3d-printet ståltype vinder pris

Det prisvindende LMD 3d-printede værktøj. Foto via RMIT University


Projektet blev gennemført i samarbejde med det australske teknologicenter for forsvarsmaterialer (Australian Defence Materials Technology Centre – DMTC), og producenten af industrielle skæreværktøjer Sutton Tools, og blev ledet af Jimmy Toton fra Mechanical and Manufacturing Engineering på RMIT. Ved at demonstrere hvor effektivt det 3d-printede stål kan være, vandt Jimmy Toton den eftertragtede pris “Avalon International Airshow’s 2019 Young forsvar Innovator Award”.

-Denne udvikling kan skabe signifikante forbedringer i produktivitet og dermed reducere omkostninger for højkvalitets- og komplekse komponenter i rumfarts- og forsvarsindustrien, udtalte Toton til #D Printing Industry efter at have vundet prisen.

Fremstilling af bedre værktøjsstål

Totons projekt, der blev gennemført under ledelse af Professor Milano Brandt på RMIT, gik ud på at fremstille værktøj fra en type marelding-stål via laser metalaflejring (LMD). Den specifikke type af stål var en kulstoffri jern, kobolt, molybendum (FeCoMo) baseret legering “med egenskaber, der overgår high speed stål (HSS)” forklarer Toton, og som normalt bruges til at fremstille værktøjer til at skære metal. Det FeCoMo-baserede stål har specifikt bedre hårdhed og modstandsdygtighed over for termiske varmebehandlingsmetoder, hvilket gør den ideel til at bearbejde titanium og rustfrit stål. Til trods for at legeringen har en række attraktive funktioner, har den været en udfordring at 3d-printe med, da legeringen har tendens til at danne revner.

TRUMPF TruLaser Cell 7020 på RMIT. Foto via Advanced Manufacturing Precinct/RMIT University.

Arbejdet blev udført på en TruLaser Cell 7020 fra den tyske maskinværktøjsleverandør TRUMPF. TruLaser Cell 7020 er et stort industrielt system, der alt efter ønske kan konfigureres til skæring, svejsning eller LMD. Universitetet RMIT råder over en af disse maskiner på laboratoriet for avanceret produktion.

Reducerer omkostninger for forsvar og rumfart

Sammenlignet med stålværktøj, som er produceret med konventionelle produktionsmetoder, er de 3d-printede værktøjer mindst lige så gode, og i nogle tilfælde overgår de endda de konventionelles evne til at skære i titanium.

-Nu hvor vi har vist, hvad der er muligt, kan man begynde at udnytte det fulde potentiale af 3d-printning på området, da det kan forbedre produktivitet og værktøjets holdbarhed alt imens værktøjsomkostningerne reduceres, uddyber Toton.

AM-teknologier er i fremgang globalt, og Jimmy Totons projekt sætter netop fokus på et marked, hvor 3d-print teknologien kan benyttes, netop på grund af de unikke egenskaber denne teknologi indeholder sammenlignet med de konventionelle produktionsmetoder, konkluderer Professor Brandt fra RMIT.

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


3d-printet ståltype vinder pris

En 3d-printet ståltype, der er i stand til at producere værktøjer, som kan skære gennem titanium, har vundet en pris på $15 tusinde australske dollars til en ph.d.-kandidat på RMIT University i Melbourne.

Publicerat av: 

Certificering er afgørende

Digital Metal får UL-certificering af deres binder jetting metal-system, DM P2500. Og i samme forbindelse lancerer de to nye legeringer, der tåler høje temperaturer.

Publicerat av: 

3d-print er fremtiden hos Arkitektkopia

3d-printning er blevet en mere almindelig del af arbejdsprocessen lige fra prototyping til markedsføring. Arkitektkopia ser en lys fremtid for branchen og har derfor øget sine investeringer i kvalitets 3d-print.

Publicerat av: 

I kamp mod våbenfiler på nettet

Den svenske organisation Non-Violence tog for nyligt afstand fra våben-filer, der kan downloades på nettet, så en 3d-printer kan fremstille dem. En student ved Xenter fik til opgave at designe CAD-filen, der gør det vanskeligere at lokalisere våbenfiler på nettet.

Publicerat av: