3d-printet ståltype vinder pris

Det prisvindende LMD 3d-printede værktøj. Foto via RMIT University


Projektet blev gennemført i samarbejde med det australske teknologicenter for forsvarsmaterialer (Australian Defence Materials Technology Centre – DMTC), og producenten af industrielle skæreværktøjer Sutton Tools, og blev ledet af Jimmy Toton fra Mechanical and Manufacturing Engineering på RMIT. Ved at demonstrere hvor effektivt det 3d-printede stål kan være, vandt Jimmy Toton den eftertragtede pris “Avalon International Airshow’s 2019 Young forsvar Innovator Award”.

-Denne udvikling kan skabe signifikante forbedringer i produktivitet og dermed reducere omkostninger for højkvalitets- og komplekse komponenter i rumfarts- og forsvarsindustrien, udtalte Toton til #D Printing Industry efter at have vundet prisen.

Fremstilling af bedre værktøjsstål

Totons projekt, der blev gennemført under ledelse af Professor Milano Brandt på RMIT, gik ud på at fremstille værktøj fra en type marelding-stål via laser metalaflejring (LMD). Den specifikke type af stål var en kulstoffri jern, kobolt, molybendum (FeCoMo) baseret legering “med egenskaber, der overgår high speed stål (HSS)” forklarer Toton, og som normalt bruges til at fremstille værktøjer til at skære metal. Det FeCoMo-baserede stål har specifikt bedre hårdhed og modstandsdygtighed over for termiske varmebehandlingsmetoder, hvilket gør den ideel til at bearbejde titanium og rustfrit stål. Til trods for at legeringen har en række attraktive funktioner, har den været en udfordring at 3d-printe med, da legeringen har tendens til at danne revner.

TRUMPF TruLaser Cell 7020 på RMIT. Foto via Advanced Manufacturing Precinct/RMIT University.

Arbejdet blev udført på en TruLaser Cell 7020 fra den tyske maskinværktøjsleverandør TRUMPF. TruLaser Cell 7020 er et stort industrielt system, der alt efter ønske kan konfigureres til skæring, svejsning eller LMD. Universitetet RMIT råder over en af disse maskiner på laboratoriet for avanceret produktion.

Reducerer omkostninger for forsvar og rumfart

Sammenlignet med stålværktøj, som er produceret med konventionelle produktionsmetoder, er de 3d-printede værktøjer mindst lige så gode, og i nogle tilfælde overgår de endda de konventionelles evne til at skære i titanium.

-Nu hvor vi har vist, hvad der er muligt, kan man begynde at udnytte det fulde potentiale af 3d-printning på området, da det kan forbedre produktivitet og værktøjets holdbarhed alt imens værktøjsomkostningerne reduceres, uddyber Toton.

AM-teknologier er i fremgang globalt, og Jimmy Totons projekt sætter netop fokus på et marked, hvor 3d-print teknologien kan benyttes, netop på grund af de unikke egenskaber denne teknologi indeholder sammenlignet med de konventionelle produktionsmetoder, konkluderer Professor Brandt fra RMIT.

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Petras kundskaber blev en hjælpende hånd

Med hjælp af 3d-scanning, 3d-print og tålmodighed lykkedes det Petra Jørgensen at designe og printe en armprotese til femårige Tova, som er født med dysmeli. “Det var et projekt, der føltes ekstra godt, fordi jeg fik mulighed for at gøre noget for et andet menneske, siger Petra Jørgensen.

Publicerat av: 

Første Pantone-certificering til to Stratasys-printere

To PolyJet’s 3d-printere fra Stratasys er blevet certificeret af Pantone, der er den globale myndighed og ekspert i farver til designbranchen. Med certificering af de to printere har Stratasys integreret et Pantone Color Management System i arbejdsprocessen for 3d-printermodellerne J735 og J750 – hvilket sikrer at prototypeprocessen bliver farvekodet.

Publicerat av: 

Dansk 3d-printer på vej til Saudi Arabien

Den danske 3d-printerproducent COBOD International har netop solgt en af deres 3d-konstruktionsprintere – BOD2 modellen – til det Saudi Arabiske byggefirma Elite for Construction & Development Co og bidrager til landets mål om, at 25% af bygningerne skal være bygget med 3d-teknologi.

Publicerat av: 

Danske slutbrugere drager fordel af 3D-printing

Den danske 3D-printvirksomhed Damvig har produceret 3d-printdele siden 1995 ved hjælp af 3d-printsystemer fra EOS. Siden da har Damvig oplevet en ændring inden for viden og brug af 3d-printning i Danmark. Virksomheder der anvender 3d-printning overhaler nu deres konkurrenter.

Publicerat av: 

Årets Wohlers Report om 3D-printning er her

2019-udgaven af den ledende rapport om 3d-printerbranchen er netop udgivet. Wohlers Report påviser, at AM-teknologien fortsætter som en trend med mange nye aktører, og at det er et marked med investeringer, der omfatter flere hundrede millioner dollars.

Publicerat av: 

Studerende fik firma til at satse på 3d-print

Nenad Dordevic valgte at tage skridtet fra traditionel konstruktør til at studere til 3d-printspecialist. På hans arbejdsplads Alfdex i Landskrona har han vist ledelsen, hvordan man kan effektivisere produktionen med hjælp af 3d-printning.

Publicerat av: