3D metalprint er kommet til Kolding

NEXTTECH har siden de modtog metalprinteren tilbage i november, arbejdet målrettet på at få installeret printeren, Her har en tilfreds direktør, Karsten Friis Hansen, netop modtaget leverancen.

3D printcentret NEXTTECH og Sjølund maskinfabrik kan nu præsentere 3D metalprinter til Kolding. Printeren er den første af sin slags i Norden og skal stå hos NEXTTECH. Den forventes at være klar til at tage i brug januar 2019.

Sjølund maskinfabrik har været engageret i NEXTTECH lige fra starten og på den måde været med til at definere rammerne for det medlemsbaserede videnscenter. Det engagement har nu ledt til, at Sjølund maskinfabrik og NEXTTECHs kan præsentere den første metalprinter.

Metalprinteren er af mærket Markforged Metal X og benytter sig af teknologien kaldet ADAM (Atomic Diffusion Additive Manufacturing), der er en ny måde at lave metalemner på. I printprocessen adskiller den sig ved at der printes med metaltråd tilsat voks og plastik. Voksen fjernes ved at printemnet vaskes inden det sintres. I sintreprocessen brændes plastikken væk og metallet smelter sammen.

– Der er et stort marked inden for metalprint, ikke mindst i Kolding, som er kendt for sine mange rustfri stålproduktioner. Men vores metalprinter er tilgængelig for alle virksomheder i hele landet, som ønsker at være en del af NEXTTECH. Bil- og luftfartsindustrien benytter sig allerede af denne teknologi, men med denne printer, bliver det nemmere for de små og mellemstore danske virksomheder at få adgang til 3D metalprint. siger Karsten Friis Hansen, direktør for NEXTTECH.

Det er netop dette sigte der kendertegner NEXTTECH, at skabe mulighed for de små og mellemstore virksomheder for at tilegne sig viden, baseret på både egne og andres erfaringer. NEXTTECH har i dag 30 medlemmer, men ambitionen er at nå op på 60 inden for det næste år. Og det skal den nye metalprinter bidrage med, fortæller Karsten Friis Hansen.

Karsten Friis Hansen er fuldt opmærksom på, at der er andre der udbyder et væsentligt større set-up inden for metalprint. Men NEXTTECHs sigte er ifølge Karsten helt forskelligt. Hos NEXTTECH handler det om at hjælpe de små og mellemstore virksomheder i gang, blandt andet via fællesskaber og samarbejde, og hvor løsninger skal være økonomisk overkommelige. Karsten mener, at man med Metal X-løsningen vil kunne dække de flestes behov inden for metalprint i Danmark, til en meget konkurrencedygtig pris.

Men printeren har også sine begrænsninger, her kan blandt andet nævnes, at der er en grænse for byggestørrelsen. Derudover er det i øjeblikket kun muligt at printe i få metaltyper, men i løbet af 2019 vil der blive tilføjet flere legeringer.

Udover selve printeren består set-up’et af en vaskestation, som fjerner overskydende voks samt en sintringsenhed, der smelter metallet sammen. Karsten Friis Hansen nævner, at her også ligger en mulighed for samarbejde og effektivisering. Han siger:
– Hvis et af vores medlemmer ønsker at investere i deres egen printer, kan de udnytte vores vaske- og sintringsenhed indtil de har etableret en rentabel produktion.

NEXTTECH har siden de modtog metalprinteren tilbage i november, arbejdet målrettet på at få installeret printeren, som blandt andet har krævet tilslutning af argon, udsugning og elektriske installationer. Der mangler stadig lidt arbejde, inden printerne forventes at kunne tages i brug i januar 2019.
Udover den nye Metal X-printer råder NEXTTECH over en SLS-printer, to ProJet-printere og to FDM-printere (fra henholdsvis Markforged og Sindoh). Et par af printerne er stillet til rådighed af henholdsvis PLM Group og CADSYS.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


3d-printet ståltype vinder pris

En 3d-printet ståltype, der er i stand til at producere værktøjer, som kan skære gennem titanium, har vundet en pris på $15 tusinde australske dollars til en ph.d.-kandidat på RMIT University i Melbourne.

Publicerat av: 

Certificering er afgørende

Digital Metal får UL-certificering af deres binder jetting metal-system, DM P2500. Og i samme forbindelse lancerer de to nye legeringer, der tåler høje temperaturer.

Publicerat av: 

3d-print er fremtiden hos Arkitektkopia

3d-printning er blevet en mere almindelig del af arbejdsprocessen lige fra prototyping til markedsføring. Arkitektkopia ser en lys fremtid for branchen og har derfor øget sine investeringer i kvalitets 3d-print.

Publicerat av: 

I kamp mod våbenfiler på nettet

Den svenske organisation Non-Violence tog for nyligt afstand fra våben-filer, der kan downloades på nettet, så en 3d-printer kan fremstille dem. En student ved Xenter fik til opgave at designe CAD-filen, der gør det vanskeligere at lokalisere våbenfiler på nettet.

Publicerat av: