3d-hybridprintere kan bane vejen for byggeindustrien

Ti partnere fra seks forskellige lande har i Spanien bygget en 3d-hybridprinter til store og komplekse metaldele. Printeren består af robotarme, der arbejder additivt og bygger objektet op, samt af en formalingsmaskine, der arbejder subtraktivt og fjerner urenheder samt eventuelle støttestrukturer. Maskinen vil i første omgang blive brugt til at producere dele til fly- og byggeindustrien, såsom flypaneler og vindturbiner.

Projektet, der går under navnet LASIMM (large additive subtractive integrated modular machine), er finansieret af EU’s innovationsprogram Horisont 2020. De ti partnere bag projektet består af virksomheder, forskningsinstitutioner og universiteter fra forskellige lande (se hvilke i videoen nedenfor).

CAD-model over hybridprinteren som er 14 x 11 x 5 meter. Maskinen kommer til at kunne fremstille metaldele og konstruktioner, der er 6 meter med 2 meter i diameter og med en vægt på op til 2000 kilo.

CAD-model over hybridprinteren som er 14 x 11 x 5 meter. Maskinen kommer til at kunne fremstille metaldele og konstruktioner, der er 6 meter med 2 meter i diameter og med en vægt på op til 2000 kilo.

Reducerer omkostninger og lead time

Med den nye maskine regner man med at reducere både omkostninger og ”lead time” fra produkt til marked (time to market) med 20 procent, skriver en af projektets partnere i en pressemeddelelse på Autodesk. Den modulære maskine baner også vejen for et skift i 3d-printning og processen “fra-CAD-til-produktion”.

-Mens den forbruger- og fremstillingsvenlige 3d-printning har fået stor opmærksomhed, er det specielt inden for industrien og bygge-og anlægsbranchen, at denne teknologi kan få den mest betydelige og varige virkning, udtaler Eurico Assuncao, projektkoordinator på LASIMM og fortsætter:

Anvendelsen af 3d-printerteknologi har nu nået et toppunkt med hensyn til fremstilling og montering af en af verdens største 3d-hybridprintere. En teknologisk bedrift, der vil bane vejen for at al bygningsinfrastruktur kan være 3d-printet i fremtiden.

Videoen nedenfor er fra projektets start og visen en CAD-model af 3d-printeren

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Petras kundskaber blev en hjælpende hånd

Med hjælp af 3d-scanning, 3d-print og tålmodighed lykkedes det Petra Jørgensen at designe og printe en armprotese til femårige Tova, som er født med dysmeli. “Det var et projekt, der føltes ekstra godt, fordi jeg fik mulighed for at gøre noget for et andet menneske, siger Petra Jørgensen.

Publicerat av: 

Første Pantone-certificering til to Stratasys-printere

To PolyJet’s 3d-printere fra Stratasys er blevet certificeret af Pantone, der er den globale myndighed og ekspert i farver til designbranchen. Med certificering af de to printere har Stratasys integreret et Pantone Color Management System i arbejdsprocessen for 3d-printermodellerne J735 og J750 – hvilket sikrer at prototypeprocessen bliver farvekodet.

Publicerat av: 

Dansk 3d-printer på vej til Saudi Arabien

Den danske 3d-printerproducent COBOD International har netop solgt en af deres 3d-konstruktionsprintere – BOD2 modellen – til det Saudi Arabiske byggefirma Elite for Construction & Development Co og bidrager til landets mål om, at 25% af bygningerne skal være bygget med 3d-teknologi.

Publicerat av: 

Danske slutbrugere drager fordel af 3D-printing

Den danske 3D-printvirksomhed Damvig har produceret 3d-printdele siden 1995 ved hjælp af 3d-printsystemer fra EOS. Siden da har Damvig oplevet en ændring inden for viden og brug af 3d-printning i Danmark. Virksomheder der anvender 3d-printning overhaler nu deres konkurrenter.

Publicerat av: 

Årets Wohlers Report om 3D-printning er her

2019-udgaven af den ledende rapport om 3d-printerbranchen er netop udgivet. Wohlers Report påviser, at AM-teknologien fortsætter som en trend med mange nye aktører, og at det er et marked med investeringer, der omfatter flere hundrede millioner dollars.

Publicerat av: 

Studerende fik firma til at satse på 3d-print

Nenad Dordevic valgte at tage skridtet fra traditionel konstruktør til at studere til 3d-printspecialist. På hans arbejdsplads Alfdex i Landskrona har han vist ledelsen, hvordan man kan effektivisere produktionen med hjælp af 3d-printning.

Publicerat av: