3d-printede tænder får flere til at spise

Højskolen i Halmstad tager nu forskningen i tandimplantater et skridt videre via et nyt digitalt projekt. Ved at anvende digital teknik og 3d-printteknologi vil kontrolleret knoglevækst blive billigere og lettere at tilbyde patienter i nød.

For at leve et godt liv, har vi brug for mad og næring. Der er desværre en tendens blandt patienter, som har svært ved at tygge maden, at de vælger færre fiberrige fødevarer, hvilket kan forringe deres livskvalitet. På Højskolen i Halmstad har man længe studeret tandimplantater, og nu starter det nye digitale projekt, der primært skal hjælpe patienter med at få nye tænder, men også udvikle og gøre kontrolleret knoglevækst mere tilgængelig.

Nogle gange behøver en patient et tandimplantat, mens der mangler knoglemasse at sætte det fast i. Dette kan skyldes en sygdom eller en form for traume. I sådan et tilfælde er tandlægen nødt til at opbygge knoglen, hvilket kaldes kontrolleret knoglevækst, forklarer Bengt-Göran Rosén, professor i maskinteknik på Højskolen i Halmstad.

Tidligere har man anvendt erstatningsmaterialer for at opbygge nye knogler. Alternativt har man kunne transplantere et stykke knogle direkte ind i kroppen på patienten. På Højskolen har de derimod testet anvendelsen af en polymermembran, der fremstilles via digital teknik og 3d-printteknologi.

-Vi benytter os også af en polymermembran, der fremstilles med digital teknik og 3d-printteknologi. Via en tomografiscanning får vi adgang til CAD- og 3d-data, der gør det muligt at tilpasse membranens udformning, alt efter hvordan den færdige knogle skal se ud. Membranen placeres derefter på området med manglende knogle. Membranen stimulerer knoglevækst, og med denne metode kan patienten få lige akkurat så meget knoglemasse, der er nødvendigt for at fastgøre en skrue til et tandimplantat, uddyber Bengt-Göran Rosén.

Eftersom membranen fremstilles med digital teknik i moderne maskiner og er let at håndtere, er der et stort potentiale for at udbrede metoden, udtaler Bengt-Göran Rosén og fortsætter;

-I dag er det ikke alle tandlæger, som har erfaring med knoglevækst, da det er en ganske kompliceret og tidskrævende proces. Med vores nye teknologi, vil processen gå meget glattere, og det bliver samtidigt meget billigere. Med denne metode kan tandlæger tilbyde disse behandlinger, hvilket passer til det stigende antal af patienter, som behøver knoglevækst.

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


I kamp mod våbenfiler på nettet

Den svenske organisation Non-Violence tog for nyligt afstand fra våben-filer, der kan downloades på nettet, så en 3d-printer kan fremstille dem. En student ved Xenter fik til opgave at designe CAD-filen, der gør det vanskeligere at lokalisere våbenfiler på nettet.

Publicerat av: 

3d-hybridprintere kan bane vejen for byggeindustrien

EU-finansieret projekt præsenterer en 3d-hybridprinter til fly-og byggeindustrien.
Reduktion af omkostningerne forbedring af effektiviteten og produktionsflexibiliten er kernen til at styrke Europas industrielle konkurrenceevne, skriver projektpartner Autodesk i en pressemeddelelse.

Publicerat av: 

Svenske initiativer kan nå nye højder

Alfred Nobel Science Park modtager 3,7 millioner kroner til at drive projektet ACES, Additive Coordination in East Central Sweden. Målet er, at knytte forskellige initiativer inden for Additive Manufacturing sammen.

Publicerat av: 

Bulgarsk 3d-printet ribben i nylon

Tidligere 3d-printede man ribben i titanium, men det var ikke været et velegnet materiale, da titanium ikke er lige så bøjeligt som det naturlige. Men nu har man taget et nylonmateriale i brug, der egner sig meget bedre.

Publicerat av: 

3d-print i børnehøjde

3d-printere kan også fungere som værktøjer i undervisningen. Eleverne på Den dansk-franske Skole i København har som et projekt bygget deres egen 3d-printer. I processen har de lært meget om teknik og at løse problemer, og de har brugt deres kreativitet til at designe deres egne 3d-printede ting.

Publicerat av: