Ny teknologi udfordrer konventionel 3d-printning


Glem i et øjeblik alt hvad du ved om traditionel 3d-printning. Overvej – i stedet for at bygge objekter op lag for lag, så fremstiller en printer hele strukturen ved at projektere lys ind i et acrylat, der skaber en polymeriserende effekt, og hvor et solidt plastobjekt bliver slutproduktet.

Den nye 3d-printer er blevet døbt ”replikatoren” (The Replicator) – til ære for
maskinerne fra Star Trek-serien, der kan materialisere ethvert imaginært objekt.

Processen er ifølge Nature, The International Journal of Science mere fleksibel end den typiske AM-teknologi. Den kan f.eks. skabe objekter, der omslutter andre objekter. Derudover har objekterne en glattere overflade, hvilket er en fordel med hensyn til optiske instrumenter.

Metoden fungerer som en omvendt CT-scanning, forklarer Hayden Taylor, som er elektroingeniør ved University of California, Berkeley, og som er en del af forskerholdet bag den nye teknologi.

I CT-scannere roterer et X-ray rør rundt om patienten, der scanner patientens indre organer. Derefter rekonstrueres billederne fra scanningen til et 3d-billede på en computer.


En omvendt CT-scanning

I stedet for at scanne et objekt, startede forskerne med en computermodel af et 3d-objekt, og derefter beregnede de, hvordan objektet så ud fra alle vinkler. Det resulterende i mange 2d-billeder, der efterfølgende blev overført til en almindelig projektor. Projektoren kastede så 2d-billederne ind i en cylindrisk container fyldt med et acrylat – en type resin.

Idet projektoren gik igennem alle 2d-billederne, som tilsammen giver et fuldt 360 graders billede, roterede den cylindriske container ved en korresponderende vinkel.

”Imens massen roterer, kan mængden af det projekterede lys på et hvilket som helst tidspunkt være uafhængigt kontrolleret. Når mængden overskrider et maksimum, størkner massen”, uddyber Taylor.

Dette er muligt, fordi der er et kemikalie i massen (acrylat), der absorberer photoner, og når en vis mætningsværdi opnås, bliver massen polymeriseret – hvilket vil sige, at molekylerne i massen bindes sammen, så det bliver til solid plast.

Denne proces tog kun få minutter, da forskerholdet afprøvede det med en miniatureudgave af den kendte Auguste Rodin’s skulptur – The Thinker. Til sidst fjerner man den resterende væske fra den størknede masse, og resultatet er et solidt 3d objekt.

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Petras kundskaber blev en hjælpende hånd

Med hjælp af 3d-scanning, 3d-print og tålmodighed lykkedes det Petra Jørgensen at designe og printe en armprotese til femårige Tova, som er født med dysmeli. “Det var et projekt, der føltes ekstra godt, fordi jeg fik mulighed for at gøre noget for et andet menneske, siger Petra Jørgensen.

Publicerat av: 

Første Pantone-certificering til to Stratasys-printere

To PolyJet’s 3d-printere fra Stratasys er blevet certificeret af Pantone, der er den globale myndighed og ekspert i farver til designbranchen. Med certificering af de to printere har Stratasys integreret et Pantone Color Management System i arbejdsprocessen for 3d-printermodellerne J735 og J750 – hvilket sikrer at prototypeprocessen bliver farvekodet.

Publicerat av: 

Dansk 3d-printer på vej til Saudi Arabien

Den danske 3d-printerproducent COBOD International har netop solgt en af deres 3d-konstruktionsprintere – BOD2 modellen – til det Saudi Arabiske byggefirma Elite for Construction & Development Co og bidrager til landets mål om, at 25% af bygningerne skal være bygget med 3d-teknologi.

Publicerat av: 

Danske slutbrugere drager fordel af 3D-printing

Den danske 3D-printvirksomhed Damvig har produceret 3d-printdele siden 1995 ved hjælp af 3d-printsystemer fra EOS. Siden da har Damvig oplevet en ændring inden for viden og brug af 3d-printning i Danmark. Virksomheder der anvender 3d-printning overhaler nu deres konkurrenter.

Publicerat av: 

Årets Wohlers Report om 3D-printning er her

2019-udgaven af den ledende rapport om 3d-printerbranchen er netop udgivet. Wohlers Report påviser, at AM-teknologien fortsætter som en trend med mange nye aktører, og at det er et marked med investeringer, der omfatter flere hundrede millioner dollars.

Publicerat av: 

Studerende fik firma til at satse på 3d-print

Nenad Dordevic valgte at tage skridtet fra traditionel konstruktør til at studere til 3d-printspecialist. På hans arbejdsplads Alfdex i Landskrona har han vist ledelsen, hvordan man kan effektivisere produktionen med hjælp af 3d-printning.

Publicerat av: