I kamp mod våbenfiler på nettet

Rammzi Jawda studerer for å bli 3d-tekniker ved Xenter i Botkyrka. Foto: Patrik Lark


Non-Violence nye projekt, som går under navnet The Non Violence Torrent, går ud på at sprede en fil på nettet, der kan downloades af det kendte kunstværk ”Non-Violence” af Carl Fredrik Reuterswärd. Ved bevidst at give filen et lignende navn som de uønskede CAD-filer af våben, skal det blive vanskeligere at lokalisere dem.

Student ved Xenter designede filen

Rammzi Jawda, som er ved at uddanne sig til 3d-tekniker ved Xenter i Botkyrka, fik til opgave at forvandle kunstværket til en fungerende printbar CAD-fil.

-Jeg modtog 3d-filen fra Animal (repræsentant for Non-Violence). Filen var fejlbehæftet og blev repareret i Netfabb, og for at mindske behovet for støttestrukturer delte jeg revolveren i tre. På den måde blev hver enkelt del lettere at printe, fortæller Rammzi og fortsætter:

-Derefter lavede jeg nogle testprint for at se om delene så god ud. Da jeg var tilfreds med alle dele, blev de limet sammen, og derefter blev den færdige model sendt til Animal.

Rammzi har nu studeret i syv måneder ved Xenter i Botkyrka for at blive 3d-tekniker. Interessen for 3d-printning startede som en hobby og udviklede sig til en tanke om potentielt karrierevalg. Men hvordan ser han så problematikken med muligheden for at printe fungerende våben?

-Det jeg tænker i første omgang er, at folk kommer til at tro, at 3d-printere er våbenfremstillere. Men dem som ikke har tilstrækkelig indsigt inden for området forstår ikke, at våbenfremstilling findes i forskellige nuancer i 3d-industrien. Der er også en stor risiko for, at hele 3d-printerbranchen kommer til at fremstå i et uheldigt lys. Men alt kan jo misbruges.

-Desuden er det heller ikke den simpleste måde at skaffe sig våben på. Hvis man ved, hvem man skal købe våben fra, kan man relativt enkelt skaffe våben til en lavere pris, sammenlignet med prisen ved fremstilling med en 3d-printer, siger Rammzi.

Bronzerevolveren med knude har titlen «Non-Violence» og blev udformet i 1985 av den svenske kunstner Carl Frederik Reuterswärd (1934-2016), og skitserne til skulpturen blev påbegyndt som en reaktion på, at John Lennon blev skudt og dræbt udenfor sin lejlighed i New York i 1980. Den er blevet et symbol for fred rundt omkring i verden og står som skulptur på 30 forskellige steder, flest i Sverige, men også i Frankrig, Schweiz, Luxemburg, Kina, Tyskland og udenfor FN-bygningen i New York.

Da filen blev udgivet

Projektet blev startet op, efter at det svenske toldvæsen og politi havde advaret mod 3d-printede våben. Siden den 31. januar i år har det været muligt at downloade filen.

-Hos Non-Violence ved vi, at forebyggende arbejde er det eneste, som skaber reel forandring. Det ville have været naivt at tro, at vi kan kontrollere eller stoppe spredning af data på nettet. Men med dette initiativ håber vi på, at spørgsmålet kommer på dagsordenen, siger Zena Fialdini, som er Sveriges chef hos Non-Violence.

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Petras kundskaber blev en hjælpende hånd

Med hjælp af 3d-scanning, 3d-print og tålmodighed lykkedes det Petra Jørgensen at designe og printe en armprotese til femårige Tova, som er født med dysmeli. “Det var et projekt, der føltes ekstra godt, fordi jeg fik mulighed for at gøre noget for et andet menneske, siger Petra Jørgensen.

Publicerat av: 

Første Pantone-certificering til to Stratasys-printere

To PolyJet’s 3d-printere fra Stratasys er blevet certificeret af Pantone, der er den globale myndighed og ekspert i farver til designbranchen. Med certificering af de to printere har Stratasys integreret et Pantone Color Management System i arbejdsprocessen for 3d-printermodellerne J735 og J750 – hvilket sikrer at prototypeprocessen bliver farvekodet.

Publicerat av: 

Dansk 3d-printer på vej til Saudi Arabien

Den danske 3d-printerproducent COBOD International har netop solgt en af deres 3d-konstruktionsprintere – BOD2 modellen – til det Saudi Arabiske byggefirma Elite for Construction & Development Co og bidrager til landets mål om, at 25% af bygningerne skal være bygget med 3d-teknologi.

Publicerat av: 

Danske slutbrugere drager fordel af 3D-printing

Den danske 3D-printvirksomhed Damvig har produceret 3d-printdele siden 1995 ved hjælp af 3d-printsystemer fra EOS. Siden da har Damvig oplevet en ændring inden for viden og brug af 3d-printning i Danmark. Virksomheder der anvender 3d-printning overhaler nu deres konkurrenter.

Publicerat av: 

Årets Wohlers Report om 3D-printning er her

2019-udgaven af den ledende rapport om 3d-printerbranchen er netop udgivet. Wohlers Report påviser, at AM-teknologien fortsætter som en trend med mange nye aktører, og at det er et marked med investeringer, der omfatter flere hundrede millioner dollars.

Publicerat av: 

Studerende fik firma til at satse på 3d-print

Nenad Dordevic valgte at tage skridtet fra traditionel konstruktør til at studere til 3d-printspecialist. På hans arbejdsplads Alfdex i Landskrona har han vist ledelsen, hvordan man kan effektivisere produktionen med hjælp af 3d-printning.

Publicerat av: