Astronauter laver affald om til værktøj med særlig 3D-printer


Det er ærgerligt, hvis astronauter ombord på Den Internationale Rumstation, kaldet ISS, står og mangler et vigtigt stykke værktøj. Ifølge DR-dk nyheder inden for teknologi går der nemlig som regel op til flere måneder før en ny sending med ting kommer fra Jorden.

Men det problem er måske blevet løst nu.

I november 2018 ankom rumfartøjet Cygnus med en ny forsendelse, hvor maskinen Refabricator var ombord.

Refabricator er en 3D-printer, og det særlige ved den er, at printeren er den første, der kan lave det materiale, som den skal bruge til at printe – og så kan den genbruge ting, der allerede er printet. Denne egenskab er interessant i forbindelse med missioner, der er længere væk end det normale kredsløb rundt om Jorden.

– Vi kan erstatte mange ting, vi mangler, når vi er i kredsløb over Jorden. Vi får det bare leveret på en materiale-mission. Men når man er i det ydre rum, har man ikke den mulighed. Man skal derfor have evnen til at lave alle de dele, man kan få brug for, uden at have et stort lager af printer-materiale, siger Niki Werkheiser i en NASA-video om Refabricator.

Forsiden af Refabricator. (Foto: Allison Porter © Tethers Unlimited)

Skum og poser bliver til bestik

3D-printeren laver redskaberne i plastik, der kan printes af skum og plastikposer. 3D-printeren er på størrelse med et mini-køleskab, og den har derfor en passende størrelse på ISS, hvor plads skal udnyttes bedst muligt.

Med den nye Refabricator behøver astronauterne derfor ikke opbevare ekstra printer-materiale, fordi de nu selv kan printe det.

Refabricators mission slutter i marts 2019, hvor forskere vil have undersøgt det materiale, som Refabricator arbejder med. Det er nemlig Refabricators første tur i rummet, og materialet, som der genbruges til at printe, skal derfor testes for, om den kan holde strukturen og bevare styrken.

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


3d-printet ståltype vinder pris

En 3d-printet ståltype, der er i stand til at producere værktøjer, som kan skære gennem titanium, har vundet en pris på $15 tusinde australske dollars til en ph.d.-kandidat på RMIT University i Melbourne.

Publicerat av: 

Certificering er afgørende

Digital Metal får UL-certificering af deres binder jetting metal-system, DM P2500. Og i samme forbindelse lancerer de to nye legeringer, der tåler høje temperaturer.

Publicerat av: 

3d-print er fremtiden hos Arkitektkopia

3d-printning er blevet en mere almindelig del af arbejdsprocessen lige fra prototyping til markedsføring. Arkitektkopia ser en lys fremtid for branchen og har derfor øget sine investeringer i kvalitets 3d-print.

Publicerat av: 

I kamp mod våbenfiler på nettet

Den svenske organisation Non-Violence tog for nyligt afstand fra våben-filer, der kan downloades på nettet, så en 3d-printer kan fremstille dem. En student ved Xenter fik til opgave at designe CAD-filen, der gør det vanskeligere at lokalisere våbenfiler på nettet.

Publicerat av: