Petras kundskaber blev en hjælpende hånd

Petra Jørgensen blev en hjælpende hånd for den femårige Mahan. Til højre ses de elektronisk styrede proteser, som Mahan benyttede tidligere.


Femårige Tova er født med dysmeli, og derfor mangler hun den venstre hånd og en del af armen. Gennem sundhedssystemet har hun fået en protese, men den er så tung og klodset, at hun ofte vælger ikke at bruge den. Den er også elektronisk styret, hvilket skabte nogle problemer i hverdagen.

Tovas mor Anna besluttede sig for at lede efter en anden løsning og kom i kontakt med Petra Jørgensen, der var i gang med at uddanne sig til 3d-printingspecialist i Eslöv. Sammen besluttede de at gøre noget for at gøre Tovas hverdag lettere. Petras LIA-projekts (læring i arbejde) mål var at designe og 3d-printe en ny protese til Tova som et supplement til de proteser, hun allerede havde.

CAD-model af en finger og arm.


Flere aktører samarbejdede

De valgte at starte processen med en evaluering af den eksisterende model for at have noget at arbejde ud fra. Via velgørenhedsprojektet Team UnLimbited kan 3d-modeller af tandproteser nu frit downloades. 3d-modellen, som Petra valgte at arbejde med, styres af fiskeliner, der lukker fingrene, når armen bøjes. Delene blev konstrueret og printet med en 3d-printer, som Petra lånte igennem sin uddannelse. I løbet af sommerferien fik Tova testet den første version af protesen.

Med hjælp fra Teddy Larson, fra Scan 3D Innovation (S3Di) i Ystad, blev Tovas arm 3d-scannet. Bagefter spejlede Petra billedet af den højre arm i computeren for at udarbejde en passende erstatning til venstre arm. Ved at prøve sig frem og 3d-printe testmodeller, som Tova prøvede, lykkedes det Petra at fuldføre processen. Tova har nu en protese, der er fungerer, og den er sågar ifølge Petra fremragende at svømme med.

– Uddannelsen gav os et godt overblik over alle de forskellige elementer, der kan indgå i processen fra idé til færdigt produkt, og vi blev testet i at løse mange forskellige opgaver. Vi testede f.eks. forskellige CAD-teknologier og hvordan man skal tænke, når man konstruerer objekter til 3d-printning. Her skal man tage fordele og ulemper ved de forskellige 3d-printteknikker og de forskellige designprincipper i betragtning, uddyber Petra.

Protesen The Unlimbited arm fra velgørenhedsprojektet Team UnLimbited.

Viden gav virksomhed styrke

– For mig var det et helt nyt område, så det har krævet en hel del hårdt arbejde, men det har samtidigt været dejligt at lære nye færdigheder. Det her er også noget, som jeg kan have nytte af i flere forskellige sammenhænge. Jag havde hørt om 3d-printning tidligere og også set en del imponerende ting i den verden, herunder i modebranchen på catwalken og lignende. Men jeg havde ikke rigtig tænkt så meget over 3d-print tidligere, så det er overraskende, at det nu er mig, der har skabt dette!
Studierne til 3d-printingspecialist har også hjulpet Petra i hendes egen virksomhed, som hun kører ved siden af sit almindelige job.

– Jeg er også begyndt at bruge CAD- og 3d-printeren til at designe og fremstille forskellige varer. For mig har det betydet, at jeg har et helt nyt værktøj i den kreative proces, hvilket åbner op for nye tanker og ideer.

– Dette projekt var så vellykket, at jeg nu har planer om at arbejde videre med protesen for eventuelt at kunne tilbyde flere børn denne mulighed.

Tova er glad for sin nye protese.

Publicerat av: 

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Petras kundskaber blev en hjælpende hånd

Med hjælp af 3d-scanning, 3d-print og tålmodighed lykkedes det Petra Jørgensen at designe og printe en armprotese til femårige Tova, som er født med dysmeli. “Det var et projekt, der føltes ekstra godt, fordi jeg fik mulighed for at gøre noget for et andet menneske, siger Petra Jørgensen.

Publicerat av: 

Første Pantone-certificering til to Stratasys-printere

To PolyJet’s 3d-printere fra Stratasys er blevet certificeret af Pantone, der er den globale myndighed og ekspert i farver til designbranchen. Med certificering af de to printere har Stratasys integreret et Pantone Color Management System i arbejdsprocessen for 3d-printermodellerne J735 og J750 – hvilket sikrer at prototypeprocessen bliver farvekodet.

Publicerat av: 

Dansk 3d-printer på vej til Saudi Arabien

Den danske 3d-printerproducent COBOD International har netop solgt en af deres 3d-konstruktionsprintere – BOD2 modellen – til det Saudi Arabiske byggefirma Elite for Construction & Development Co og bidrager til landets mål om, at 25% af bygningerne skal være bygget med 3d-teknologi.

Publicerat av: 

Danske slutbrugere drager fordel af 3D-printing

Den danske 3D-printvirksomhed Damvig har produceret 3d-printdele siden 1995 ved hjælp af 3d-printsystemer fra EOS. Siden da har Damvig oplevet en ændring inden for viden og brug af 3d-printning i Danmark. Virksomheder der anvender 3d-printning overhaler nu deres konkurrenter.

Publicerat av: 

Årets Wohlers Report om 3D-printning er her

2019-udgaven af den ledende rapport om 3d-printerbranchen er netop udgivet. Wohlers Report påviser, at AM-teknologien fortsætter som en trend med mange nye aktører, og at det er et marked med investeringer, der omfatter flere hundrede millioner dollars.

Publicerat av: 

Studerende fik firma til at satse på 3d-print

Nenad Dordevic valgte at tage skridtet fra traditionel konstruktør til at studere til 3d-printspecialist. På hans arbejdsplads Alfdex i Landskrona har han vist ledelsen, hvordan man kan effektivisere produktionen med hjælp af 3d-printning.

Publicerat av: