Forskere finder ny metode til 3d-scanning med mobilkamera

På billedet ovenfor ses nogen af genstandene, der er genskabt i 3d med denne nye metode. Billede: ACM Transactions on Graphics.

Forskere fra Korean Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) og Universitetet i Zaragoza, Spanien, har fundet en metode til at indfange virkeligheden i 3d udelukkende ved brug af et helt almindeligt digitalt kamera, eller et kamera der er indbygget i en smartphone. Metoden blev for nylig præsenteret på SIGGRAPH Asia 2018, der en konference og messe for datagrafik og interaktive teknologier.

Den nye metode muliggør 3d-scanning til alle
Forskning har tidligere vist forskellige metoder til at skabe virkelige objekter i 3d. Men med denne metode, som er den første af sin slags, viser udviklerne fra KAIST og Universitetet i Zaragoza, at de kan skabe 3d-objekter uden dyrt specialudstyr, og som ydermere giver bedre resultater i forhold til tidligere studier.
Forskerne har udviklet en algoritme til projektet, der gør det muligt at skabe 3d-objekter. Algoritmen baserer sig på en matematisk funktion kaldet ”rumligt varierende tovejs refleksionsfordelingsfunktion” (spatially varying bidirectional reflectance distribution function – SVBRDF) og anvendes ofte i forbindelse med algoritmer til datagrafik. Den definerer, hvordan lys opfører sig, når det reflekteres fra en uigennemsigtig overflade.
Det geniale ved denne rekonstruktions-algoritme er, at kvaliteten til skabelse af 3d-objekter er sikret og ikke kompromitteres af, at man bruger almindelige kameraer. Udstyret som blev brugt var bl.a. et Nikon D7000 DSLR-kamera og mobilkameraet i en Nexus 5x.
Studiet konkluderer, at man med denne metode ikke bremser langt dyrere kommercielle 3d indscanningssystemer, hvilket gør fremstilling af 3d-objekter muligt for det brede publikum.

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


I kamp mod våbenfiler på nettet

Den svenske organisation Non-Violence tog for nyligt afstand fra våben-filer, der kan downloades på nettet, så en 3d-printer kan fremstille dem. En student ved Xenter fik til opgave at designe CAD-filen, der gør det vanskeligere at lokalisere våbenfiler på nettet.

Publicerat av: 

3d-hybridprintere kan bane vejen for byggeindustrien

EU-finansieret projekt præsenterer en 3d-hybridprinter til fly-og byggeindustrien.
Reduktion af omkostningerne forbedring af effektiviteten og produktionsflexibiliten er kernen til at styrke Europas industrielle konkurrenceevne, skriver projektpartner Autodesk i en pressemeddelelse.

Publicerat av: 

Svenske initiativer kan nå nye højder

Alfred Nobel Science Park modtager 3,7 millioner kroner til at drive projektet ACES, Additive Coordination in East Central Sweden. Målet er, at knytte forskellige initiativer inden for Additive Manufacturing sammen.

Publicerat av: 

Bulgarsk 3d-printet ribben i nylon

Tidligere 3d-printede man ribben i titanium, men det var ikke været et velegnet materiale, da titanium ikke er lige så bøjeligt som det naturlige. Men nu har man taget et nylonmateriale i brug, der egner sig meget bedre.

Publicerat av: 

3d-print i børnehøjde

3d-printere kan også fungere som værktøjer i undervisningen. Eleverne på Den dansk-franske Skole i København har som et projekt bygget deres egen 3d-printer. I processen har de lært meget om teknik og at løse problemer, og de har brugt deres kreativitet til at designe deres egne 3d-printede ting.

Publicerat av: