Forskere finder ny metode til 3d-scanning med mobilkamera

På billedet ovenfor ses nogen af genstandene, der er genskabt i 3d med denne nye metode. Billede: ACM Transactions on Graphics.

Forskere fra Korean Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) og Universitetet i Zaragoza, Spanien, har fundet en metode til at indfange virkeligheden i 3d udelukkende ved brug af et helt almindeligt digitalt kamera, eller et kamera der er indbygget i en smartphone. Metoden blev for nylig præsenteret på SIGGRAPH Asia 2018, der en konference og messe for datagrafik og interaktive teknologier.

Den nye metode muliggør 3d-scanning til alle
Forskning har tidligere vist forskellige metoder til at skabe virkelige objekter i 3d. Men med denne metode, som er den første af sin slags, viser udviklerne fra KAIST og Universitetet i Zaragoza, at de kan skabe 3d-objekter uden dyrt specialudstyr, og som ydermere giver bedre resultater i forhold til tidligere studier.
Forskerne har udviklet en algoritme til projektet, der gør det muligt at skabe 3d-objekter. Algoritmen baserer sig på en matematisk funktion kaldet ”rumligt varierende tovejs refleksionsfordelingsfunktion” (spatially varying bidirectional reflectance distribution function – SVBRDF) og anvendes ofte i forbindelse med algoritmer til datagrafik. Den definerer, hvordan lys opfører sig, når det reflekteres fra en uigennemsigtig overflade.
Det geniale ved denne rekonstruktions-algoritme er, at kvaliteten til skabelse af 3d-objekter er sikret og ikke kompromitteres af, at man bruger almindelige kameraer. Udstyret som blev brugt var bl.a. et Nikon D7000 DSLR-kamera og mobilkameraet i en Nexus 5x.
Studiet konkluderer, at man med denne metode ikke bremser langt dyrere kommercielle 3d indscanningssystemer, hvilket gør fremstilling af 3d-objekter muligt for det brede publikum.

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Petras kundskaber blev en hjælpende hånd

Med hjælp af 3d-scanning, 3d-print og tålmodighed lykkedes det Petra Jørgensen at designe og printe en armprotese til femårige Tova, som er født med dysmeli. “Det var et projekt, der føltes ekstra godt, fordi jeg fik mulighed for at gøre noget for et andet menneske, siger Petra Jørgensen.

Publicerat av: 

Første Pantone-certificering til to Stratasys-printere

To PolyJet’s 3d-printere fra Stratasys er blevet certificeret af Pantone, der er den globale myndighed og ekspert i farver til designbranchen. Med certificering af de to printere har Stratasys integreret et Pantone Color Management System i arbejdsprocessen for 3d-printermodellerne J735 og J750 – hvilket sikrer at prototypeprocessen bliver farvekodet.

Publicerat av: 

Dansk 3d-printer på vej til Saudi Arabien

Den danske 3d-printerproducent COBOD International har netop solgt en af deres 3d-konstruktionsprintere – BOD2 modellen – til det Saudi Arabiske byggefirma Elite for Construction & Development Co og bidrager til landets mål om, at 25% af bygningerne skal være bygget med 3d-teknologi.

Publicerat av: 

Danske slutbrugere drager fordel af 3D-printing

Den danske 3D-printvirksomhed Damvig har produceret 3d-printdele siden 1995 ved hjælp af 3d-printsystemer fra EOS. Siden da har Damvig oplevet en ændring inden for viden og brug af 3d-printning i Danmark. Virksomheder der anvender 3d-printning overhaler nu deres konkurrenter.

Publicerat av: 

Årets Wohlers Report om 3D-printning er her

2019-udgaven af den ledende rapport om 3d-printerbranchen er netop udgivet. Wohlers Report påviser, at AM-teknologien fortsætter som en trend med mange nye aktører, og at det er et marked med investeringer, der omfatter flere hundrede millioner dollars.

Publicerat av: 

Studerende fik firma til at satse på 3d-print

Nenad Dordevic valgte at tage skridtet fra traditionel konstruktør til at studere til 3d-printspecialist. På hans arbejdsplads Alfdex i Landskrona har han vist ledelsen, hvordan man kan effektivisere produktionen med hjælp af 3d-printning.

Publicerat av: