden for metalprint, ikke mindst i Kolding, som er kendt for sine mange rustfri stålproduktioner. Men vores metalprinter er tilgængelig for alle virksomheder i hele landet, som ønsker at være en del af NEXTTECH. Bil- og luftfartsindustrien benytter sig allerede af denne teknologi, men med denne printer, bliver det nemmere for de små og mellemstore danske virksomheder at få adgang til 3D metalprint. siger Karsten Friis Hansen, direktør for NEXTTECH.

Det er netop dette sigte der kendertegner NEXTTECH, at skabe mulighed for de små og mellemstore virksomheder for at tilegne sig viden, baseret på både egne og andres erfaringer. NEXTTECH har i dag 30 medlemmer, men ambitionen er at nå op på 60 inden for det næste år. Og det skal den nye metalprinter bidrage med, fortæller Karsten Friis Hansen.

Karsten Friis Hansen er fuldt opmærksom på, at der er andre der udbyder et væsentligt større set-up inden for metalprint. Men NEXTTECHs sigte er ifølge Karsten helt forskelligt. Hos NEXTTECH handler det om at hjælpe de små og mellemstore virksomheder i gang, blandt andet via fællesskaber og samarbejde, og hvor løsninger skal være økonomisk overkommelige. Karsten mener, at man med Metal X-løsningen vil kunne dække de flestes behov inden for metalprint i Danmark, til en meget konkurrencedygtig pris.

Men printeren har også sine begrænsninger, her kan blandt andet nævnes, at der er en grænse for byggestørrelsen. Derudover er det i øjeblikket kun muligt at printe i få metaltyper, men i løbet af 2019 vil der blive tilføjet flere legeringer.

Udover selve printeren består set-up’et af en vaskestation, som fjerner overskydende voks samt en sintringsenhed, der smelter metallet sammen. Karsten Friis Hansen nævner, at her også ligger en mulighed for samarbejde og effektivisering. Han siger:
– Hvis et af vores medlemmer ønsker at investere i deres egen printer, kan de udnytte vores vaske- og sintringsenhed indtil de har etableret en rentabel produktion.

NEXTTECH har siden de modtog metalprinteren tilbage i november, arbejdet målrettet på at få installeret printeren, som blandt andet har krævet tilslutning af argon, udsugning og elektriske installationer. Der mangler stadig lidt arbejde, inden printerne forventes at kunne tages i brug i januar 2019.
Udover den nye Metal X-printer råder NEXTTECH over en SLS-printer, to ProJet-printere og to FDM-printere (fra henholdsvis Markforged og Sindoh). Et par af printerne er stillet til rådighed af henholdsvis PLM Group og CADSYS.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Petras kundskaber blev en hjælpende hånd

Med hjælp af 3d-scanning, 3d-print og tålmodighed lykkedes det Petra Jørgensen at designe og printe en armprotese til femårige Tova, som er født med dysmeli. “Det var et projekt, der føltes ekstra godt, fordi jeg fik mulighed for at gøre noget for et andet menneske, siger Petra Jørgensen.

Publicerat av: 

Første Pantone-certificering til to Stratasys-printere

To PolyJet’s 3d-printere fra Stratasys er blevet certificeret af Pantone, der er den globale myndighed og ekspert i farver til designbranchen. Med certificering af de to printere har Stratasys integreret et Pantone Color Management System i arbejdsprocessen for 3d-printermodellerne J735 og J750 – hvilket sikrer at prototypeprocessen bliver farvekodet.

Publicerat av: 

Dansk 3d-printer på vej til Saudi Arabien

Den danske 3d-printerproducent COBOD International har netop solgt en af deres 3d-konstruktionsprintere – BOD2 modellen – til det Saudi Arabiske byggefirma Elite for Construction & Development Co og bidrager til landets mål om, at 25% af bygningerne skal være bygget med 3d-teknologi.

Publicerat av: 

Danske slutbrugere drager fordel af 3D-printing

Den danske 3D-printvirksomhed Damvig har produceret 3d-printdele siden 1995 ved hjælp af 3d-printsystemer fra EOS. Siden da har Damvig oplevet en ændring inden for viden og brug af 3d-printning i Danmark. Virksomheder der anvender 3d-printning overhaler nu deres konkurrenter.

Publicerat av: 

Årets Wohlers Report om 3D-printning er her

2019-udgaven af den ledende rapport om 3d-printerbranchen er netop udgivet. Wohlers Report påviser, at AM-teknologien fortsætter som en trend med mange nye aktører, og at det er et marked med investeringer, der omfatter flere hundrede millioner dollars.

Publicerat av: 

Studerende fik firma til at satse på 3d-print

Nenad Dordevic valgte at tage skridtet fra traditionel konstruktør til at studere til 3d-printspecialist. På hans arbejdsplads Alfdex i Landskrona har han vist ledelsen, hvordan man kan effektivisere produktionen med hjælp af 3d-printning.

Publicerat av: