I kamp mod våbenfiler på nettet

Rammzi Jawda studerer for å bli 3d-tekniker ved Xenter i Botkyrka. Foto: Patrik Lark


Non-Violence nye projekt, som går under navnet The Non Violence Torrent, går ud på at sprede en fil på nettet, der kan downloades af det kendte kunstværk ”Non-Violence” af Carl Fredrik Reuterswärd. Ved bevidst at give filen et lignende navn som de uønskede CAD-filer af våben, skal det blive vanskeligere at lokalisere dem.

Student ved Xenter designede filen

Rammzi Jawda, som er ved at uddanne sig til 3d-tekniker ved Xenter i Botkyrka, fik til opgave at forvandle kunstværket til en fungerende printbar CAD-fil.

-Jeg modtog 3d-filen fra Animal (repræsentant for Non-Violence). Filen var fejlbehæftet og blev repareret i Netfabb, og for at mindske behovet for støttestrukturer delte jeg revolveren i tre. På den måde blev hver enkelt del lettere at printe, fortæller Rammzi og fortsætter:

-Derefter lavede jeg nogle testprint for at se om delene så god ud. Da jeg var tilfreds med alle dele, blev de limet sammen, og derefter blev den færdige model sendt til Animal.

Rammzi har nu studeret i syv måneder ved Xenter i Botkyrka for at blive 3d-tekniker. Interessen for 3d-printning startede som en hobby og udviklede sig til en tanke om potentielt karrierevalg. Men hvordan ser han så problematikken med muligheden for at printe fungerende våben?

-Det jeg tænker i første omgang er, at folk kommer til at tro, at 3d-printere er våbenfremstillere. Men dem som ikke har tilstrækkelig indsigt inden for området forstår ikke, at våbenfremstilling findes i forskellige nuancer i 3d-industrien. Der er også en stor risiko for, at hele 3d-printerbranchen kommer til at fremstå i et uheldigt lys. Men alt kan jo misbruges.

-Desuden er det heller ikke den simpleste måde at skaffe sig våben på. Hvis man ved, hvem man skal købe våben fra, kan man relativt enkelt skaffe våben til en lavere pris, sammenlignet med prisen ved fremstilling med en 3d-printer, siger Rammzi.

Bronzerevolveren med knude har titlen «Non-Violence» og blev udformet i 1985 av den svenske kunstner Carl Frederik Reuterswärd (1934-2016), og skitserne til skulpturen blev påbegyndt som en reaktion på, at John Lennon blev skudt og dræbt udenfor sin lejlighed i New York i 1980. Den er blevet et symbol for fred rundt omkring i verden og står som skulptur på 30 forskellige steder, flest i Sverige, men også i Frankrig, Schweiz, Luxemburg, Kina, Tyskland og udenfor FN-bygningen i New York.

Da filen blev udgivet

Projektet blev startet op, efter at det svenske toldvæsen og politi havde advaret mod 3d-printede våben. Siden den 31. januar i år har det været muligt at downloade filen.

-Hos Non-Violence ved vi, at forebyggende arbejde er det eneste, som skaber reel forandring. Det ville have været naivt at tro, at vi kan kontrollere eller stoppe spredning af data på nettet. Men med dette initiativ håber vi på, at spørgsmålet kommer på dagsordenen, siger Zena Fialdini, som er Sveriges chef hos Non-Violence.

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


3d-printet ståltype vinder pris

En 3d-printet ståltype, der er i stand til at producere værktøjer, som kan skære gennem titanium, har vundet en pris på $15 tusinde australske dollars til en ph.d.-kandidat på RMIT University i Melbourne.

Publicerat av: 

Certificering er afgørende

Digital Metal får UL-certificering af deres binder jetting metal-system, DM P2500. Og i samme forbindelse lancerer de to nye legeringer, der tåler høje temperaturer.

Publicerat av: 

3d-print er fremtiden hos Arkitektkopia

3d-printning er blevet en mere almindelig del af arbejdsprocessen lige fra prototyping til markedsføring. Arkitektkopia ser en lys fremtid for branchen og har derfor øget sine investeringer i kvalitets 3d-print.

Publicerat av: 

I kamp mod våbenfiler på nettet

Den svenske organisation Non-Violence tog for nyligt afstand fra våben-filer, der kan downloades på nettet, så en 3d-printer kan fremstille dem. En student ved Xenter fik til opgave at designe CAD-filen, der gør det vanskeligere at lokalisere våbenfiler på nettet.

Publicerat av: