Forskere finder ny metode til 3d-scanning med mobilkamera

På billedet ovenfor ses nogen af genstandene, der er genskabt i 3d med denne nye metode. Billede: ACM Transactions on Graphics.

Forskere fra Korean Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) og Universitetet i Zaragoza, Spanien, har fundet en metode til at indfange virkeligheden i 3d udelukkende ved brug af et helt almindeligt digitalt kamera, eller et kamera der er indbygget i en smartphone. Metoden blev for nylig præsenteret på SIGGRAPH Asia 2018, der en konference og messe for datagrafik og interaktive teknologier.

Den nye metode muliggør 3d-scanning til alle
Forskning har tidligere vist forskellige metoder til at skabe virkelige objekter i 3d. Men med denne metode, som er den første af sin slags, viser udviklerne fra KAIST og Universitetet i Zaragoza, at de kan skabe 3d-objekter uden dyrt specialudstyr, og som ydermere giver bedre resultater i forhold til tidligere studier.
Forskerne har udviklet en algoritme til projektet, der gør det muligt at skabe 3d-objekter. Algoritmen baserer sig på en matematisk funktion kaldet ”rumligt varierende tovejs refleksionsfordelingsfunktion” (spatially varying bidirectional reflectance distribution function – SVBRDF) og anvendes ofte i forbindelse med algoritmer til datagrafik. Den definerer, hvordan lys opfører sig, når det reflekteres fra en uigennemsigtig overflade.
Det geniale ved denne rekonstruktions-algoritme er, at kvaliteten til skabelse af 3d-objekter er sikret og ikke kompromitteres af, at man bruger almindelige kameraer. Udstyret som blev brugt var bl.a. et Nikon D7000 DSLR-kamera og mobilkameraet i en Nexus 5x.
Studiet konkluderer, at man med denne metode ikke bremser langt dyrere kommercielle 3d indscanningssystemer, hvilket gør fremstilling af 3d-objekter muligt for det brede publikum.

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Første Pantone-certificering til to Stratasys-printere

To PolyJet’s 3d-printere fra Stratasys er blevet certificeret af Pantone, der er den globale myndighed og ekspert i farver til designbranchen. Med certificering af de to printere har Stratasys integreret et Pantone Color Management System i arbejdsprocessen for 3d-printermodellerne J735 og J750 – hvilket sikrer at prototypeprocessen bliver farvekodet.

Publicerat av: 

Dansk 3d-printer på vej til Saudi Arabien

Den danske 3d-printerproducent COBOD International har netop solgt en af deres 3d-konstruktionsprintere – BOD2 modellen – til det Saudi Arabiske byggefirma Elite for Construction & Development Co og bidrager til landets mål om, at 25% af bygningerne skal være bygget med 3d-teknologi.

Publicerat av: 

Danske slutbrugere drager fordel af 3D-printing

Den danske 3D-printvirksomhed Damvig har produceret 3d-printdele siden 1995 ved hjælp af 3d-printsystemer fra EOS. Siden da har Damvig oplevet en ændring inden for viden og brug af 3d-printning i Danmark. Virksomheder der anvender 3d-printning overhaler nu deres konkurrenter.

Publicerat av: 

Årets Wohlers Report om 3D-printning er her

2019-udgaven af den ledende rapport om 3d-printerbranchen er netop udgivet. Wohlers Report påviser, at AM-teknologien fortsætter som en trend med mange nye aktører, og at det er et marked med investeringer, der omfatter flere hundrede millioner dollars.

Publicerat av: 

Studerende fik firma til at satse på 3d-print

Nenad Dordevic valgte at tage skridtet fra traditionel konstruktør til at studere til 3d-printspecialist. På hans arbejdsplads Alfdex i Landskrona har han vist ledelsen, hvordan man kan effektivisere produktionen med hjælp af 3d-printning.

Publicerat av: