Studerende fik firma til at satse på 3d-print

Nenad Dordevic med tre nyprintede emner, som skal afprøves i kommende prototyper.


Nenad Dordevic arbejdede tidligere som konstruktør i Serbien. Men i Sverige oplevede han vanskeligheder med at finde et job på samme niveau. Han havnede i produktionen hos Alfdex – et firma som arbejder med dieselmotorer. Her opfordrede en kollega ham til at søge ind på uddannelsen som 3d-print specialist.

-Uddannelsen viste mig mange forskellige muligheder med 3d-teknikken, og det var et tagselvbord af teknikker, materialer, maskiner mm. Jeg udvalgte nogle områder, der passede til Alfdex og planlagde en præsentation af alt det, jeg havde lært, samt hvilken betydning 3d-teknikken kunne få for firmaet”, fortæller Nenad.

I forbindelse med at Nenad skulle demonstrere de forskellige teknikker, valgte han et armatur, som tidligere havde kostet 20.000 kroner og som tog seks uger at producere. Han forbedrede designet, så det blev modulært og dermed passede til flere forskellige modeller. Delen kunne nu 3d-printes på blot 10 timer og omkostningerne landede på lidt over 1000 NOK. Ifølge Nenad blev delen 200 procent mere effektiv at bruge.

-Alfdex har derfor kunne øge sine aktiviteter inden for 3d-printning, både hvad angår mængde og metoder. I dag printer vi betydelig flere og mere komplekse komponenter end tidligere – som f.eks. gribbe og armaturer, uddyber Nenads chef Jesper Nilsson.

Robotcelle med adskillige 3d-printede detaljer.


Planen er at købe flere maskiner

Nenad ønskede at øge firmaets muligheder for at udnytte 3d-printning i deres produktion og produktudvikling. Siden Nenads første præsentation og frem til i dag, er der kommet flere ideer frem om hvordan firmaet kan udnytte 3d-print teknikken i fremtiden.

Nenad har fået frie hænder til at udvikle 3d-printning hos Alfdex. Før han uddannede sig til 3d-printspecialist, benyttede Alfdex tre simple FDM-printere, som sjældent blev brugt i firmaet. I dag har de fire maskiner, og de overvejer at købe flere avancerede maskiner i fremtiden. Desuden har tre af de ansatte planlagt at søge ind på samme uddannelse som Nenad.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Petras kundskaber blev en hjælpende hånd

Med hjælp af 3d-scanning, 3d-print og tålmodighed lykkedes det Petra Jørgensen at designe og printe en armprotese til femårige Tova, som er født med dysmeli. “Det var et projekt, der føltes ekstra godt, fordi jeg fik mulighed for at gøre noget for et andet menneske, siger Petra Jørgensen.

Publicerat av: 

Første Pantone-certificering til to Stratasys-printere

To PolyJet’s 3d-printere fra Stratasys er blevet certificeret af Pantone, der er den globale myndighed og ekspert i farver til designbranchen. Med certificering af de to printere har Stratasys integreret et Pantone Color Management System i arbejdsprocessen for 3d-printermodellerne J735 og J750 – hvilket sikrer at prototypeprocessen bliver farvekodet.

Publicerat av: 

Dansk 3d-printer på vej til Saudi Arabien

Den danske 3d-printerproducent COBOD International har netop solgt en af deres 3d-konstruktionsprintere – BOD2 modellen – til det Saudi Arabiske byggefirma Elite for Construction & Development Co og bidrager til landets mål om, at 25% af bygningerne skal være bygget med 3d-teknologi.

Publicerat av: 

Danske slutbrugere drager fordel af 3D-printing

Den danske 3D-printvirksomhed Damvig har produceret 3d-printdele siden 1995 ved hjælp af 3d-printsystemer fra EOS. Siden da har Damvig oplevet en ændring inden for viden og brug af 3d-printning i Danmark. Virksomheder der anvender 3d-printning overhaler nu deres konkurrenter.

Publicerat av: 

Årets Wohlers Report om 3D-printning er her

2019-udgaven af den ledende rapport om 3d-printerbranchen er netop udgivet. Wohlers Report påviser, at AM-teknologien fortsætter som en trend med mange nye aktører, og at det er et marked med investeringer, der omfatter flere hundrede millioner dollars.

Publicerat av: 

Studerende fik firma til at satse på 3d-print

Nenad Dordevic valgte at tage skridtet fra traditionel konstruktør til at studere til 3d-printspecialist. På hans arbejdsplads Alfdex i Landskrona har han vist ledelsen, hvordan man kan effektivisere produktionen med hjælp af 3d-printning.

Publicerat av: