Astronauter laver affald om til værktøj med særlig 3D-printer


Det er ærgerligt, hvis astronauter ombord på Den Internationale Rumstation, kaldet ISS, står og mangler et vigtigt stykke værktøj. Ifølge DR-dk nyheder inden for teknologi går der nemlig som regel op til flere måneder før en ny sending med ting kommer fra Jorden.

Men det problem er måske blevet løst nu.

I november 2018 ankom rumfartøjet Cygnus med en ny forsendelse, hvor maskinen Refabricator var ombord.

Refabricator er en 3D-printer, og det særlige ved den er, at printeren er den første, der kan lave det materiale, som den skal bruge til at printe – og så kan den genbruge ting, der allerede er printet. Denne egenskab er interessant i forbindelse med missioner, der er længere væk end det normale kredsløb rundt om Jorden.

– Vi kan erstatte mange ting, vi mangler, når vi er i kredsløb over Jorden. Vi får det bare leveret på en materiale-mission. Men når man er i det ydre rum, har man ikke den mulighed. Man skal derfor have evnen til at lave alle de dele, man kan få brug for, uden at have et stort lager af printer-materiale, siger Niki Werkheiser i en NASA-video om Refabricator.

Forsiden af Refabricator. (Foto: Allison Porter © Tethers Unlimited)

Skum og poser bliver til bestik

3D-printeren laver redskaberne i plastik, der kan printes af skum og plastikposer. 3D-printeren er på størrelse med et mini-køleskab, og den har derfor en passende størrelse på ISS, hvor plads skal udnyttes bedst muligt.

Med den nye Refabricator behøver astronauterne derfor ikke opbevare ekstra printer-materiale, fordi de nu selv kan printe det.

Refabricators mission slutter i marts 2019, hvor forskere vil have undersøgt det materiale, som Refabricator arbejder med. Det er nemlig Refabricators første tur i rummet, og materialet, som der genbruges til at printe, skal derfor testes for, om den kan holde strukturen og bevare styrken.

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Petras kundskaber blev en hjælpende hånd

Med hjælp af 3d-scanning, 3d-print og tålmodighed lykkedes det Petra Jørgensen at designe og printe en armprotese til femårige Tova, som er født med dysmeli. “Det var et projekt, der føltes ekstra godt, fordi jeg fik mulighed for at gøre noget for et andet menneske, siger Petra Jørgensen.

Publicerat av: 

Første Pantone-certificering til to Stratasys-printere

To PolyJet’s 3d-printere fra Stratasys er blevet certificeret af Pantone, der er den globale myndighed og ekspert i farver til designbranchen. Med certificering af de to printere har Stratasys integreret et Pantone Color Management System i arbejdsprocessen for 3d-printermodellerne J735 og J750 – hvilket sikrer at prototypeprocessen bliver farvekodet.

Publicerat av: 

Dansk 3d-printer på vej til Saudi Arabien

Den danske 3d-printerproducent COBOD International har netop solgt en af deres 3d-konstruktionsprintere – BOD2 modellen – til det Saudi Arabiske byggefirma Elite for Construction & Development Co og bidrager til landets mål om, at 25% af bygningerne skal være bygget med 3d-teknologi.

Publicerat av: 

Danske slutbrugere drager fordel af 3D-printing

Den danske 3D-printvirksomhed Damvig har produceret 3d-printdele siden 1995 ved hjælp af 3d-printsystemer fra EOS. Siden da har Damvig oplevet en ændring inden for viden og brug af 3d-printning i Danmark. Virksomheder der anvender 3d-printning overhaler nu deres konkurrenter.

Publicerat av: 

Årets Wohlers Report om 3D-printning er her

2019-udgaven af den ledende rapport om 3d-printerbranchen er netop udgivet. Wohlers Report påviser, at AM-teknologien fortsætter som en trend med mange nye aktører, og at det er et marked med investeringer, der omfatter flere hundrede millioner dollars.

Publicerat av: 

Studerende fik firma til at satse på 3d-print

Nenad Dordevic valgte at tage skridtet fra traditionel konstruktør til at studere til 3d-printspecialist. På hans arbejdsplads Alfdex i Landskrona har han vist ledelsen, hvordan man kan effektivisere produktionen med hjælp af 3d-printning.

Publicerat av: