3d-hybridprintere kan bane vejen for byggeindustrien

Ti partnere fra seks forskellige lande har i Spanien bygget en 3d-hybridprinter til store og komplekse metaldele. Printeren består af robotarme, der arbejder additivt og bygger objektet op, samt af en formalingsmaskine, der arbejder subtraktivt og fjerner urenheder samt eventuelle støttestrukturer. Maskinen vil i første omgang blive brugt til at producere dele til fly- og byggeindustrien, såsom flypaneler og vindturbiner.

Projektet, der går under navnet LASIMM (large additive subtractive integrated modular machine), er finansieret af EU’s innovationsprogram Horisont 2020. De ti partnere bag projektet består af virksomheder, forskningsinstitutioner og universiteter fra forskellige lande (se hvilke i videoen nedenfor).

CAD-model over hybridprinteren som er 14 x 11 x 5 meter. Maskinen kommer til at kunne fremstille metaldele og konstruktioner, der er 6 meter med 2 meter i diameter og med en vægt på op til 2000 kilo.

CAD-model over hybridprinteren som er 14 x 11 x 5 meter. Maskinen kommer til at kunne fremstille metaldele og konstruktioner, der er 6 meter med 2 meter i diameter og med en vægt på op til 2000 kilo.

Reducerer omkostninger og lead time

Med den nye maskine regner man med at reducere både omkostninger og ”lead time” fra produkt til marked (time to market) med 20 procent, skriver en af projektets partnere i en pressemeddelelse på Autodesk. Den modulære maskine baner også vejen for et skift i 3d-printning og processen “fra-CAD-til-produktion”.

-Mens den forbruger- og fremstillingsvenlige 3d-printning har fået stor opmærksomhed, er det specielt inden for industrien og bygge-og anlægsbranchen, at denne teknologi kan få den mest betydelige og varige virkning, udtaler Eurico Assuncao, projektkoordinator på LASIMM og fortsætter:

Anvendelsen af 3d-printerteknologi har nu nået et toppunkt med hensyn til fremstilling og montering af en af verdens største 3d-hybridprintere. En teknologisk bedrift, der vil bane vejen for at al bygningsinfrastruktur kan være 3d-printet i fremtiden.

Videoen nedenfor er fra projektets start og visen en CAD-model af 3d-printeren

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


3d-printet ståltype vinder pris

En 3d-printet ståltype, der er i stand til at producere værktøjer, som kan skære gennem titanium, har vundet en pris på $15 tusinde australske dollars til en ph.d.-kandidat på RMIT University i Melbourne.

Publicerat av: 

Certificering er afgørende

Digital Metal får UL-certificering af deres binder jetting metal-system, DM P2500. Og i samme forbindelse lancerer de to nye legeringer, der tåler høje temperaturer.

Publicerat av: 

3d-print er fremtiden hos Arkitektkopia

3d-printning er blevet en mere almindelig del af arbejdsprocessen lige fra prototyping til markedsføring. Arkitektkopia ser en lys fremtid for branchen og har derfor øget sine investeringer i kvalitets 3d-print.

Publicerat av: 

I kamp mod våbenfiler på nettet

Den svenske organisation Non-Violence tog for nyligt afstand fra våben-filer, der kan downloades på nettet, så en 3d-printer kan fremstille dem. En student ved Xenter fik til opgave at designe CAD-filen, der gør det vanskeligere at lokalisere våbenfiler på nettet.

Publicerat av: