Tænk strategisk ved integration af 3d-print

Ifølge Dansk AM Hub skal de danske virksomheder tænke strategisk, hvis vækstpotentialet i Additive Manufacturing/3d-print for alvor skal indfries. I en nyligt udgivet rapport om danske fremstillingsvirksomheders brug af Additive Manufacturing (AM) og 3d-print konkluderes det, at 25 % af danske fremstillingsvirksomheder har taget teknologien i brug. Dette viser, at der er sket en væsentlig stigning i forhold til tidligere undersøgelser, der for få år tilbage viste, at de danske virksomheder stille og roligt var ved at tage teknologien til sig.
AM-teknologien er hastigst voksende, og i 2017 oplevede man en vækstrate på 21 % for det samlede marked inden for AM-produkter og services. Internationale rapporter har vist, at AM er den næst hurtigst voksende teknologi i forhold til antal udstedte patenter, og at teknologien i perioden 2014-2017 havde en gennemsnitlig vækstrate på over 20 %. Markedet forventes derfor i 2021 at vokse til næsten 20 mia. USD mod 7 mia. USD i 2017.

3d-print opgraderer virksomheders forretningsmodeller

Dansk AM Hubs besked til de danske virksomheder er, at de i højere grad skal tænke AM og 3d-print ind i forretningsudviklingen. Teknologien fremmer innovation, og Dansk AM Hubs rapport viser, at virksomhederne, der er længst fremme i anvendelsen af AM og 3d-print, også er de virksomheder, som opnår mest innovation.
”Væksten ligger ikke i prototyper, men i at se det enorme potentiale 3D print også rummer. Det er bl.a.,at produktion kan foregå, der hvor et produkt skal bruges, at man kan spare materialer og ressourcer, og at man kan producere efter behov fremfor minimum at skulle producere 10.000 enheder af noget, man måske kun skal bruge det halve af. Ved at se på hele værdikæden ligger der et særligt potentiale for at forbedre virksomhedernes konkurrenceevne”, siger Mads Kjøller Damkjær, CEO i Dansk AM Hub.

Dansk AM Hub foreslår, at man kan betragte AM/3d-print som mekanismen til at gennemføre en stor forandring af sin virksomhed, hvor nye forretningsmodeller og andre former for tjenester og samspil med kunder opstår. Præcist dette har Allan Petersen fra Monogool gjort med sin brilleforretning. I 2012 var forretningen på fallittens rand, men 3d-printteknologien ændrede forretningsmodellen på flere parametre og reddede virksomheden. Brillerne designes nu lettere og med færre dele. Derudover har værdikæden også forandret sig, hvor man nu kan bestille briller on-demand. Monogools lager er desuden kun på størrelse med et mindre udhus på trods af det store sortiment, og alt dette har 3d-print gjort muligt.

Eksemplet viser, at 3d-print rummer muligheder for at ændre måden, man kan drive forretning på ved bl.a. at ændre de værdier og oplevelser, man kan tilbyde sine kunder. Dog tænker de fleste stadigvæk, at 3d-print er et redskab, der erstatter og forbedrer blot et enkelt led i produktionen, f.eks. hurtigere fremstilling af prototyper. Dansk AM Hubs rapport viser også, at introduktionen til teknologien oftest sker bottom-up gennem en medarbejder, som ofte er de fremsynede ingeniører, der eksperimenterer lidt i maskinrummet.
Hvis AM/3d-print skal udnyttes til sit fulde potentiale, er virksomhederne ifølge Mads Kjøller Damkjær nødsaget til at tænke 3d-print ind i flere led i forretningsmodellen i stedet for blot at skabe nye prototyper til innovative projekter.

Læs rapporten her: https://am-hub.dk/rapport-2019/

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


I kamp mod våbenfiler på nettet

Den svenske organisation Non-Violence tog for nyligt afstand fra våben-filer, der kan downloades på nettet, så en 3d-printer kan fremstille dem. En student ved Xenter fik til opgave at designe CAD-filen, der gør det vanskeligere at lokalisere våbenfiler på nettet.

Publicerat av: 

3d-hybridprintere kan bane vejen for byggeindustrien

EU-finansieret projekt præsenterer en 3d-hybridprinter til fly-og byggeindustrien.
Reduktion af omkostningerne forbedring af effektiviteten og produktionsflexibiliten er kernen til at styrke Europas industrielle konkurrenceevne, skriver projektpartner Autodesk i en pressemeddelelse.

Publicerat av: 

Svenske initiativer kan nå nye højder

Alfred Nobel Science Park modtager 3,7 millioner kroner til at drive projektet ACES, Additive Coordination in East Central Sweden. Målet er, at knytte forskellige initiativer inden for Additive Manufacturing sammen.

Publicerat av: 

Bulgarsk 3d-printet ribben i nylon

Tidligere 3d-printede man ribben i titanium, men det var ikke været et velegnet materiale, da titanium ikke er lige så bøjeligt som det naturlige. Men nu har man taget et nylonmateriale i brug, der egner sig meget bedre.

Publicerat av: 

3d-print i børnehøjde

3d-printere kan også fungere som værktøjer i undervisningen. Eleverne på Den dansk-franske Skole i København har som et projekt bygget deres egen 3d-printer. I processen har de lært meget om teknik og at løse problemer, og de har brugt deres kreativitet til at designe deres egne 3d-printede ting.

Publicerat av: